Mam procesor: AMD FX X8 9590 Eight-Core Processor który powinien mieć 4,7GHz a w turbo 5,00GHz niestety we właściowościach mojego komputera pokazuje tylko 4,00GHz a po ściągnięciu z internetu jakiegoś programu do sprawdzania również pokazuje 4,00GHz. Na pudełku mam napisane, że powinien mieć 4,7GHz w opisie na wszystkich stronach w internecie też jest 4,7GHz a po wpisaniu zapytania w google nic mi nie pokazało (co może być przyczyną lub cokolwiek).
Płyta główna: GIGABYTE 970A-DS3P - może to jej wina?
Mam nadzieję, że to kwestia bzdury bo nie uśmiecha mi się rozbierać kompa i wysyłać
Proszę o pomoc bo procesor był drogi i miał być przyszłościowy a tymczasem 4,00GHz to już na styk. I poza tym zapłaciłem za co innego… -.-"
Możliwe że to wina płyty głównej sekcja zasilania nie daje rady ( choć w 100% nie jestem pewien ), ale nie wiem dlaczego zdecydowałeś się na zakup tego procesora, Intel w tym przedziale cenowym byłby znacznie lepszym wyborem, twój procesor pochłania ogromne ilości energii TDP 220W, powinnieneś mieć dostarczone chłodzenie wodne razem z procesorem, lepszym wyborem było by kupno FX 8350 i podkręcenie go do takich wartości, zaoszczędził byś trochę gotówki.
Podobno z tymi procesorami jest tak, że każdy ufa jednej firmie i ciągle idzie za nią, jedni twierdzą, że amd jest lepsze niż i5 drudzy (jak Ty) odwrotnie.
Komputer wybierałem ja pod gry + miał być trochę do przodu żeby nie trzeba było wymieniać za rok flaków bo wyjdą gry z dzikimi wymaganiami. Całość on zamawiał ze sklepu morele.pl i składał, mam do tego faktury.