Sterowniki od monitora zainstalowane. Płyta główna od gigabyte, sterowniki też zainstalowane. Mimo to, obraz mam, no powiedzmy, że niskiej jakości. Spodziewałem się ładnego, ostrego obrazu, a dostałem rozmyty obraz, po oglądaniu którego oko męczy mi się w 15 minut. Przed laptopem mogę siedzieć kilkanaście h i nie ma żadnego problemu. Z monitorem już tak nie jest.
Ponad to, nie mieści mi się ekran. Jest zbyt wysoki, nie widzę paska. W ustawieniach nie można tego zmienić, można jedynie zmieniać położenie, a to mi nic nie daje, nie da się go rozciągnąć lub skrócić. Nie mogę ustawić rozdzielczości optymalnej, tj. 1920x1080. Może to wina tego, że mam zintegrowaną karte graf? Tj. HD Radeon graphics 8570D.
Przede wszystkim podłącz przez HDMI/DVI to będzie idealnie ostry obraz i żadnych problemów ze skalowaniem. Jeśli wolisz lekko drgający i rozmyty to podłącz przez D-Sub, ale użyj chociaż auto-kalibracji w monitorze.
Podłączam kabel, który był w zestawie, taki niebieski. Dsub. Proponujesz zmiane na DVI? A jeśli nie mam wyjścia HDMI w monitorze, to jeśli kupię kabel HDMI-DSUB to coś to da?
P.S. W ustawieniach monitora mam poblokowane większość funkcji…
Zostaw kabel w spokoju. Rozdzielczość natywną monitora powinieneś móc osiągnąć zarówno przy użyciu kabla VGA ze złączem D-SUB jak i DVI (HDMI w twoim monitorze nie ma - zakładając że wskazałeś w linku właściwy model, więc z przejściówkami daj sobie na luz). Problem leży albo po stronie sterownika karty graficznej, albo po stronie monitora - na co wskazywać może to co napisałeś na końcu - podaj więcej szczegółów odnośnie tych przyblokowanych funkcji).
W ustawieniach monitora mam zablokowane funkcje, np. Gamma, Color temperature, Hue, Saturation, Senseye Demo, Dynamic contrast, Overscan, color format.
A np. jesli chodzi o wygląd ekranu, mam podstawowy schemat kolorów, nie mogę włączyć dynamicznych okien, ta funkcja nazywa się Aero Peek. Kiedy próbuję ją włączyć, wyskakuje błąd, że karta graficzna nie obsługuje takiej opcji. A to jest dziwne, bo gdy podłączę stary monitor LG, wszystko działa, więc to nie może być wina karty graficznej…
@KAZDAN63 - D-SUB (VGA) to przeżytek, ale kombinacje z przejściówkami DVI- HDMI to dopiero jazda bez trzymanki (wiem coś na ten temat od strony praktycznej, ponieważ ostatnio wymieniliśmy całkiem sporo monitorów w firmie, i zabaw z przejściówkami mam serdecznie dość - więc nie polecam). A na VGA można spokojnie ustawić nawet rozdzielczość 2048x1536 - więc tym bardziej nie tu jest problem …
@zapomnialemstarynick - kupno DVI nie jest pozbawione sensu, gdy masz w komputerze złącze DVI. Jednak na VGA powinno ci też wszystko działać. Na podstawie tego co do tej pory napisałeś - stawiam na problem z monitorem - podłącz go do innego sprzętu (np. laptopa czy komputera kolegi i sprawdź). Zanim jednak jeszcze przespacerujesz się z tym monitorem - proszę sprawdź czy nie pomoże przeinstalowanie sterowników i ustawienie częstotliwości odświeżania na 60 Hz (to w temacie tak rozdzielczości jak i Aero Peak).
Aha - jak możesz podaj pełną specyfikację komputera (APU, płyta główna no i model starego monitora)
Mam takie przejściówki i nie ma żadnych problemów . Ja preferuję HDMI . D-SUB to przeżytek ! XP & DVI & HDMI & DP ??? Tu z kolei zabytkowy … system . Analogowa transmisja obrazu i dźwięku to obecnie “nieporozumienie” .
Podłączyłem do laptopa i jest trochę lepiej, ale nadal obraz jest trochę rozmyty, czcionki niewyraźne. A stary monitor? Cyba 75hz, ale nie jestem pewien, nie mam dostępu do niego aktualnie. A rozdzielczość? 1200x800 (około, to kwadraciak jest).
Rozumiem że do laptopa podłączyłeś tym samym kablem co do komputera ? Czy po podłączeniu do laptopa działają opcje menu o których pisałeś że są niedostępne ? Osiągnąłeś rozdzielczość natywną ? Jeśli tak: zacznij od ustawienia w opcjach sterownika od ustawienia odświeżania na 60Hz, a następnie zrestartuj kompa i zobacz czy możesz zmienić rozdzielczość na natywną dla Benq.
Pierdzielisz. Przeczytaj ze zrozumieniem post otwierający - szczególnie końcówkę. (podpowiedź: jeśli matryca nie działa z natywną rozdzielczością - to niby jak obraz ma być dobry ?)
Monitor ma natywną rozdzielczość 1920X1080 . Jeżeli nie działa to oddać do serwisu bo to tylko “bicie piany” . Mieć łącza HDMI (przewód 20 zł) i używać D-SUD to trzeba się z rana z rozumem nie widzieć . Przy okazji można mieć dźwięk na wyjściu słuchawkowym monitora (lub podłączyć głośniki) .
Powiedziałem : czytaj ze zrozumieniem, a nie podawaj jakichś oderwanych od rzeczywistości rozwiązań, jak: “można mieć dźwięk” z wyjścia którego ten monitor nie ma tak samo jak nie ma wejścia HDMI. O podejrzeniu że monitor może być uszkodzony też już zdaje się pisałem przy okazji problemów z menu, ale skoro po podłączeniu do laptopa było lepiej - to można też wywnioskować że problem może leżeć po stronie komputera (sterownik, implementacja AGESA, czy konieczność aktualizacji sterownika).
Okej, sprawdziłem. Po podłączeniu do laptopa, opcje się nie pojawiają. Jednak obraz jest znacznie lepszy oraz mam dynamiczne okna. Czyli to nie jest raczej wina monitora… Tylko karty graficznej albo płyty… ■■■■■■■ instalowałem sterowniki tyle razy i nadal nic…