Dzień dobry.
Wie ktoś w jaki sposób wymusić w Pulse tolerowanie więcej niskich tonów bez tych irytujących przesterów?
Zainstalujcie sobie audacious i podkręćcie w korektorze 31 i bodajrze 62 hz na 10, już przy 75% głośności nie da się tego słuchać. Windows by to wytrzymał. Istnieje jakieś rozwiązanie na to?
Zainstalowałem audacious, podniosłem tak jak chcesz 31 i 62Hz na 10. Głośność nawet na 100%. Przesterów brak.
Skonfiguruj sobie kartę.
Dokładnie… Tam może być przester, bo ustawienia to umożliwiają - ustawienie głośności urządzenia, więcej niż 100%. Albo można wrzucić sobie equalizer jakiś globalnie w system i używać go zamiast tego w programie.
Nigdzie nie mam głośności więcej niż 100% nawet na połowie nie jest. Głośność Audaciousa jest na 75 i 70% a i tak są przestery. Karta to ALC3234, a w gnomie nie widzę żadnych bardziej zaawansowanych opcji konfiguracji dostępnych z Orcą, zresztą niedostępnych też nie.
Może nagranie nie takie, może cokolwiek…
Tak, czy inaczej: ustawienie jak chcesz, nie powoduje przesterowania dźwięku.
BTW: Muzyka testowa to był zeszłoroczny KoRN.
masz jakiś hands up? Włącz i zobaczysz. Jak nie będzie przesterów to powiedz, gdzie mam co zmienić żeby było ok. A nagranie jest z yt. Zresztą w tym equalizerze w pulse też są przestery i opóźnienia rzędu 0,5 sekundy jak sobie przerzucę nań cały system, no i jeszcze dispatcher się zwiesza.
Odtwarzaj muzykę, a nie yt - tu jakość jest bardzo często jakoś.
Co to hands up?
Odtwarzam w audaciousie piosenki pobrane wcześniej z yt.
taki gatunek muzyki klubowej.
Zresztą nieważne skad są, jaki mają bitrate itd. Flac odtwarza się dokłądnie tak samo.
To wrzuć po prostu CD i odtwórz, a nie coś co ktoś mógł 10x spierniczyć przy zgrywaniu.
tak samo jest.
Jest dobrze wszędzie, gdzie próbuję podkręcać basy, tylko nie na Linuksie. Na Windowsie na tej samej karcie mogę podnieść i nic nigdzie nie trzeszczy.
To nie dojdziemy o co chodzi. Zbyt mało informacji, które w dodatku nie potwierdzają się. KoRN to raczej mocno basolubna muzyka i problemów nie ma.
Jeśli na Windows jest ok - to słuchaj na Windows, albo skonfiguruj tę kartę. Zob.: https://wiki.archlinux.org/index.php/PulseAudio
Raczej nie korzystam z Windowsa. Dobra, zobaczę to, najwyżej napiszę coś więcej.
Co cię dziwi, przester to przester.
To, ze na Windowsie tego nie ma.
Ależ jest, przester to nic innego jak przekroczenie mocy wzmacniacza i występuje wszędzie.
Nieważne jak podnosiłem niskie tony na wszelkich urządzeniach z Windowsem nigdzie to nie następowało. Tylko w tym przeklętym Pulse to jest.
Zajrzyj tutaj:
https://wiki.archlinux.org/index.php/PulseAudio/Troubleshooting#Choppy.2Fdistorted_sound .
nie działa. Zmieniłem częstotliwość próbkowania na 48000 zastosowałem się do wszystkich porad przez co utraciłem dźwięk i musiałem z konsoli TTY z espeakupem przestawiać a i tak się przestawia.