Przyznam, że mnie też dość mocno zdziwiło takie rozwiązanie…
Jak to tym podatkiem jest? Zaliczka wg skali i czy trzeba jakiś dodatkowy PIT składać jako osoba fizyczna? NIby grosze, ale lepiej nie podpadać aparatowi opresji
W tym wątku? Bo chyba ślepy jestem.
@FaUst To chyba tu…
https://forum.dobreprogramy.pl/t/aktualizacja-programu-partnerskiego-dla-blogerow-zamkniecie/578662/17?u=darek719
Szkoda że nie mam dostępu do tematu
Skopiuję Ci @FaUst
Hej,
januszek:
Mogę się jednak mylić. @Dimatheus, możesz się wypowiedzieć?
Dokładnie tak jest. Przy rozliczeniu rocznym PIT-a dorzucasz kwotę w pozycji 6. Najem lub dzierżawa, program/arkusz aktywny wszystko wylicza i tyle.
djfoxer:
Zatem nawet jak będziecie mieli 1 zł to system wypłaci kwotę i trzeba będzie wystać FV lub rachunek (w zależności od tego jako kto przystąpiliście do programu).
Stąd ja też poczekam na wypłatę środków zgromadzonych na koncie i rezygnuję z programu. Przy moich zarobkach z tego tytułu - oscylujących w granicach kilku PLN miesięcznie - to zupełnie nieopłacalne, bo więcej wydam na poczcie na znaczek czy nadanie listu poleconego wysyłając rachunek. Dla mnie zmiana bezsensowna, choć od strony podatkowo-księgowej rozumiem ten krok WP Media. Nikt nie chce pewnie bawić się w RMP. Albo nie pozwala na to przyjęta polityka rachunkowości? Generalnie tutaj społeczność niestety przegrała na wspomnianym froncie…
Dementor:
A przecież możesz wystąpić z programu partnerskiego i pisać dla samej pasji tworzenia.
I właśnie na tym chyba poprzestanę. No nic - uciekam kończyć bloga.
DewX:
Sierpień - 19 blogów ogółem, 13 na stronie głównej = 96zł
No i wychodzi na to, że trzeba iść w pisanie artykułów na zamówienie - to zdecydowanie lepiej finansowo wychodzi.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Czyli jako osoba fizyczna wpisuję to w przyszłym roku do PITa i wsio?
Nawet nie musisz do pitu wpisywać Poczytaj http://next.gazeta.pl/next/7,151003,24140452,koniec-z-wypelnianiem-pit-ow-fiskus-zrobi-to-z-nas-prezydent.html
I tak wolę sam to zrobić Nie ufam im
Fiskus wtedy nie będzie uwzględniał wszelkich ulg więc takie osoby raczej nie powinny korzystać z tego udogodnienia, bo wolą mieć kontrolę nad swoimi pieniędzmi .
Hej,
Takie coś już działało lata temu - jak pracowałeś w jednym zakładzie, to US sam rozliczał. Ale to były czasy, gdy nie było zbytnio ulg i odliczeń od podatku…
Tak, dokładnie!
Pozdrawiam,
Dimatheus
Chciałbym się upewnić w związku z niespodziewaną wypłata środków: teraz nie muszę nic zgłaszać/ wysyłać przelewów do US tylko dopiero przy rozliczaniu podatku wiosną?
Jeżeli wypłata środków nastąpi w tym roku to rozliczasz się z nich do kwietnia przyszłego
Hej,
Dokładnie. I tak będzie najprościej i najłatwiej.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Dalej jeszcze obserwuje co się dzieje na tym portalu i niestety poziom spadł do totalnego zera. Już od tygodni nie widziałem fajnego i merytorycznego tekstu. Poziom jest bliski tym wszystkim pudełkom, onetom itd. Szkoda, fajny portal bym przez ponad dekadę, a tu chęć zysku wszystko zepsuła. Teraz albo to odkręcicie co będzie ciężkie, albo z czasem zejdziecie na dno internetu. Może i WP generuje wam trochę ruchu, ale tacy ludzie nawet nie zapamiętaj, że coś czytali na takiej i takiej stronie… A w sumie szkoda się produkować i tłumaczy, bo i tak redakcja ma to w d…
Sam coś napisz i wypełnij tę dziurę konkretnym kontentem… chyba że wolisz właśnie marudzić. W końcu to społeczność może coś tutaj wymusić.
A zapłacisz mu za popisanie się wartościową treścią (słowa “content” nie ma w naszym słowniku)? Bo redaktorzy mają za to płacone i chyba nikomu nie chcę się poświęcać prywatnego czasu na szukanie informacji, redagować je tylko żeby pokazać że się da.
Klepnalem post przypadkiem nie w tym temacie I miałem na myśli wszystkie treści poza blogami.
Niestety taka prawda. Sam nie piszę, bo nie mam lekkiego pióra Poza tym nie lubie…
Jest już bliżej czy dalej abyśmy poznali ten świetny pomysł?