witam Szacownych.
mój temat może wydać się mało ciekawy ale zaryzykuję.
jestem całkowicie zielony w sprawach komputerów (no może nie tak do końca) i poszukuję jakiejś porady związanej z ulepszeniem komputerka.
w chwili obecnej posiadam komputer złożony z następujących części:
Płyta główna - MSI 845E MAX
Procesor - Intel Celeron 2.2
Pamięć - 512 DDR - jedna kość
Grafika - ATI radeon 9600 Pro
Więc mając takie cuś chciałbym wymienić pewne części , ewentualnie dodać coś.
Zwiększyć pamieć do 1 giga
Wymienić procesor na minimum 3,3
w związku z tym kieruję do was moje zapytania"
-
czy to będzie opłacalna zmiana??
-
czy na tą płytę główną jest możliwe włożenie lepszego procka??
-
czy karta grafiki którą posiadam aktualnie zwiększy dzięki tym zabiegom swoją wydajność ??
-
czy założenie chłodzenia na kartę grafiki zwiększy jej wydajność ??
-
czy z założeniem dodatkowych wentylatorków musi wiązać się z wymianą zasilacza??
Dodatkowym problemem z jakim się borykam od pewnego czasu jest to, że komputer który chodzi bardzo często około 8 - 12 godzin na dobę zawiesza się gdy chcę go wyłączyć na noc. Najpierw muszę go wtedy zresetować a dopiero potem daje się normalnie wyłączyć.
I jeszcze jeden problem który spędza mi sen z powiek jest taki że jak uda mi się już włączyć jakaś grę np need for speed to po jakimś czasie ( różnie to bywa od 20 min - 2 godzin) wyłącza mi się dźwięk i potem jak chcę wyjść z gry to też mi się wiesza komputer i też muszę go resetować.
Przez ciekawość zainstalowałem wczoraj 3d marka 2003 i bez zmiany ustawień w tym programie po przejściu tego testu otrzymałem 2756 punktów.
Czytałem na kilku forach o punktacjach w tym programie i mój wynik nie jest nawet średni.
Więc zwracam się do wielce Szacownych o poradę.
Co mam zrobić żeby nie mieć tego typu problemów i czy się da zrobić coś lepszego z tego co aktulanie posiadam.