Witam
Szukam jakiegoś programu który pokazał by mi jakie pliki/foldery zostały ostatnio dodane na dysk. Wyszukiwałem ostatnio modyfikowane pliki za pomocą wyszukiwarki systemowej tj.(ten komputer>wyszukiwanie>data modyfikacji>dzisiaj) ale wszystkie pliki które wyszukało razem ważyły jakieś 1,5 GB, a mi z dysku zniknęło ponad 3 GB. Dodam że te 3 GB znika mi po uruchomieniu gry Cities Skyline, która jest zainstalowana na dysku E (a GB znikają mi z dysku C).
Spróbuj użyć programu Everything(https://www.dobreprogramy.pl/Everything,Program,Windows,35252.html), prawie natychmiast wyświetla pliki i ich daty modyfikacji. Do zwykłego sprawdzania ile co na dysku zajmuje polecam SpaceSniffer albo WinDirStat
Znika… albo i nie znika. Musisz popatrzeć. W opcjach folderow odznacz ukrywanie chronionych, odznacz ukrywanie rozszerzeń i zaznacz pokazywanie ukrytych plików i folderów, potem zastosuj i OK.
Gra może być na drugim dyski/partycji, ale to na C systemowej w ukrytych folderach ustawień lokalnych tworzy się gigabajtowy folder cache gry i nie widzisz tego…
Spacesniffer by zobaczył…
Mnie winpatrol plus pokazuje ostatnio zmodyfikowane pliki:
Pobrałem Everything, uruchomiłem grę, tym razem z dysku “zniknęło” mi jakieś 1 GB. Jedyny większy plik modyfikowany w tej samej minucie co uruchomienie gry to pagefile.sys. Data utworzenie mniej więcej zgadza się z czasem pierwszej instalacji/uruchomienie gry. Chciałem zrobić kopię zapasową pliku i ewentualnie pomyśleć o usunięciu go, ale nie mogę bo “plik jest otwarty w innym programie” (gra jest wyłączona).
Zaraz poszukam czegoś co mógł bym usunąć z dysku C(bo zostało mi tylko 800mb i teraz gra się wyłącza) ,uruchomię grę i zobaczę jaki rozmiar będzie miał pagefile.sys po kolejnym uruchomieniu gry. Gdyby to przez ten plik znikało mi miejsce z dysku to jak mógł bym go usunąć?
Nie ruszaj tego pliku pagefile.sys! Uwalisz system. Możesz ustawić stronicowanie na sztywno, powiedzmy 2000MB rozmiar początkowy i taki sam rozmiar maksymalny, potem ustaw. OK, zastosuj i restart komputera. Ten plik po restarcie będzie mieć 2GB na stałe i zaoszczędzisz prawie 6GB. To takie ustawienie na “sztywno”.
We wlaściwościach kosza zaznacz nie przenoś plików do kosza itd, możesz odznaczyć też potwierdzanie usuwania. Kosz po wyłączeniu zwolni zarezerwowaną przestrzeń dyskową. Tak samo ustaw rozmiar przywracania systemu na 2%. Też system przestanie rezerwować gigabajty na dysku.
Po uruchomieniu gry z dysku zniknęło mi jakieś 1GB i plik pagefile.sys waży własnie jakieś 1GB więc chyba nie podlega wątpliwością (czy podlega?) że każde uruchomienie gry powoduje że ten plik jest coraz cięższy. Jako że jestem laikiem w tych sprawach mam pytanie, czy zrobienie tego co napisałeś usunie problem ze znikaniem GB po każdym uruchomieniu gry, czy tylko jednorazowo zwolni mi 6 GB i będę musiał robić to co jakiś czas.
Na stałe ustawisz stronicowanie na sztywno i to ma zaletę taką, że plik nie będzie się fragmentował. Więcej stronicowania to bzdura, bo gdy procesy przekroczą RAM, to odczujesz duże spowolnienie, bo pamięć stronicowania jest niestety - dużo wolniejsza.
W C windows masz folder software distribution a tam folder Download. Czasem tam bywa kilkanaście GB. Można w tym folderze download wszystko zaznaczyć i usunąć.
Zapewne odpowiedź na moje pytanie jest zawarta w twojej wypowiedzi, ale ja jestem totalnie zielony w tych sprawach więc proszę odpowiedz mi po prostu tak lub nie ,czy zrobienie tego co napisałeś, usunie problem ze znikaniem GB po każdym uruchomieniu gry?
Plik SoftwareDistribution u mnie waży zaledwie 500MB
Dzięki za pomoc.
Zmniejszenie pliku stronnicowania, zmniejszy ilość zabieranego miejsca, lecz w zależności od tego jak go ustawisz to będzie wahała się ilość używanego dysku lub nie.
https://static.elektroda.pl/attach/Dysk_C_1694920.png
Ustaw sobie tak jak Bogdan radzi na 2GB, wtedy nie będzie zmian wolnego miejsca.
Radziłbym zainstalować Bleachbit(albo CCleaner) z filtrami winapp2.ini(w Bleachbit w ustawieniach a w CCleaner za pomocą programu CCenhancer), które powinny bezpiecznie usunąć dużą ilość niepotrzebnych plików.
Musimy wpierw wiedzieć - jaki system.
Czy to 2GB ustawić tylko dla dysku C czy też dla dysku E?
C miało “rozmiar kontrolowany przez system” a E “bez pliku stronicowania”.
System WIN 10 64bit HOME
RAM 8GB
Stronicowanie 2000MB rozmiar podstawowy i tyle samo rozmiar maksymalny - ustaw tylko dla systemowego C. Inne dyski/partycje bez stronicowania.
Po zmianie stronicowania na 2000MB i restarcie komputera, komputer automatycznie restartuje się po uruchomieniu cities skyline.
Plik pagefile.sys faktycznie waży jakieś 2GB.
Czyli mu dużo musi brakować.
jaką masz pojemność dysku?
Teraz na C wolnych jest 14GB z 126 GB.
A dysk D?
Jeśli chodzi ci o dysk na którym zainstalowane jest gra to dysk E i gdy uruchamiałem grę miałem mniej niż 1GB, (dokładnie nie potrafię powiedzieć) teraz właśnie coś przenoszę z E na dysk przenośny, ogólnie na dysku E mam 800GB
Można próbować ze stronicowaniem i dać rozmiar początkowy 3000MB i rozmiar maksymalny 3000MB.
A próbowałeś ze spacesnifferem? Zaznacz dysk C i zobaczymy, co zajmuje te 120GB.
Niektóre gry i programy wymagają odpowiednio dużego pliku stronicowania.
Jak trochę tam posprzątasz to sobie zdefragmentuj dysk, bo jak masz 1 GB wolny z 800 to pewnie pofragmentowany mocno jest.
Masz włączoną hibernację? Jeśli tak to wyłącz a oszczedzisz 8GB, tyle co RAMu masz.