Program do aktualizacji sterowników

Lenovo Ltd. - Firmware
oraz
Lenovo - System
(takie są pełne nazwy jakie pokazują się opcjonalnych)
To dwa „sterowniki” - (ponieważ nie są to żadne „aplikacje” producenckie), żadnych dodatkowych programów od producenta nie instalowałem, pojawiły się w aktualizacjach opcjonalnych samoistnie.
Natomiast takie aplikacja producenta są dedykowane do mojego laptopa:

• Lenovo Legion Arena Application
  • Lenovo Vantage Gaming Feature
  • Lenovo Migration Assistant for Windows 11
    Takie widnieją na stronie wsparcia lapka, jednak żadnej z nich nie instalowałem.
    Na lapku nie mam zainstalowanego nic, co miałoby w nazwie Lenovo.
    Więc to co pokazuje się w aktualizacjach opcjonalnych, a więc
    Lenovo.Ltd - Firmware
    oraz
    Lenovo - System
    to są jakieś sterowniki, które zaciąga Windows Update.
    Wychodzi według opisów z poprzednich postów, że drugi odpowiada za jakieś specyficzne funkcje lapka a pierwszy - to BIOS?.
    I tyle, czego nie rozumiem?
    Tutaj wszystkie moje aplikacje

Przechwytywanie5
    Przechwytywanie7

Rozumiesz co to wbudowane narzędzie? Takim jest cmos, bios, chipset.

OK „narzędzie” do aktualizacji a sterowniki cmos, bios,chipset - to dla mnie, dwie różne rzeczy…
Ponieważ nie instalowałem ręcznie żadnego „narzędzia” do aktualizacji sterowników (Lenovo - System), które zainstalowało się automatycznie z aktualizacji opcjonalnych, wobec czego nie do końca było to dla mnie jasne.
Takim narzędziem producenta jest Lenovo Vantage i służy właśnie do aktualizacji sterowników.
Wobec czego dla mnie Lenovo - System takim narzędziem do aktualizacji sterowników się nie wydawało a jedynie sterownikiem służącym do komunikacji wewnątrz systemu, służącym do uruchamiania jakichś dodatkowych funkcji.
Tak czy siak… to „narzędzie” Lenovo - System, jak piszesz do aktualizacji sterowników samo się aktualizuje prawie co dwa miesiące ( z aktualizacji opcjonalnych), więc tak zostawiam.
Stery Intela jak napisałem znikły, więc jest na razie wszystko OK.

Po prostu zobaczyłem ze masz tam jakiekies firmware od Lenowo więc sadziłem ze to typowy laptop z systemem.
W twoim przypadku i nie tylko twoim, problemem jest to ze to Windows moze poprzez aktualizacje sterownika, aktualizowac resztę wraz z biosem.
W kazdym razie tak wynika z dyskusji na forum Lenovo.
To jednak prawda ze jak chcesz mieć spokój to złóz sobie pudło. Będziesz sie wtedy użerał tylko z Microsoftem.

OK
Trochę, a właściwie to nie trochę - wkurza mnie to, że co jak co, ale BIOS to raczej już nie powinien aktualizować się tak z „dupy” w tle.
Niby to - co teraz mam w opcjonalnych właśnie nim jest…

Ale, może nie zainstaluje się z automatu, bo po cholerę mi nowszy, skoro do tego nic nie mam, a jak pisałem mnóstwo ludzi pisze, że mój jest najbardziej stabilny.
Jeszcze spróbuję go „ukryć” skoro te updaty Intela po czasie, ale widzę że się ukryły.

Teoretycznie nie powinno. Musisz sam pobrac i zainstalować.
Ale?
Tu masz jedna z dyskusji na forum lenovo.
https://forums.lenovo.com/t5/ThinkPad-P-and-W-Series-Mobile-Workstations/what-is-Lenovo-Ltd-Firmware-1-installed-on-windows-updates/m-p/5082235

OK Czyli wychodzi na to, że nawet nie mając zainstalowanej apki od Lenovo „Vintage”, która to znajduje i monituje, że jest dostępna aktualizacja Biosu… to sam Microsoft podsyła narzędzie, które ma według opisu dbać o prawidłową instalację Biosu a samo tym biosem nie jest.
„Po zainstalowaniu aktualizacji oprogramowania układowego Lenovo Ltd. za pomocą usługi Windows Update monit zniknie. Jak wspomniano w innym miejscu tego wątku, jest to narzędzie serwisowe do aktualizacji oprogramowania układowego, a nie sama aktualizacja oprogramowania układowego”.
Ładnie to wszystko namotane.
Ale już przynajmniej wiem do czego służy i że zainstalowanie jego, nie oznacza instalacji samego nowego Biosu.
Tak to przynajmniej jest wytłumaczone.
Nie wiem wobec tego po co jeszcze pchają ten drugi sterownik, czyli Lenovo - System, w odróżnieniu od tego Lenovo Ltd., bo wyglądało jakby to właśnie on miał za zadanie to - co jak wynika robi Lenovo Ltd.

Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.