Propozycja działu: grafika

Może ja coś spróbuję. :mrgreen:

Forum dobreprogramy.pl jest bardzo dobrym forum. Userzy zwracają się o pomoc w wielu probelmach. W większości są to problemy związane z oprogramowaniem. Niestety ludzie mają nie tylko probelmy z oprogramowaniem (co kupić?Czy to się opłaca?) ale i także z wykonywaniem stron internetowych, grafiki, itp. Dział o tworzeniu stron internetowych jest ale niestety nie ma działu poświęconemu grafice. Na forum pojawiają się pytania o tworzeniu grafiki w różnych działach (Problemy, Poszukuję, Webmastering), ale przydałby się dział poświęcony wyłącznie grafice. Byłyby w nim różne rzeczy dotyczące grafiki, szybciej możnaby było znaleźć informacje co jak stworzyć itp. A nie tak jest teraz: Pytania o grafice są “porozwalane” po różnych działach, w każdym z działów pojawia się codziennie masa tematów, i trochę cieżko znaleźć potrzebny temat. A tak to byłoby wszystko w jednym dziale :slight_smile: :yes:

teraz ja:

w Polsce brakuje dobrych for graficznych dla każdych: od początkujących po zaawansowanych. Na większości polskich dużych for graficznych osoby mniej obeznane w photoshopie traktuje się jak kogoś, z kogo można się ponabijać. Forum DobreProgramy.pl byłoby więc dla każdego.

Poza tym w chwili obecnej tematy dot. grafiki są porozrzucane po innych forach. Nie lepiej, aby były uporządkowane i przebywały w jednym miejscu?

No to może ja też coś dodam :wink:

W tym dziale znajdowały by się tutoriale z których początkujący użytkownik mógłby sie co nie co nauczyć.

Obecnie pracuje nad jednym tutorialem :wink:

Każdy użytkownim mógłby sie “pochwalić” swoimi osiągnięciami :wink:

Wracając to tego, że wszystko dot. grafiki jest porozrzucane po całym forum - jest to nie wygodnie zbytnio wg. mnie :roll:

No właśnie, wszystkie problemy z grafiką są porozrzucane po całym forum.

Lepiej byłoby zamieścić wszystko w jednym dziale. Oprócz samej grafiki, znajdowałoby się tam jeszcze sprawy dotyczące animacji.

W takim dziale można podyskutować na temat grafiki, tej podstawowej i zaawansowanej, np. jak zrobić jakiś efekt? (oczywiście pierwsze trzeba poszukać po stronach z tutorialami 8)), albo do czego służy dane narzędzie i jak się nim posługiwać :stuck_out_tongue:

Nie wspomnę o takich pytaniach jak: “jaki program graficzny”, ale od czego mamy naszych wspaniałych moderatorów 8)

Była jeszcze poruszana sprawa, dotycząca prac i ich oceny. Myślę, że to nie jest najlepszy pomysł, żeby takie coś robić w dziale grafika, chyba, że stworzyłoby się 1 taki temat… :roll:

ja uważam to za dobry pomysł, taki ktoś zakładałby temat, dawał link do grafiki i prosił o oceny…

Pomysł jest średni.

Najlepiej aby tematy proszących o ocene były w stylu"

“Proszę o ocene pracy”

albo żeby w temacie w którym chodzi o ocene tytuł zaczynał się od:

“[ocena]”

I żeby jak ktoś będzie oceniał to żeby prócz oceny była krótka opinia o pracy np:

bo jakby były same oceny to dział pewnie zostałby usunięty ze względu na statsiarzy.

Czemu administracja się tak nad tym zastanawia?? :slight_smile:

Przeciez to jest spoko pomysł. Ja od dawna już chciałem się zająć grafiką ale nie wiem jak zacząc i w ogóle nic nie wiem. A tu jest tyle dobrych ludzi :stuck_out_tongue: że z pewnością wytłumaczyli by mi wszystko od samego począsiu :wink: To naprawdę spoko pomysł. Popieram w 200%.

A ciekawe kto głosował na nie 8) ??

Archiwum X. ;]

Zapewne teraz między adminami jest burza mózgów - założyć ten dział, czy też nie :-k

Ja wam podpowiem - założyć :mrgreen:

Przedtem było - Tak, chcę! 70% [45] oraz Nie, nie chcę! 29% [19]

Powtórzona ankieta Tak - 66% [30] oraz Nie - 33% [15]

To wszystko na 18083 zarejestrowanych użytkowników

O jakiej burzy mózgów jest mowa :o

…z tego ½ już nie wchodzi od dawna na forum lub/i o nim zapomniała :slight_smile:

Czyli mamy już 9041 userów, a z tego ½ nie interesuje się głębiej co dzieje się na forum, więc mamy już tylko 4520 userów :stuck_out_tongue:

Nawet przy takim naciąganiu statystyk jest tylko

1% zaintresowanych tematem - o jakiej burzy

mózgów może być mowa :stuck_out_tongue:

:-k

4520 userków… a ½ z tych 4520 userków nie interesuje i nie będzie interesować się graficzką, więc zostaje 2260 userków , którzy mają kontakt z graficzką… z ½ z tych 2260 userków nie chce bardziej wgłębiać się w tajniczki graficzki z różych powodeczków… więc zostało 1130 userków , czyli malusieńka grupeczka ludzików, którzy chcieliby bedziej wgłębić się w tajniczki graficzki na dopreprogramy.pl! :PPP :PPP

Zdrabniam jak nigdy :stuck_out_tongue:

No nic… trzeba czekać i zobaczymy czy ten dział powstanie czy nie :slight_smile:

Z której to grupki zagłosowało dopiero 45 osóbek co stanowi co stanowi niecałe 4 procenciki.

Wnioseczek:

jak na razie ankietka jest kompletnie nie miarodajna

Czyli teraz nastąpiło zagłębianie się w tajniki matematyczno-statystyczne :slight_smile:

No, no, no…

kurcze wyższa matematyka, ja sie pogubiłem, ale poważnie jak to ma przekonac administrację to Brawo :mrgreen:

Dobra, może już dajmy sobie spokój z przekonywaniem administracji, bo tak dalej, to będziemy mieli kolejną wielką wojnę na forum.

Dajcie mi ze dwa dni na przemyślenie sprawy, choć już szczerze mówiąc skłaniam się do założenia działu, dla zasady muszę sobie to przemyśleć :slight_smile:

już sobie wyobrażam te naloty dywanowe na wrogów narodu (czyt. na tych, którzy są na nie).

Może zrobimy plakaty z propagandą? ;]

OMG :stuck_out_tongue:

To zrób projekt :smiley:

Może jeszcze wzniesiemy Propaganda Tower?:stuck_out_tongue:

jak będzie dział “grafika” to zrobię, bo grafika w grafice będzie ;]