Od jakiegos czasu nastepuje u mnie na kompie samoistny restart.
Zainstalowane sterowniki to
nv4_disp (6.13.10.3082 - nVIDIA Detonator 30.82)-tak jest napisane w EVEREŚCIE.
Po restarcie przeważnie uruchamia sie scandisc który i tak nic nie wykrywa.
Pojawia sie tez taki oto komunikat:
Co mam zrobić?? Wcześniej nigdy nie miałem takich problemów. Jeśli polecice mi zainstalować ponownie sterowniki to napiszcie którą wersję mam zainstalować i czy użyć jakiegoś programu do usuwania pozostałości po odinstalowanych sterownikach
no przecież napisałem w pierwszym poście że jak już proponujecie reinstal sterów to chociaż napsizcie którą wersję sterów wybrać. Twój post nic mi nie pomógł DziaDu
Problem występuje znienacka,prawdopodobnie uszkodzenie sterownika (sterowników) karty grafiki,szkodniki,resety,zaniki napięcia i starzenie się sprzętu.
Jak odinstalujesz oprogramowanie i ster 30.82,zrobisz restart kompa komp uruchomi kartę grafiki na własnym sterowniku(systemowym).
Każdy chip płyty głównej do prawidłowej pracy potrzebuje sterowników jak każde inne urządzenie.
Na razie zrób porządek po sterach - wszystko w linku.
Z uruchom komenda chkdsk /f i sfc /scannow,włóż płytę z XP do napędu,po chkdsk i sfc spacja.
Akurat stery 30.82 są jednymi z najstabilniejszych - sam ich używam.
Nowszych nie polecam, bo powodują problemy z wyjściem TV:
Taki problem, jak opisujesz powodują najszęściej aplikacje, które mają bardzo duże wymagania graficzne - jeśli używasz takowych, to ogranicz w nich wykorzystanie karty graficznej - mam identyczną i choć nie jest ona demonem szybkości, to dla “normalnych” zastosowań w zupełności wystarczy. Jeśli zaś próbujesz uruchamiać np. gry, które mają wyższe wymagania, to problem bedzie się powtarzał.
Jak pisze JN, zrób porządek w rejestrze, np. RegCleanerem
Osobiście polecam potem pozostać przy tej wersji sterowników.
Chkdsk /f - scandisk z automatyczną naprawą błędów - zrób to z poziomu systemu,czyli z uruchom.
Sfc / scannow - sprawdzi pliki systemowe z uruchom.
Płytę masz na jakim chipie.
Podaj model płyty głównej.
Ale stery do płyty zostaw w spokoju i zrób reszte.
Porządek,czyli panel sterowania i dodaj usuń programy i odinstaluj oprogramowanie i stery karty,restart kompa i komp uruchomi się na sterze systemowym.
Po ponownym uruchomieniu systemu, nie zapomnij we Wlasciwosciach ekranu --> Ustawnienia, ustawic jakosc kolorów na średnia (16 bitów) oraz dopasowac do twojego monitora czestotliwosc odświerzania ekranu w Zaawansowane --> Monitor.
Sprawdź jej chłodzenie,bo może GPU się przegrzewa.
Zrób wszystko tak jak jest napisane wyżej.
Odinstaluj ster i uruchom na sterze systemowym - zrób czystkę po sterach.
Jak chip VIA obowiązkowo wgraj pakiet sterów do płyty głównej w wersji 4.38 ,przy instalacji steru wybierz tryb normal nie turbo dla AGP.
Zastosuj ster w wersji 28.32 do twojego systemu ,po zainstalowaniu będą ustawienia default,czyli sprawdź, antyaliasing ustawiony na zezwalaj aplikacjom na sterowanie trybem anty - aliasingu.