Witam.
Szukam darmowego programu do usuwania danych z dysków HDD i SSD. Chodzi o zamazywanie wolnej przestrzeni dysku przed sprzedażą. Tak by nowy właściciel nie mógł odzyskać usuniętych danych.
Co polecacie?
Witam.
Szukam darmowego programu do usuwania danych z dysków HDD i SSD. Chodzi o zamazywanie wolnej przestrzeni dysku przed sprzedażą. Tak by nowy właściciel nie mógł odzyskać usuniętych danych.
Co polecacie?
Z dysku SSD nie trzeba.
Z HDD spróbuj eraser.
Z SSD też trzeba. Sam ostatnio odzyskałem skasowane pliki z SSD ogólnodostępnym programem.
Czy Eraser ma funkcję nadpisywania pustej przestrzeni dyskowej przypadkowymi danymi?
Niektórzy producenci dysków SSD mają programy narzędziowe do swoich dysków.
Np. WD ma Western Digital SSD Dashboard. A tam można spreparować bootowalnego pendrajwa i nim wymazać dysk SSD marki WD.
Pochwal się swoim dyskiem, a może coś znajdzie się dla niego firmowego.
Ogólnie 2-3 krotne wymazanie dysku nie daje szans na odzyskanie danych przy 5-6 nawet nazw plików już nie zobaczysz jakie były zapisane na dysku. Ale to już jest zajeżdżanie dysku.
Dowolna dystrybucja linuksowa w trybie live:
sudo dd if=/dev/urandom of=/dev/sdX status=progress
gdzie sdX oznacza wybrany dysk do wyczyszczenia i po zawodach.
Szybciej chyba będzie z /dev/zero
Mogę sprawdzić - pendrive 16GB na USB 2.0 “urandomowało” przez 72 minuty
To już szybciej byłoby zapełnić go kopiując tam kilka filmów
Co do czyszczenia dysków SSD, to nie wystarczy odpalić TRIM? Pendraki takiej opcji nie mają, ale SSD każdy
Jednokrotne nadpisanie danych też takich szans nie daje. No, chyba że w laboratorium NSA będą próbowali ze szczątkowego namagnesowania coś odgadnąć i jakieś strzępy dostaną ale nawet to wydaje się mało realne przy dzisiejszej gęstości zapisu.
Ma taką funkcję.
Sprawdziłem: 70 minut. Czyli praktycznie bez znaczenia
Czyli wąskim gardłem jest tutaj twój ślamazarny pendrive, bo nawet na USB2 powinno trwać to zdecydowanie krócej. Wywal ten złom do kosza i kup coś normalnego Mnie by szlag trafił gdybym musiał czekać godzinę na skopiowanie 16 GB danych
Ja myślałem, że pytasz o różnice pomiędzy /dev/urandom a /dev/zero
Tak, o nią pytałem, ale jak masz ją zauważyć z takim wolnym pendrive
Zaraz zaoram jakiś HDD, czekaj…
Zamiast orać cały dysk, to zapisuj do pliku dd if=/dev/random of=/mnt/testowy bs=1G count=16 status=progress conv=sync
zero: 25 s.
random: 54 s.
urandom: 82 s.
(SATA3)