Problem z rozdzielczością na nowym monitorze

Zaraz to zrobie. A tej opcji DDC/CI nie sprawdzałem. Zaraz też to zrobie. Tylko jak to sprawdzić?

W monitorze - Menu -> Ustawienia i tam przesuwając kursor w dół powinieneś mieć DDC/CI Włączone/Wyłączone

Było włączone. Teraz wyłączyłem. A dodatkowo, pisze tutaj w ustawieniach, że optymalna rozdzielczość to 1920x1080. A aktualnie jest 1680x1050. Dziwne, skoro w ustawieniach windowsa pisze, że jest 1920x1080…

Dobraaaa -to napisz teraz gdzie w Windowsie widzisz rozdzielczość FullHD (1920x1080) ? (właściwości ekranu, czy panel sterowania sterownika karty graficznej)

Masz płytę ze sterownikami od monitora Benq ? (powinna być taka biała z fioletowymi ozdobnikami)

W windowsie, prawym zmien rozdzielczosc - tam jest 1920x1080. Sterowniki mam. Zainstalowalem je juz dawno/

Ok - a w panelu sterownika ?

Mam takie coś jak AMD Catalyst Control Center. Tu są ustawienia wszystkiego. Jak wchodzę w ustawienia ekranu to pisze normalnie, że jest rozdzielczość 1920x1080. 

Nie wyświetla mi się logo gigabyte podczas startu, ponad to, gdy klikam DEL pojawia mi się czarny ekran, z dwiema opcjami: uruchomienie windows normalnie oraz funkcja sprawdzania i naprawiania błędów.

Jaką masz wersję sterownika AMD Catalyst ? Czy w menadżerze urządzeń (tam gdzie wskazywałem - gałąź monitor) masz monitor rozpoznany jako Benq ?

Logo może ci się nie zdążyć wyświetlić. Musisz naciskać Del jak tylko zdążysz włączyć komputer. Możesz też użyć @BIOS utility i spróbować zaktualizować BIOS spod Windows http://download.gigabyte.eu/FileList/Utility/motherboard_utility_gbttools_gbt_atbios.exe

Wersja tego catalysta zapewne najnowsza, ściągałęm kilka dni temu. Monitor jest rozpoznany. A del wciskałem jak głupi - nic z tego :stuck_out_tongue:

A jak masz ustawione proporcje obrazu w Catalystach ? (16 : ?)

Zainstalowałem BIOSa nowego, jest super, widać cały ekran. Nareszcie. I też obraz jest dobry. AeroPeek nadal nie działa. Ale i tak jest dobrze, dziękuję Ci bardzo

Aha - no to jesteśmy jakby o krok bliżej. Widać problemy z AGESA to był jednak całkiem niezły trop. Teraz co do Aero: przeinstaluj Catalysty.

Update: a powiedz - czy teraz menu w monitorze też się “odblokowało”, czy nadal niektóre opcje są niedostępne ?

Opcje są niedostępne, ale co mi tam. Obraz jest już dobry. A catalysta znowu mam pobrać?

Edit: chociaż przyznam, że obraz nie jest jakiś cudowny, nadal mu trochę brakuje do ekranu z laptopa.

Tak - pobierz najnowszą wersję (teraz nazywa się Crimson a nie Catalyst).

Te niedostępne opcje nie dają mi spokoju …

Update: możesz przypomnieć jaki masz na tym komputerze system operacyjny ?

Windows 7 Home Premium x64.

http://support.amd.com/en-us/download/desktop?os=Windows+7±+64

Pobierz, odinstaluj Catalysty i zainstaluj te sterowniki. Zobaczymy. Aha - jeszcze jedno pytanie (nie widzę twojego ekranu więc ciężko tak zdalnie wróżyć :wink: ): jaką masz ustawioną paletę barw ? (żeby Aero działało - musi być 32 bit)

Tu pisze w catalyście ze jest 32. WIęc chyba spoko. Już instaluje tego crimsona

Producent w instrukcji podaje, że:

Aby odblokować funkcje OSD należy przytrzymać dowolny przycisk na monitorze przez 10s.

No chyba nie :stuck_out_tongue:

Tak, ale najpierw musiałby je zablokować :slight_smile: (co istotnie - nie jest niemożliwe jeśli zapomnialemstarynick desperacko próbował ) No i jeśli dobrze pamiętam - blokada obejmuje prawie całe menu a nie wybiórcze opcje. Z tego co sprawdziłem - niektóre opcje są blokowane po wybraniu predefiniowanego profilu monitora, ale przy ustawieniu Standard - wszystkie opcje powinny być dostępne.