Problem z pluginem JA_Tabs w szablonie JA_Uvite

I co z tym zrobić?

Edytujesz plik php.ini w C:\Windows. Szukasz działu ‘Resource limits’ i tam zmieniasz ‘memory_limit’ na np. 16M. Restartujesz serwer i działa.

Wgrałem tego tabs managera i dla eksperymentu zrobiłem swój styl, tzn. podstawiłem dla przykładu grafikę z tabów na benchmark.pl.

Wyszło tak:

tabju0.th.jpg

Co mam zrobić żeby opuścić te linki do dołu i żeby to wyglądało jak na benchmark.pl. Jak dodałem w css margin to w firefoxie jest ok ale w ie się za daleko przesuwa i włazi na część z zawartością taba.

Na wszelki wypadek zamieszczam kod css odpowiedzialny za to:

ul.gk1_tabmixmenu_ul-style8 li span {

display: block;

height: 28px;

line-height: 27px;

padding: 0 5px;

margin-top: 0px;

margin-left: 10px;

font-size: 10px;

color: #fff;

text-transform:uppercase;

border: 0px solid #e1e1e1;

border-left: none;

}

ul.gk1_tabmixmenu_ul-style8 li.active span {

background: #656C71 url('../images/style8/m_pol_menu_l.gif') no-repeat scroll 0 1px;

color: #ffa500;

border: 0px solid #97c731;

}

Dodaj styl dla IE i nadaj margin-top.

No dobra dodałem ten margin-top, ale w firefox jest ok a w ie jest źle. Jak dodać ten styl dla ie? Utworzyć oddzielny plik czy jak?

Mniej więcej tak, tylko dodajesz wpis obok tego dla modułu (nie do szablonu).

I to mam dodać w kodzie szablonu?

A jak zrobić żeby prawa strona tego taba była ładnie zakończona? Tzn. wiem że trzeba obrazek wstawić, ale nie wiem jak to zrobić? Za pomocą css czy w kodzie dłubać?

1. Właśnie, nie. Musisz dodać styl do modułu, nie szablonu. Znajdź miejsce w którym dodawany jest styl i dopisz ten dla IE.

2. Zrób grafikę całego modułu tak jak tu: http://www.benchmark.pl/images/www/m_polecamy.gif .

Nie nie źle się zrozumieliśmy, ale to ja źle ci chyba napisałem. Ten kod z ie co mi pisałeś to gdzie go wpisać w stylach (css) czy w kodzie?

A co do tej grafiki to mi chodzi o te elementy na które się kursorem klika, te linki (u mnie np. sprzęt, oprogramowanie). Zobacz u mnie nie są zakończone z prawej strony.

1. W pliku .php modułu. Obok drugiego stylu.

2. Musisz rozszerzyć ramki. Możesz użyć padding-left i padding-right, albo width i height. Najlepiej sprawdź FireBugiem który to element w CSS.

No wiem, że tak się robi, ale tu jest jakoś inaczej jeszcze tak nie widziałem zobacz jak to jest na benchmark.pl. Tam jest prawa strona tła odcięta i osobno dostawiona no chyba, że da radę jakoś inaczej z css.

Chyba chodzi o to, że obrazek wypycha tekst na prawo. Dodaj taki do newsa wyświetlanego i też ustaw jego pozycję na lewo. Zobacz jak to wygląda. Jeśli to nie to, to wybacz, ale muszę iść się przespać. Wystarczy na dzisiaj. :lol:

Dobra poradziłem sobie z tym problemem, tylko jak utworzyłem nowy moduł z tabami i umieściłem go na stronie głównej, to w obu, bo w tym wcześniej utworzonym też, przestało mi działać przewijanie i nie mogłem kliknąć żadnego taba. Jak zmieniłem styl tego drugiego na taki sam jak pierwszy ma to jest wszystko ok, ale ja chcę żeby jeden był taki a drugi inny, z innym stylem.

Co mam zrobić?

Stwórz dodatkową klasę w CSS i dodaj ją do drugiego modułu w jego konfiguracji.

No właśnie tak zrobiłem. Utworzyłem nowy styl o nazwie style8 i ustawiłem go dla jednego z modułów, a dla drugiego ustawiłem styl, który już był czyli style3. Po wejściu na stronę główną nie działo się to co opisałem. Gdy ustawiłem w tym drugim module też na style 8, albo później dla obserwacji w obu style3 to było wszystko ok. Po prostu moduły te działają tylko wtedy gdy oba maja ten sam styl, a ja chcę żeby każdy miał inny.

PS: Znasz może jakiś moduł do integracji Joomla z forum phpbb3? Chodzi mi o wyświetlanie ostatnich postów, komentowanie za pomocą forum i żeby u nie trzeba było kont zakładać tu i tu tylko na jednym i masz na portalu i forum.

1. No właśnie mówię żebyś utworzył sobie klasę w arkuszu CSS od style8 i przypisał ją do drugiego modułu.

2. Tutaj wszystkie moduły do phpBB3: http://extensions.joomla.org/extensions/search/1/phpbb3

Dzięki za te moduły do phpBB3, ale z tą klasą to może jakiś przykład bo nie bardzo czaje o co chodzi. Niby już sporo czasu siedzę nad css ale nie wszystko jeszcze wiem.

Zapomniałem, że Gavick używa klas przy ramkach, więc musisz chyba zmienić system tabek na inny.

Więc tym modułem nie mogę robić więcej niż jednego taba?

Co w związku z tym polecasz? Może być yootab czy coś takiego?

Nie znam innych systemów, zazwyczaj korzystam z tego jeśli klient chce mieć tabki na stronie i nie mam problemów nawet przy używaniu 2 styli. Przy wyborze komponentów kieruj się oceną społeczności oraz opisami funkcji.