Cześć. Jest taki problem. Dysk 80 GB został podzielony na dwie partycję. Jedna z partycji działa normalnie, na drugą nie da się wejść. Pojawia się komunikat - Przed użyciem dysku znajdującego się w stacji dysków F: musisz go sformatować. Na dysku były pliki. Nic z dyskiem nie było robione. Dysk dość długo leżał nie używany.
Po wejściu w zarządzanie dyskami widać to:
Została założona partycja rozszerzona. Czyli jakby część jakiejś innej partycji, pewnie tej, która była pierwotnie w komputerze, jak była zakładana ta rozszerzona na dysku. Teraz jest inna systemowa, albo coś zostało zmienione na dysku i dlatego tej nie widzi.
No więc, zrobiłem tak. Na pendrive zrobiłem dysk bootowalny z Ubuntu. Nie instalowałem systemu, tylko wybrałem opcję do wypróbowania. Po podłączeniu dysku została wykryta tylko partycja 30 GB, czyli tej drugiej - 45 GB - nie widać. Czy można to robić jeszcze jakoś inaczej?
Próbowałem przez DMDE - zrzut w pierwszym poście - i wyrzuca taki komunikat.
Jeżeli dysk sformatuję, to będzie cokolwiek możliwe przejrzeć za pomocą DMDE?
W DMDE. Zaznaczasz to pierwsze 32.1 i powinieneś mieć otwórz.
Co do TestDisk, trzeba wrzucić go na dyk z odpowiednią ilością miejsca. Najlepiej wersja DOS, bo to GUI jest napisane, hmm średnio. Odpalasz PhotoRec, wybierasz w nim dysk, ustawiasz aby szukał w systemie NTFS, zgadzasz się, aby zgrywał dane w swoim katalogu (domyślnie) i leci. Program tworzy sobie podfoldery w swoim podkatalogu i oznacza je numerami. Zrzuca dane po prostu bez ładu i składu. Potem trzeba to posortować.
Przejrzyj po kolei to co masz poniżej. Zaznaczasz i otwierasz, sprawdzasz co widzi.
Jak zrobisz kopie, to potem możesz sobie np. w trybie zaawansowanym wstawić partycje usuniętą. Ta przekreślona. Najprawdopodobniej ta partycja rozszerzona stanowi część innego dysku i tam są pliki.
Ok. Dzięki za informację. W miarę możliwości będę próbował, tylko najpierw muszę ogarnąć inną sprawę.
Lepiej zrobić kopię posektorową do pliku czy na dysk? Ma to jakiekolwiek znaczenie, która metoda lepsza?