Problem z wykrywaniem dysku


(Pawel Uszynski87) #1

Witam!

Mam problem z komputerem. Na początku wszystko uruchamiało się dobrze. System XP Pro SP2 lądował się lecz niebieski ekran z napisem 'Zapraszamy' widniał przez chwilę i komputer się restartował. Tryb awaryjny to samo, jak również nie pomagało wybranie opcji 'Przywróć ostatnio działającą ...' - jakoś tak to szło;p

W związku z tym pomyślałem, że podłączę dysk do drugiego kompa i sprawdzę. Zrobiłem scandisk i przeskanowałem antivirem. Znalazło jakiś badziew tylko w tymczasowych plikach Firefoxa. Mniejsza z tym. Przełożyłem dysk z powrotem. I nie wykrywa tego dysku w ogóle. W biosie wykrywanie na auto. CD-ROM wykrywa DVD też. Odłączyłem wszystkie napędy i zostawiłem sam dysk żeby odciążyć zasilacz, ale to nic nie dało. Na drugim kompie, na którym robiłem scandisk normalnie wykrywa ten dysk. Dysk twardy ATA Seagate Barracuda 7200.7 60GB.

Z góry dzięki za pomoc.


(adam749) #2

A dobrze dysk podłączyłeś. Zworka master\slave też dobrze jest ustawiona??


(Pawel Uszynski87) #3

dobrze wszystko podłączone, zworka tak samo - z resztą próbowałem później wszystkich kombinacji zworki i na różnych wpięciach do płyty


(Ciupa Michal) #4

może taśma jest uszkodzona?

sprawdź z inną taśmą

zworki ustawione prawidłowo?

zrób rest BIOS'u:

viewtopic.php?f=7&t=267235


(Pawel Uszynski87) #5

Taśma jest dobra sprawdzałem na różnych taśmach zawsze to samo.

Bios z resetowany. Nic to nie zmieniło. Zmieniłem w BIOSie z Disabled na Enabled:

PCI IDE Bus Master Enabled

S.M.A.R.T. for Hard Disks Enabled

...i ruszyło wykryło dysk. Tyle, że na kolejnym ekranie pojawiało się

Searching for Boot Record from IDE-0..OK

po jakimś czasie poniżej pojawiało się

Błąd ładowania systemu operacyjnego

po kilku uruchomieniach ruszyło dalej i pojawił się ekran z wyborem uruchomienia systemu.

Której opcji bym nie wybrał i tak komputer się zawiesza.

Nie wiem czy próbować formatować dysk, czy to w ogóle coś da?


(Seba86mu) #6

Może nie formatuj tylko napraw bieżącą instalację systemu. Nie utracisz wtedy żadnych danych.


(Pawel Uszynski87) #7

To nie to bo raz mi się uruchomił normalnie. Jak chciałem coś zrobić zawiesił się i bajka od początku. Identycznie wszystko jak wcześniej... może i się niedługo włączy tyle, że co zrobić żeby już się nie zwiesił i działał normalnie?


(Cosik Ktosik) #8

Podłącz dysk do drugiego komputera i podaj odczyt danych SMART z programu HD Tune, zakładka Health.

Przeskanuj także na bad sektory (zakładka Error Scan).


(Pawel Uszynski87) #9
HD Tune: ST360014A Error Scan


Scanned data : 57219 MB

Damaged Blocks : 0.0 %

Elapsed Time : 26:52

hdtuneerrorscanst360014po3.png


(Cosik Ktosik) #10

Ten dysk jest uszkodzony, dość dużo bad sektorów. Przydałoby mu się zerowanie i remap bad sektorów, tu znajdziesz instrukcję (pamiętaj o odłączeniu innych dysków na czas tej operacji, a po drugie, zerowanie czyści wszystkie dane).

PS Na dłuższą metę niewiele to da, gdyż ma on uszkodzoną powierzchnię talerzy. Monitoruj stan dysku i pomyśl o nowym.


(Pawel Uszynski87) #11

Ok, dzięki za poradę dotyczącą dysku. Niestety gdy podłącze inny dysk bądź odłączę wszystkie napędy komputer i tak się zawiesza po kilku minutach.


