Witam, mam problem z Windows 7, komputer dziś pracował normalnie, odpaliłem grę w którą zawsze gram, podczas rozgrywki komputer się zawiesił i zaczął uruchamiać ponownie, wyskoczyło mi okno gdzie miałem do wyboru odpalenie ponowne komputera lub odpalenie komputera z naprawą błędów (zalecane). Spróbowałem odpalić najpierw normalnie, ponieważ myślałem, że gdzieś kolanem zresetowałem komputer. Jednak zaczął się odpalać i znów odpaliło się to samo okno, więc dałem naprawę komputera. Uruchomiłem automatyczne naprawianie jednak nic to nie dało i nie znalazło błędów poza 0x490 i nieokreślone zmiany w konfiguracji systemu. Spróbowałem więc szukać informacji na ten temat i nie było tego zbyt dużo, lub był to język nie zbyt zrozumiały dla mnie. Nie znam się dobrze na informatyce, jednak jakieś małe problemy mogę naprawić. Dałem przywracanie systemu, diagnostykę dysku jednak nic się nie naprawiło. Spróbowałem w wierszu poleceń komendy chkdsk /f jednak wyskakuje mi powiadomienie o braku uprawnień. Proszę o pomoc z tym problemem, ponieważ nie mam płyty z Win7 (została zgubiona podczas przeprowadzki). Chciałem co prawda zmieniać na Win10 z powodu braku wsparcia na Win7, jednak mam tam ważne dane, które muszę odzyskać lub przynajmniej skopiować a system awaryjny nie chce się odpalić i zapętla się ta sama sytuacja którą opisałem.
Wrzucam instrukcję jak zrobić obraz Linux live cd, czyli odpalany z pendrive żeby skopiować dane oraz jak zrobić instalke Windows. Windows Linux.pdf (177,0 KB)