Problem ze słuchawkami (o co chodzi?)

Witam przed chwilą kupiłem słuchawki Genesis Argon 100 z mikrofonem
Wszystko okej ale jest tylko 1 jack nie ma jacka na mikrofon więc moje pytanie brzmi oco tutaj chodzi i jak zrobić żeby działał mikrofon + dzwięk w słuchawkach jednocześnie

Zakupić przejściówkę. Np, taką:
Zrzut%20ekranu%202021-02-08%20105858

1 polubienie

wiesz może gdzie dostane taką przejściówkę ? i jaki to koszt?

Sklepy z elektroniką. 25-40 zł

No to ładnie mój błąd że nie sprawdziłem ale mówiłem facetowi w sklepie że do komputera… to jeszcze dodatkowo muszę wydać na przejściówkę … okej dzieki

Akurat w tym podstawowym modelu, końcówka jest pod złącze w laptopie, w wyższych modelach dawali przejściówkę. Bezpiecznie jest kupować słuchawki na USB :slight_smile:

Jedynie takie były do ceny która mogłem przeznaczyć na słuchawki :confused: nie spodziewałem się takiego numeru no trudno nauczka na przyszłość żeby samemu dokładnie sprawdzić

W sklepie. Bo na zamówienie do 99 zł mogłeś mieć większe pole do wyboru.

To jest jakaś dziwna sprawa, bo sprawdziłem w Euro AGD https://www.euro.com.pl/sluchawki-dla-graczy-pc/genesis-sluchawki-genesis-argon-100-czarne.bhtml i tam w opisie nie ma żadnej wzmianki, aby do podłączenia do laptopa, telefonu, czy tabletu potrzebne było jakieś uzupełnienie przejściówką. Także nie wskazują na to komentarze klientów.

Chodzi o stare laptopy i komputery stacjonarne, które miały (laptopy) i mają oddzielne gniazda mikrofonu i słuchawek.

No bo nie potrzeba w większości wypadków które wymieniłeś. Jest przecież opis i nawet rysunek, że słuchawki posiadają jedno złącze jack 3,5 a na rysunku wyraźnie widać, że jest to złącze 4-polowe łączące w sobie słuchawki i mikrofon.

Internet 5zł :wink:

Ja za nie zapłaciłem 59 zł w Media Expert

Ok mam tą przejściówkę kupiłem za 8,50 w elektronicznym , wszystko jest dobrze czyta już mikrofon i słuchawki ale jak testuje mikrofon w rożnych programach to tak jakby nie działał ( wpinałem słuchawki do telefonu żeby sprawdzić to mikrofon jest sprawny ) co to może być?

Sprawdź w systemowym: Panel sterowania > Dźwięk > zakładka Nagrywanie, czy Twój mikrofon tam jest i czy ustawiony we Właściwościach na 100% z ewentualnym wzmocnieniem. Dopiero potem sprawdzaj w aplikacjach.

To sprawdziłem na samym początku tam jest wszystko okej, więc gdzie może leżec problem?

To nie tyle ja wymieniłem, co sklep. Niestety zabrakło w sklepowych informacjach zwykłej empatii, aby przestrzec, że czegoś tam może to nie pasować. Przecież następstwem takiej “niekompletnej” informacji ktoś podejmuje złą, względnie kłopotliwa decyzję. A przykładem tego jest pytanie kol. @anonimek3221, który nota bene nie napisał do czego mu taka wtyczka czteropolowa nie pasuje, więc trzeba sie domyślać
Ale zapewne jestem staroświecki i naiwny, że oczekuję od sklepów rzetelności. Nie pogniewam się, jeśli ktoś tak powie. Pozdrawiam.

Nie za bardzo wiem, co jeszcze sklep mógłby dodać? Że nie pasuje do kart dźwiękowych z osobnym złączem na mikrofon? No w sumie mogli, ale pewnie nie pomyśleli. Tak jak i ja bym nie pomyślał, że taka informacja może być dla kogoś niekompletna.

@anonimek3221 Czy w tych programach możesz wybrać źródło dźwięku dla mikrofonu i jesteś pewny, że ustawiłeś prawidłowo? Może pokaż na zrzucie ekranu.

Kombinowałem suwakami itd , w rejestratorze dzwieku wgl nic nie nagrywa a np w programie reaper nagrywa się przester, może coś ze sterownikami w pc?

Czyli działa. Pokaż zrzut ekranu ustawień z tego programu, w którym nie działa. Tam pewnie też musisz wybrać odpowiednie źródło dźwięku.

nie nagrywa się gdy odpalam nagrywanie nagle robi się taki przester , a w rejestratorze dzwięku z windowsa nic sie nie nagrywa jakby mikrofon był nieaktywny a jak widać działa bo system go wykrywa zresztą na telefonie sprawdzałem więc jest sprawny https://www.szybkiplik.pl/a3oVza3f3g ( tutaj załączam dzwiek który się nagrywa )