Witam, 2 dni temu ściągnąłem sobie linuxa Mandrive 2010 ze strony Mandriva.org.pl niestety nie było to takie proste jak myślałem ponieważ mam wielki problem z wypaloną płytą, mianowicie wypaliłem obraz płyty linuxa (ponad 3gb) na płytę dvd… Uruchomiłem ponownie kompa od razu przeszedłem do biosa sprawdzić czy ustawienia rozruchu systemu są w porządku, po kolei miałem 1. Cd-Rom 2. dysk twardy etc… Czyli tak jak ma być ale po zapisaniu ustawień i ponownemu uruchomieniu komputera płyta się nie włączyła Odkryłem po paru godzinach szukania w internecie i po programach, że płyta nie jest bootowalna? Odkryłem to w programie Ultraiso… Pomóżcie jak wypalić ten obraz płyty tak, aby można było z niego zainstalować linuxa Gdy otwieram zawartość płyty w programie ultra iso widać coś takiego: (zwróćcie uwagę na napis “nie bootowalna”)
Do wypalenia obrazu użyłem programu img burn oraz opcji “write image file to disc”, którą posiada ten program. Niestety nie posiadam innych płyt niż DVD-R
Nie jestem pewien ale wydaje mi się, że głównie tu chodzi o to, że płyta nie jest bootowalna. Czyli nie da się jej uruchomić przy starcie komputera…
Marcin chyba masz rację to właśnie to do czego przed chwilą dodałem linka Ściągałem z paru źródeł i najprawdopodobniej sam się już zgubiłem Ale z tego co widzę to jest to
Podaj dokładnie, który pobrałeś - torrenta dałeś do i586 w wcześniej napisałeś, że “dolny prawy obrazek” a to wtedy jest x86_64 , więc nie wiem, który mam pobierać.
Test wykonany, płyta pięknie startuje beż żadnych specjalnych czynności z mojej strony. Zainstalowałem specjalnie Ultraiso i pokazuje identycznie jak u Ciebie (nie botowalna)
Sprawdzałeś sumy kontrolne ściągniętego obrazu (potrzebne pliki ściągane są razem z obrazem - pliki md5 i sha1)
Włóż płytę do napędu, zrestartuj komputer, chwile później naciśnij F12, wybierz napęd z którego ma stertować. Chwilę później zostaniesz poproszony o naciśnięcie jakiegokolwiek klawisza - dopiero po tym następuje start z płyty.
Czyli tu nie chodzi o bootowalność? Zaraz to sprawdzę
– Dodane 07.05.2011 (So) 9:41 –
Gdy przy włączaniu kompa naciskam f12 nic się nie dzieje Ale chyba wiem o co ci chodzi, u mnie ta opcja jest pod f8 o ile pamiętam, w której wyskakuje okno do wybrania z czego ma startować i jest tam do wyboru (zazwyczaj) dyski twarde i cd rom ale w moim przypadku są same dyski twarde Próbowałem tego sposobu i już zmarnowałem 3 płyty na tego mandriva :((
Sprawdź jeszcze raz kolejność bootowania w BIOS. Ustaw w ten sposób, że dysk twardy przełącz na tryb “Disable” - pozostaw na pierwszym miejscu tylko napęd CD-ROM.
Zrobiłem tak jak mówisz i po ponownemu zrestartowaniu komputera (już po ustawieniu w biosie) wyświetla mi się na czarnym obrazie “Reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device, press a key to kontinue” mimo to, że płyta jest w napędzie nie wiem czemu tak mam :((((