A jak zrobić tak, żeby przy nazwach tabów w poszczególnym module wyświetlany był tytuł modułu? Tzn. tak jak jest np. na benchmark.pl czy gazeta.pl: jest napis “Aktualności”, a obok taby najnowsze, dzień wcześniej itd.?
Musisz edytować pliki .php komponentu. Chyba, że komponent ma tę opcję.
Używam tego który mi doradziłeś.
No to w grę wchodzi tylko edycja .php, ale wtedy przy 2 modułach będzie widoczne to samo.
A no właśnie. Nie wiem co zrobić żeby były nagłówki wyświetlane.
No wystarczy wpisać w odpowiednim miejscu:
<?php
echo "Tekst";
?>
Jest jeszcze sposób na różny tekst w zależności od modułu, wystarczy użyć:
<?php if($this->countModules('user4')) : ?>
Tekst
<?php endif; ?>
Wydaje mi się, że powinno działać.
Dzięki ci wielkie i za to. Widzę że na tej Joomli to nic fajnego nie zrobię, ale na razie musi być.
A czy istnieje możliwość dostosowania modułu wyświetlającego ostatnio dodane lub najpopularniejsze artykuły tak, aby wyświetlał tylko te z danej kategorii?
W konfiguracji modułu ‘Nowości’ precyzujesz ID sekcji lub kategorii. To wbudowany moduł Joomla.
Dzięki po raz kolejny.
Mam jeszcze jedno pytanie bo w joomli jest taka hierarchia sekcja -> kategoria ->artykuł (czy jakoś tak), a ja chcę zrobić kilka działów ale rozbudowanych tak:
np. Porady -> internet -> zabezpieczenia -> jakiś_artykuł. Czy jest w ogóle taka możliwość?
Sekcje i kategorie występują tylko w takiej strukturze. Można to obejść tworząc odpowiednią strukturę menu.
Co proponujesz?
Żeby zrobić sekcję internet, kategorię zabezpieczenia, umieścić w niej artykuły na temat zabezpieczeń, a to wszystko umieścić w menu pod poradami. Tak może być?
Jedna sekcja i wiele kategorii. Potem wystarczy ładnie ułożyć menu.
Chcę zrobić tak, żeby np, w tabie Sprzęt wyświetlanych było kilka modułów typu ostatnio dodane (jeden z np, diagnostyki a drugi z tuningu), obok siebie jeden koło drugiego. Jak coś zacząłem modzić do mi się udało dwa w jednym tabie ale są jeden pod drugim. Więc jak to zrobić?
A i później jak będę chciał dodać w drugim tabie takie same moduły to jakie im pozycje wybierać, bo jak te same co w sprzęcie czyli breadcrumbs czy jakoś tak to mi ich razem z tamtymi wyświetli?
Musisz mi to pokazać, bo nie bardzo kapuję konstrukcję. Jeśli brakuje modułów możesz ich kilka dodać w templatedetails.xml w głównym katalogu szablonu.
No więc jest na razie tak:
a chce żeby buło mniej więcej tak:
Co mam wpisać w tym pliku xml żeby dodać nowe miejsca na moduły? Czy nazwy tych miejsc mogą być dowolne?
-
Musisz poszukać modułu typu ‘najnowsze z danej kategorii’, który będzie mógł wyświetlać dwie kolumny z różnych kategorii. Nie mogę nic zaproponować, bo portal dodatków złapał doła.
-
Masz w pliku templatedetails.xml taką sekcję:
hornav
breadcrumbs
banner
left
right
user1
user2
user3
user4
user5
footer
syndicate
debug
Wystarczy dopisać jakąś pozycję. Nazwy są dowolne, oczywiście bez specjalnych znaków.
Znalazłem takie coś: http://extensions.joomla.org/extensions … 90/details
może być? A i chciałbym jakiś system ocen tylko się nie mogę zdecydować. Polecisz mi coś?
Jeśli spełnia wymagania, to się nada. Co do głosowania to ten bot jest najlepszy: http://extensions.joomla.org/extensions … 10/details .
Przepraszam że ci tak głowę zawracam, ale ten moduł “ostatnio dodanych” nie do końca jest fajny, a nie mogę znaleźć nic takiego żeby w dwóch kolumnach wyświetlało tak jak ty pisałeś. Może mógłbyś mi coś polecić? Do tego mam jeszcze pytanie do czego służą komponenty typu “share it” czy coś takiego?
PS: Dzięki za system ocen. Wgrałem go, ale nie mogę go nigdzie znaleźć. Jak zastąpić nim ten podstawowy?
-
Innych nie ma. Musisz sobie przerobić któryś z dostępnych modułów. Kiedyś robiłem takie coś i pamiętam, że taka modyfikacja to nic trudnego, jednak wymaga trochę pracy.
-
Musisz aktywować dodatek w menu komponenty w panelu administracyjnym.