Problemy z siecią LAN w biurze

Zrobię to w poniedziałek jak prawie wszyscy pójdą na wolne to rozwali się to wszystko i ustawi od zera. Dziś tyle na ile niech się jeszcze chybocze.

To jest 10 minut roboty - o ile wiesz co robisz i masz o tym pojęcie, a w razie nieprzewidzianych problemów jest coś takiego jak backup konfiguracji …

Wiem ale ciągle ktoś coś a skanować chce a to drukować żeby zdążyć przed wolnym i specjalnie nie było kiedy wbić się w czasie.

1 polubienie

Ten switch lub router ma auto MDI-MDIX? Jeśli nie, switch z routerem (switch wpięty do portu LAN routera) powinien być podpięty kablem skrosowanym lub do portu uplink (jeśli taki jest obecny w switchu). To też wygląda na problem warstwy fizycznej. Gdy masz takie dziwne akcje, to zwróciłeś uwagę, do czego są wpięte (do routera lub switcha)?

@januszek
Network LAN jak na zrzucie
IP address - 192.168.1.1.
mask - 255.255.255.0

W DHCP mam ustawione Primary i secondary inny Adres DNS (czy to są zalecane ustawienia by wpisywać odpowiednio 9.9.9.9.i 1.1.1.1)
Różni się jeszcze start IP ustawione jest na 192…115

DHCP Address reservation
Po wpisaniu w wierszu Poleceń "ipconfig /all Komputer podaje adres zalecany - 192.168.1.6 i inny adres MAC niż jest to podane na liście DHCP Client Reservation
Natomiast w DHCP Client List pojawia się adres 192.168.1.115 i tam jest już adres MAC taki jaki został wyświetlony w wierszu poleceń…
Na liście oczywiście widnieje również adres 192.168.1.6 z tym innym adresem MAC
Problem dotyczy 2 komputerów jeden z końcówką 192…115 i 192…116

To co jest na zrzutach ekranu to wartości przykładowe.

Po prostu te trzy rzeczy musisz U SIEBIE poprawnie poustawiać.

1. W network -> lan ustawiasz adres IP routera. Twoje 192.168.1.1 i 255.255.255.0 jest ok.

2. W DHCP -> DHCP Settings ustawiasz konfigurację serwera DHCP. Serwer DHCP automatycznie przydziela każdemu komputerowi w Twojej sieci unikalny adres IP. Numery są przydzielane z puli, którą określasz poprzez pierwszy i ostatni adres. Jako adres bramy (gateway) wpisujesz adres routera, czli 192.168.1.1. Adresy DNS zostaw takie jakie masz. Nie zmieniaj ich na razie.

3. W DHCP Address reservation możesz na stałe określić, że komputerowi z konkretnym adresem MAC serwer przydzieli konkretny adres IP. To się może przydać u Ciebie np do tego aby urządzenie wielofunkcyjne miało zawsze ten adres IP. Tam gdzie takie sztywne przypisanie IP do MAC nie jest potrzebne - tego nie stosuj. Czyli usuń z tej sekcji wszystko co jest niepotrzebne.

Na chwilę obecną po wpisaniu ipconfig (w laptopie ) nie widnieje on w sieci wyskakują błędy DISABLE - Laptop ze względu na wyłamane gniazdo połączony jest przez przejściówkę USB. ale nawet przy włożeniu kabla tak by styki były włożone do gniazda też nie zaskakuje. natomiast w sekretariacie komputer ma przypisane IP 192…115 ale nie wyświetla swojego adresu MAC. Łączy się z siecią i spad połączenie. Reszta działa bez zarzutów.

Komputer ma wpisany adres na stałe czy serwer DHCP przydziela mu taki adres?

ps. tego co napisałeś o laptopie nie rozumiem wcale.

DHCP mu musi przypisywać ponieważ wszystkie Adresy IP w DHCP reservation prócz adresu drukarki wywaliłem w pień. a Komputery ponownie uruchomiłem

Laptop do netu jest połączony przez kabel Ethernetowy który przechodzi przez przejściówkę i jest połączony do gniazda USB

Zostawmy na razie laptopa. Co do komputera w sekretariacie: wpisz ipconfig /all i pokaż zrzut ekranu.

Aktualizacja znów wywaliło komputery w sekretariacie i w ostatnim pokoju doradcy + drukarkę

To mi wygląda na uszkodzony kabel lan.

Trzeci raz nie napiszę… jesteś pewny, że nie masz dwóch serwerów DHCP i konfliktów adresów między ‘modemem’ a ‘routerem’? Jak jest połączony router z ‘modemem’ Zyxel?

ping 192.168.1.1
arp -a | findstr 192.168.1.1

Interesuje mnie wynik komend:

• na ‘wywalonym’ urządzeniu (co nie działa),
  • potem na działającym

EDIT: Jak kwestia ‘fizyczna’ - zacząć od zasilaczy w podejrzanym urządzeniu. W czasie awarii dioda na k.sieciowej się świeci?

@januszek Też tak uważałem ponieważ jak wtaczało się drukarkę to problemy występowały więc został wymieniony kabel i na parę dni wszystko się unormowało.
Problem jest taki że to wszystko jest w ścianach i ciężko dojść co za co odpowiada. A jeśli już wiadomo to przeciągnięcie nowych kabli to też nie lada wyzwanie.

@bachus nie działający

działający
ping%20dzia%C5%82aj%C4%85cy

A z ciekawości

• weź laptopa, ustaw statycznie adres z podsieci LAN (192.168.1.123 GW 192.168.1.1)
  • podejdź do modemu Zyxel,
  • tam na chwilkę wepnij laptop w gniazdo LAN
  • zrób pinga na 192.168.1.1

W dhcp explorer jest dostępny jeden adapter po wybraniu tej opcji “Send DHCP request” nie ma żadnej akcji. Może to coś rozjaśni…

Lapek właśnie wyjechał w delegację jutro napisze co i jak z nim jak będzie w biurze…