Mam pytanie jak to u was wygląda z tym laptopem, bo ja od kilku dni mam laptopa HP OMEN 17 CB0052NW. I obserwuje powidoki w rogach i nie tylko przy ciemnych scenach. Przy tym, w moim jest tylko jedna karat graficzna ? Kiedyś były po dwie, a przynajmniej druga Intela. Jeszcze laptop żadnej gry nie widział, a chłodzenie karty działa jak odrzutowiec na lotnisku podczas startu. A przeglądam tylko internet, you tube, oglądam filmy z pliku czy pisze pisma. Przy uruchamianiu dołożyłem normalny 2,5" 1 T dysk w przygotowanej przez producenta loży. Co mu się chwali. Bo sa wszystkie akcesoria do tego potrzebne, a chyba MSI np. za taki drobiazg żąda ponad 500 zł. I dodałem RAM kolejne 8 GB. Razem jest teraz 16 Gb
hindus
Czemu kupiłeś gamingowy laptop do pracy biurowej ?
Zawsze używałem gemingowych laptopów ze względu za potrzebę wykonywania czasami obróbek wideo. Jak się spytasz to większości operatorów i fotografów, ma gemingowe laptopY. No i kolejna zaleta, możliwość modernizacji prawie jak w stacjonarnym. A można wziąć pod pachę
Oddaj urządzenie do serwisu. Raczej lepszej opcji nie ma.
Przed wysłaniem musisz usunąć elementy, które nie były oryginalnie sprzedane z laptopem (pamięć RAM i dysk).
Laptop bazuje na procesorze Intel. W takim przypadku powinny być 2 karty graficzne - Intel HD oraz jakiś tam GeForce.
Możesz jeszcze spróbować postawić system operacyjny na nowo i zobaczyć czy problem nadal występuje.
A więc stąd to pytanie o opłacalność zakupu używki…
Nie stad. Kupiłem nowego. ale jestem totalnie rozczarowany w porównaniu do starego laptopa. I uważam, że za stosunkowo duże pieniądze wciskają coraz większy szmelc
Nie z ta karata graficzna to taki jak polonez ze stanu wojennego. Procesor nie ma karty graficznej ?
oszczędności, co zrobić by ci wcisnąć, a skasować tyle samo. Dwie korporacyjne hieny cmentarne HP i Orange. Najgorsze jest to zawieszanie się gdy robisz parę zadań jednocześnie. I wtedy laptop nie reaguje pod filmem np. jest niebieski ekran a wszystko znika łącznie z paskiem zadań. Szkoda ze na tym forum jest kiepskie lądowanie zdjęć. To duża wada
Jeżeli masz procesor Intel Core i5-9300H (a zakładam, że tak właśnie jest) to oczywiście masz dwie karty graficzne. Ponieważ ten procesor posiada zintegrowaną grafikę UHD Intel 630.
Sprawdź menadżer urządzeń - czy występują 2 karty graficzne. Możesz również sprawdzić czy karty są aktywne w menadżerze zadań - zakładka wydajność.
Dysk i RAM, no rzeczywiście prawie jak w stacjonarnym
Chciałeś dobry ekran to trzeba było kupić Macbooka. Ekrany w gamingowych laptopach w sporej większości są przeciętne (ale tak jak zauważyłeś, mają np. te 144Hz odświeżania - przy wideo to bez znaczenia).
Masz dwie karty w HP zgodnie ze specyfikacją:
- Intel® UHD Graphics 630
- NVIDIA® GeForce® GTX 1660 Ti Graphics (6 GB GDDR6 dedicated)
Co do matryc - w poprzednim lapku miałeś albo TNkę albo trafiłeś na egzemplarz z IPSem bez bleedingu.
Co do pracy wentylatorów - sprawdź w menedżerze zadań, czy jakiś proces/apka nie obciąża ci nadmiernie CPU (przykładowo na zakładce wydajność żaden z rdzeni CPU nie powinien być stale zajęty ponad 50% przy zwykłym łażeniu po WWW). Szukałeś opinii nt. tego modelu przed zakupem?
Warto zaktualizować również bios w przypadku takich problemów.
Nie wiem jak Omen - ale mój “Pawulon” ma w biosie możliwość aktywacji by chłodzenia działało cały czas - nawet gdy laptop nie jest obciążony. Wystarczy to wyłączyć i po problemie. “Wiatrak” uruchamia się tylko wtedy gdy trzeba.
A dziękuję sprawdzę. Ale on cały czas nie szumi. Czasami się wyłącza sam. Ciekawe bo po wyłączeniu urządzenia potrafi też pracować, ale już wykryłem kiedy, jak wyjmę zewnętrzny HDD z prawego USB to przestaje działać. I nastaje cisza
Chyba pól roku się zastanawiałem i czytałem, oglądałem rożne recenzje. Ale prawda jest taka że jak bym nie kupił podczas awarii starego na gorąco, to bym nie kupił wcale.
Sprawdzałem programem Intela, już nie wiem jakim. sa trzy rodzaje procesora i5 dziewiątej generacji i jeden jest bez karty graficznej i ten jest w moim urządzeniu> W menadżerze urządzeń jest tylko jedna karta graficzna tez się zdziwiłem. A dziś jeszcze to oprogramowanie Intela informuje we specyfikacji iż ta karta graficzna co to ja wyżej wymieniasz ma 4 GB pamieć. W praniu jest coraz ciekawiej.
A powyłączałem w Menadżer zadań parę procesów, moim zdaniem nie potrzebnych. Efekt blue screen
Podaj jego dokładną nazwę bo aż mi się wierzyć nie chce.
Na normalnym forum powrzucał bym screeny, ale tu za dużo zachodu i zmarnowanego czasu
Czy grzebałeś już wcześniej w biosie? Może przez przypadek (choć nie wiem czy to możliwe) wyłączyłeś procesor graficzny z CPU?
Przywróć biosa do ustawień domyślnych.
Podaj nazwę procka - nic więcej. Znajdziesz ją w menadżerze zadań.
Nie proszę cię o screeny tylko o nazwę procesora. Bo po twoich tekstach wnioskuję dwie rzeczy:
- jesteś totalnie nieobeznanym laikiem
- trollujesz.
To nie pierwszy raz obserwuje takie zjawisko i nie tylko na tym forum. Ciekawa sprawa jak spotykasz kogoś, dla kogo takie forum to cale jego życie. I jak ktoś tam się pojawia i pisze coś co im nie pasuje to zaczyna się od obrażania i epitetów by zdyskredytować. Przykro mi, że sprowadziłeś swoje życie do poziomu internetowego botta.
Intel® Core™ i5-9300H CPY @2.40GHz
Family 6 Model 158 Stepping 10
Wymienione wyżej informacje uzyskałem m.in. korzystając z programu Intel® Driver & Support Assistant. Konto na INTEL.com mam już ponad 8 lat
BIOSU NIE ruszałem jeszcze