(Cosik Ktosik) #12

A gdzie jest system, na nowym, czy starym dysku? W którym momencie się zawiesza?


(Pawel Uszynski87) #13

Na jednym i na drugim i komputer wiesza się w różnych momentach - dyski podłączane były osobno. Tego drugiego dysku już nie mam - był pożyczony. Czasami nawet normalnie system się uruchomi i dopiero po jakimś czasie pracy zwis. Możliwe, że to przez grafe bo się spalił wiatrak na niej. Tyle że ten dysk mam niedobry i teraz i tak się nic nie da zrobić dopóki coś z nim nie zrobię. Chciałem go zzerować i zrobić remap ale jak pobrałem obraz tego MHDD to tam jest tylko plik readme.txt. Znalazłem w necie plik mhdd32ver4.6archive.zip i tam są normalnie pliki ale jak zrobić żeby nagrać to i się bootowało albo bootowac to z pendrive?


(Cosik Ktosik) #14

Z programu Everest Ultimate daj odczyt z czujników (w programie komputer->czujnik).

Co do MHDD, ściągnąłeś zapewne już plik ISO, więc w Nero użyj opcji: Nagraj obraz na dysk.

Jego i inne narzędzia do diagnostyki, znajdziesz tutaj: http://www.searchengines.pl/Narzedzia-d ... 49765.html


(Pawel Uszynski87) #15

Zrobiłem zerowanie i remap MHDD i takie uzyskałem wyniki:

remappx7.jpg

wynik z HD Tune:

HD Tune: ST360014A Health


ID Current Worst ThresholdData Status   

(01) Raw Read Error Rate 54 46 6 24170602 Ok       

(03) Spin Up Time 98 97 0 0 Ok       

(04) Start/Stop Count 100 100 20 269 Ok       

(05) Reallocated Sector Count 96 96 36 179 Ok       

(07) Seek Error Rate 89 60 30 807145217 Ok       

(09) Power On Hours Count 73 73 0 24431 Ok       

(0A) Spin Retry Count 100 100 97 0 Ok       

(0C) Power Cycle Count 93 93 20 7888 Ok       

(C2) Temperature 40 56 0 40 Ok       

(C3) Hardware ECC Recovered 54 46 0 24170602 Ok       

(C5) Current Pending Sector 100 100 0 2 Ok       

(C6) Offline Uncorrectable 100 100 0 2 Ok       

(C7) Ultra DMA CRC Error Count 200 190 0 194 Ok       

(C8) Write Error Rate 100 253 0 0 Ok       

(CA) TA Counter Increased 99 252 0 1 Ok       


Power On Time : 24431

Health Status : Ok

Chciałem zainstalować na tym dysku XP ale podczas uruchamiania instalatora komputer się zawiesza. Więc chyba nie tylko dysk.


(Cosik Ktosik) #16

Są dwa sektory nieuleczalne.

Spróbuj uruchomić instalację na innym komputerze (włóż tam swój dysk, a oryginalny odłącz). Rozpocznij instalację. Po trybie tekstowym nastąpi restart, wyłącz od razu komputer, wyciągnij swój dysk, zmontuj tamten komputer i podłącz swój dysk do swojego komputera. Teraz po włączeniu spróbuj kontynuować instalację.


(Pawel Uszynski87) #17

Zrobiłem tak jak radziłeś i zonk. Po przełożeniu dysku wyskakuje blue screen:

bluescrgz6.jpg

Po resecie to samo:(


(Cosik Ktosik) #18

W którym momencie wyskoczył ten błąd? Ewidentnie widać, że na tym dysku będziesz miał problem z instalacją i działaniem systemu.

0x7B, czyli INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE -inaczej, podczas uruchamiania stracono dostęp do partycji systemowej. Możesz jeszcze zmienić taśmę na inną.

ta może być uszkodzona.


(Pawel Uszynski87) #19

Dokładnie w tym momencie pojawia się ten blue screen.

Co do taśmy sprawdzałem z inną - to samo się pojawia.


(Cosik Ktosik) #20

Jesteś w stanie pokazać okno po skanowaniu powierzchni w HD Tune (error scan)?