… będzie problem. Przypomnę tylko o ciekawym teście sprzed 2 lat pod tytułem rdzenie, a nowe gry. Ile nie podkręcisz, to nadal będą 4 rdzenie… a jak to się ma do 4/8 zobaczysz sam.
@anon7248146 niby tak, ale tutaj mowa o tymczasowej platformie, w którą szkoda pchać kasę. 6600K w zupełności wystarczy, a zaoszczędzoną stówę albo pięć lepiej zainwestować w cooler albo SSD (ewentualnie obudowę).
Dlatego nie rezygnuję z planów co do ryzena. Ten ma być budżetowym w miarę wydajnym kompem do nauki dla dzieci. I naprawdę nie wiem dlaczego na siłę uświadamiacie mnie dlaczego zrobiłem błąd wydając 3 stówy na ten komputer .
Bo chcesz (chciałeś) pchać w niego tysiaka, planując zakup najmocniejszego i7.
Dla mnie “po kosztach” (gdybyś nie miał G4560) byłaby najtańsza I5 i bez inwestycji w K/skalpowanie i dodatkowe chłodzenie - ona powinna wystarczyć. Rozumiem, że kilkaset hertzów extra po OC działa na wyobraźnię, ale z perspektywy obecnych I3/Ryzenów zysk nadal będzie na poziomie “marginalnym”.
… bo nadal mozesz za 300, sprzedajac, kupić B450.
Ja wiem, że mieszam Ci, ale tak poprawdzie: G4560 z 1050TI jest naprawdę wystarczajacym zestawem do gry w większości gier. Czy jest więc sens “wyciskać” i inwestować wiecej niż minimum w coś, co i tak z gruntu jest przestarzałe? Kupiłeś tanio? Dodaj RAM, GPU i niech mają, do Cyberpunka i tak będziesz wymieniał, nieważne, czy I5, czy G.
100 zł już aż takiej różnicy nie robi między i5 6600 vs 6600k to jednak ten 1Gb po oc.
Gom1 jak bym był % pewny zakupu i7 to bym tematu nie zakładał tylko kupił bym. Wiem czasem moje wypowiedzi wskazują że jestem pewny swojego, ale to to tylko złudzenie .
Kurcze. Myślałem że to forum jest jakoś nastawione na AMD, i nic się nie liczy innego. Ale jak widzę że wszędzie i wszyscy mają takie zdanie to coś w tym musi być .
W związku z tym koniec tematu. Intel idzie do sprzedania. A moje przemyślenia rodem z XXw. Między bajki .
Nie tyle Intel, ale wszystkie konstrukcje sprzed 2017 roku. Jeżeli dzisiaj Intela i3, o wydajności I7 sprzed 2017r, kupisz za… niecałe 400 zł. Np. tu https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/procesory/procesor-intel-core-i3-10100f-3-6ghz-lga1200-box?gclid=Cj0KCQiAnb79BRDgARIsAOVbhRqRAGtBMtTtxfKFMPKAkBiIznmHp3m2JmE_YAe_FxdqTVz5j1PGjyQaAsTVEALw_wcB to jaki sens ciśnięcia za 500 zł procka 4 generacje starszego i kręcenia go? Podobnie z AMD, tam masz na plus większy wybór procków, ale 3100 wychodzi nieco drożej od tej i3. Jak chcesz możesz brać wymiennie I3/3100, z obu będą uzytkownicy bardzo zadowoleni.
Ogólnie Intel nie ma dobrej prasy. Dziura za dziurą, afera za aferą, prezes wyprzedający akcje chwilę przed przyznaniem się firmy do tego, że wiedzieli o 10-letniej podatności w swoich prockach, drugi prezes apelujący o “nieużywanie benchmarków” w momencie, gdy konkurencja wyprzedziła ich technologicznie i wydajnościowo. Absurdalnie wysokie ceny, odgrzewanie kotletów, wymuszanie niepotrzebnych zakupów (płyt głównych) przez sztuczne blokowanie nowych procesorów na starych podstawkach (sam tego doświadczyłeś). Do tego wszystkiego trwanie w 14 nm, w momencie gdy AMD już zapowiada 5 nm. Osiedli na laurach i teraz zbierają tego efekty.
Intel to nadal świetna platforma dla graczy. Ale AMD mocno depcze im po piętach, zawładnęli spory kawałek rynku i zdają się nie odpuszczać (chociaż ceny ZEN3 nie są już tak atrakcyjne jak poprzednich generacji). Niemniej wszystko to co opisałem w poprzednim akapicie ciągnie się za Intelem jak smród w gaciach i będą musieli mocno się postarać, żeby odzyskać zaufanie użytkowników.
A tak na marginesie. Chociaż to już sprawa na nowy temat. Opłaci się do domu iść w X390? Czy zbędny wydatek i wziąć b450?
Płyt na X390 nie widziałem, ale może po prostu mało wiem.
Literówka. X399 miałem na myśli
Jak nie renderujesz, nie projektujesz mostów, jeśli nie korzystasz z dziesiątek maszyn wirtualnych -> Ryzen (B450/B500/X570) będzie dla Ciebie lepszym wyborem.
Patrz - TR4, który stoi u mnie w robocie vs. nowy Ryzen:
https://www.cpubenchmark.net/compare/AMD-Ryzen-Threadripper-2920X-vs-AMD-Ryzen-9-5900X/3354vs3870
Przepaść
Są też nowe Threadrippery ale też swoje kosztują ale tuż dla totalnych zawodowców zwykłemu userowi grajkowi jak i nawet gościowi co pracuje przy grafice i jest średnio zaawansowany to jemu też ryzen styknie.
TR4 ma swoje zalety - mocarne procki, wsparcie dla quad channel. Ale próg wejścia jest dość wysoki (drogie płyty główne, konieczność zapewnienia dobrego chłodzenia), a w codziennych zastosowaniach, nawet wymagających wielu rdzeni/wątków, Ryzen świetnie sobie poradzi.
No to wiem czego szukać.
B500 czy B550 bo B500 nigdzie nie widzę?
550