Witam, ostatnio zakupiłem monitor BENQ Zowie xl2411 i przy podłączeniu wszystkich kabli do komputera oraz gniazda zasilania wyświetla się informacja o uruchomieniu ponownym i wybieraniu odpowiedniego urządzenia rozruchowego lub włóżenie nośnika rozruchowego do wybranego urządzenia rozruchowego i naciśnięcie klawisza. Proszę o pomoc i z góry dziękuję:)
Bardziej brzmi jak problem z dyskiem twardym komputera a nie z monitorem
Jakieś pomysły jak to rozwiązać?
Hej,
- A co to dokładnie za komputer? Możesz podać dokładną specyfikację.
- Z jakiego systemu operacyjnego korzystasz?
Pozdrawiam,
Dimatheus
Dlaczego gdzieś na końcu BOOT jest dysk twardy?
Wyciągnij płyty i USB pendrive może zadziała.
A co się pojawia, jak klikniesz Boot Device Priority?
Nie jestem w stanie kliknąć tego przycisku, ponieważ nie jest On przyciskiem :vv
To nie jest problem z monitorem lecz ze startem systemu. Wyłącz ten komputer, włącz ponownie i na ekranie startowym klikaj klawisz F11. Powinno pojawić się menu startowe. Wybierz na nim Twój twardy dysk > Enter i poczekaj czy sie uruchomi system.
W takim razie pokaż na screenach ustawienia (Settings).
Oddaj do serwisu…
A dalej?
Naciśnij zapisz i zakończ i dalej powinieneś mieć przywróć ustawienia domyślne.
Nie mogę przywrócić domyślnych
Zatem pokaż, w kolejnych screenach, co jest po kliknięciu Stan systemu, zaawansowane i rozruch.
Według tego, co widzę w instrukcji, klikając w Rozruch mamy możliwość przypisania urządzeń, z których będzie uruchamiany system. Dysk twardy ma być na pierwszym miejscu.
Raczej na drugim. Na pierwszym bym pozostawił to z czego jest instalator odpalany. Zawsze może sie przydać a w biosie nie trzeba będzie grzebać jak by co.
Mam pytanie: Ile masz twardych dysków w kompie? Jeden czy dwa? Możliwe, że masz dwa dyski SSD z systemem i HDD na dane. W ustawieniach rozruchu jako pierwszy ustaw dysk na którym jest zainstalowany system. My tutaj na forum nie mamy możliwości fizycznego kontaktu z twoim kompem i widzimy jedynie część ustawień BIOS, jeżeli znasz kogoś kto lepiej od ciebie zna się na ustawieniach BIOS MSI to poproś niech ci to zrobi. Sam naprawdę możesz narobić bigosu.
Możesz skorzystać z tego filmu https://youtu.be/UE2BUrQTxaE
Jeśli nie znasz angielskiego włącz napisy i automatyczne tłumaczenie na polski
@anon93248178 - Przecież instalacji systemu nie robi się zwykle często. Po co więc wydłużać uruchamianie komputera. Przy sugerowanym przez Ciebie ustawieniu najpierw booloader sprawdza, czy podłączony jest inny nośnik, a przy ustawieniu dysku jako pierwszego, startuje od razu z dysku. Kwestię Secure Boota już pominę.