@m4s Masz jakiś konkretny przykład ?
Przecież daleko nie trzeba szukać:
I to tylko z podwórka Dobrych Programów…
P.S. Zgodnie z planem M$ https://docs.microsoft.com/en-us/windows/windows-10/release-information
Każda nowa wersja była wydawana co 6 miesięcy - czyli teraz powinna być 1903.
Cisza…
Naprawianie błędów 1809 - trwa dość długo, na tyle żeby nie wydać kolejnej wersji. A przecież co pół roku mieliśmy doświadczyć nowości.
Sam jestem ciekaw w jakim kierunku rozwinie się plan wydawania wersji Windows 10.
Zgadza się, też miałem sporo problemów żeby zmusić W10 do pracy na starszym sprzęcie. Problem w tym, że nie bardzo jest jakaś realna alternatywa, o ile nie mamy kompa oddelegowanego do jednego konkretnego zadania i np. bez internetu lub za mocnym firewallem. Dlatego dopóki nie muszę, na W10 się nie przesiadam. Ale na tych kompach gdzie się przesiadłem, powrotu do W7 nie przewiduję.
A to ciekawe, że mówisz o 1903 (April Update 2019):
Powiedziałem dokładnie April Update 2019, bo ma być publiczną wersją w kwietniu 2019.
Więc nie wprowadzaj w błąd !!!
Nie wprowadzam w błąd.
Nawet w oficjalnym dokumencie nie ma wzmianki o tym, przypomnę że datowana strona wspomniana przeze mnie jest na: Last Updated: 3/19/2019
Poczekamy zobaczymy.
Poza tym to już będzie 1904
Nie rozumiesz 1903 ? Jeszcze w tym miesiącu będzie RTM w insiderach. Oni dostają finalny system wcześniej (w marcu), stąd marzec 2019. Natomiast publicznie wszyscy dostają finalną wersję do miesiąca później. Czyli 1903 trafi prawdopodobnie w drugi wtorek kwietnia 2019 do tzw regularnych użytkowników nieużywających kompilacji insider. Mało tego ostatnie kompilacje Windows Insider nie mają znaku wodnego, czyli RTM jest już na prawdę blisko.
Myślę że nie wszyscy.
To będzie w kwietniu MCT i się uaktualnieni. Ważne, że będzie to wersja publiczna. A to, że Windows Update potrafi być upierdliwy i nie dać tego w zamierzonym planie Microsoftu, to inna kwestia.
Nie zmienia to faktu, że jedno i drugie jest produkcją MS.
Słuszna uwaga.
Szukać dalej czy nadal chcesz się licytować ? Trzymanie się Windows 7, który juz wkrótce straci wsparcie od MS , nie jest żadną miarą rozsądne.
Szach mat?
A czy w Windows 10 możesz bezproblemowo wyłączyć Windows Update?
Podpowiedź: nie, z każdą wersją kombinują jak mogą byś nie był w stanie tego zrobić.
Windows 7 - wystarczy wyłączyć jedną usługę - finito.
A czy Windows 7 sam odinstalowuje np Comarch Optima? Bo Windows 10 tak
A czy Windows 10 ma 120 procesów na starcie?
Z czego połowa nie wiadomo co robi.
Jakość całego oprogramowania ze stajni Microsoft ostatnio spadła dość mocno.
Domagam się odblokowania Ks. Proboszcza!
On by ci niedowiarku wszystko najlepiej wyjaśnił…
Może nie będzie potrzebne wyłączenie autoaktualizacji w windows 10: https://www.purepc.pl/oprogramowanie/windows_10_sam_odinstaluje_problematyczne_aktualizacje
W tym sedno, nie możesz się doczekać zakończenia wsparcia dla Win7 co?
Wtedy już żadna aktualizacja nie będzie cię niepokoić…
Nigdy nie korzystałem z logowania się do systemu kontem Microsoft, na wszystkich komputerach mam tylko konta lokalne, tak więc nie wiem jak wygląda sprawa Windows 10 połączonego z kontem (mógłby ktoś to opisać?), natomiast napiszę jak to wygląda w przypadku kont lokalnych.
Otóż wtedy, po instalacji systemu - nieważne jak, reinstalacja, czy np. instalacja zupełnie na czysto, na innym dysku (nie podajemy żadnego klucza przy instalacji!) - MS sprawdza, czy dany komputer miał wcześniej zainstalowany i poprawnie aktywowany system Windows 10.
Jeśli tak, to system zostaje aktywowany.
Na pewno pod uwagę brana jest płyta główna i prawdopodobnie karty sieciowe, nie wiem co (i czy coś) jeszcze. Wiem, że można zmienić pamięć czy dyski - nie wpływa to na aktywację, system się aktywuje.
To też napisałem, są sprawdzane hashe sprzętowe przez serwery Microsoftu, jeżeli się zgadzają z hashami sprzętowymi aktywowanego wcześniej urządzenia z Windows 10, wtedy system się aktywuje ponownie na tym sprzęcie.
Dziwne, u mnie Comarch Optima i Comarch CDN działają na Windows 10. Wystarczy mieć oryginalny OS i nie kombinować z wyłaczaniem aktualizacji
Piszę tutaj o niestabilności oprogramowania - bo u jednych usuwa wspomnianą Optimę a u innych nie.
Jeżeli wspominasz oryginalność OS - to tak są oryginalne/zdarzyło się to na nie jednym komputerze/ i oczywiście Windows Update nie było wyłączane.
Pewnie dożyjemy tego momentu kiedy jedyny słuszny Windows to będzie Win10 - wtedy porozmawiamy dalej.
Mam na kilkunastu stacjach z W10 CDN XL oraz Optima i jakoś tego nie zauważyłem by Windows coś odinstalowywał.
#SOA1
Podpowiem ci coś z doświadczenia. Jak dbasz , tak masz czyli wystarczy elementarna wiedza i byś nie musiał głupot pisać