Witam,
Mam takie pytanie odnośnie otworzenia portów w routerze. Chodzi tu głównie o porty pozwalające na rozgrywkę w GTA Online. Są to te porty:
Port 6672 (UDP)
Port 61455 (UDP)
Port 61457 (UDP)
Port 61456 (UDP)
Port 61458 (UDP)
I pytanie. Jak ja mam te porty otworzyć? Na stronie 192.168.1.1(czyli to ta strona od routera) mam takie coś, no i co tam wpisać żeby te porty były otwarte? i czy w ogóle to to
żeby te porty otworzyć? 5cd3af8b586fd37bb3794534eb9b331c8ace8025_2_690x388|690x388
Po pierwsze musisz sprawdzić jaki jest adres IP Twojego komputera
(np. linia komend i tam wpisać ipconfig)
Potem trzeba na routerze na serwerze DHCP zrobić rezerwację IP. żeby Twój komputer zawsze dostawał od routera ten sam adres IP.
Następnie tworzysz regułki np. zakres portów wejściowych i wyjściowych: 61455-61458 a jako IP ten który ma Twój komputer. Dodatkowo też regułkę dla 6672. Protokół zmieniasz z TCP na UDP.
Usługa: jakie tam są inne opcje?
Jak wspomniał @anon47659612 może to mało dać, jak korzystasz z LTE bez specjalnych usług; aby przekierowywanie portów działało trzeba mieć tzw. “zewnętrzny adres IP” a tego raczej nie masz jak to nie jest usługa biznesowa.
A doszukałeś się która w Polsce sieć daje IP zewnętrzne (nie dla firm, dla użytkownika indywidualnego) w relatywnie niskiej cenie? Z czego korzystasz, że masz zewnętrzne IP? Dalej z T-Mobile? Ile Ciebie to kosztuje miesięcznie (jeżeli można wiedzieć)?
Rodzice mieli firmę i mieli usługe biznesową, firma padła, a usługi zostały. Wysepiłem od T-Mobile cesję 4 numerów biznesowych na siebie za 10 zł kazdy i potem jak juz przeszła cesja napisałem maila z prośba, ze jestem jeszcze od czasów Ery z nimi jednym numerem tez na firmę i czy da się włączyć Zewnętrzny, zmienny IP. Gdzieś raz na firmie włączyłem i zapisałem sobie nazwe usługi " Internet GPRS dla Firm". Kosztuje 12,30 brutto, także przenieśli co nie musieli usługę biznesową Magenta Biznes to to włączyli i dlatego, że tyle lat z nimi jesteśmy ogólnie. Mam Magenta Biznes Internet L (do 60Mb/s) okus dwa telefony. To jest 3x po 36,90 brutto tu mam bezlimitu rozmowy wszędzie, SMS/MMS, Internet współdzielony na telefony i każdy telefon tez ma do 60Mb/s dla stałego klienta bez dodatkowych opłat. Do tego IP zewnętrzne 12,30 to za sam internet wychodzi w sumie 49,20. Umowa do 2021 roku i mam gwarancję, że po przejściu na czas nie określony do póki nie zmienię nic zostaje z cenami.
Ja uważam, że trzeba umieć się dopraszać jak się trzyma jednego operatora i mozna naprawdę wiele wyprosić bo operator jak widzi, że klient zadowlony z jakości to chce go zatrzymać jak tylko może i nie natrętnie.
Na stronie konfiguracyjnej urzadzenia swojego masz Informacje o urządzeniu i tma szukaj IP Wan, a na tej stronie masz pokazywane zewnętrzne IP. Jak w urzadzeniu i na tej stronie jest takie samo to masz zewnętrzne jak sa dwa rózne to masz wewnętrzne i jesteś za NAT-em operatora.
To nie przekierujesz portów bo operator blokuje. Zadzwoń do operatora zapytaj czy dla osób indywidualnych można wykupić publiczne, zmienne IP lub publiczne stałe IP i za ile. Wątpię bo w tej chwili tylko Orange oferuje zmienny, publiczny IP bez opłat w LTE, pozostali tylko dla Biznesu.
Witam, wskrzeszam temat. Może ktoś mi doradzi. Mam publiczne IP (dodatkowa usługa w Inea) i zakupiony router TP-LINK Archer ax73. Chciałbym przekierować porty w routerze od Inei ZTE ZXHN H298q HG tak by był tylko mostem i nie ograniczał funkcjonalności nowego routera.