Procesor na 100% posiada grafikę zintegrowaną. Jeśli system jej nie wykrywa lub nie działa masz 2 opcje.
Wysyłasz urządzenia do serwisu HP.
Próbujesz postawić system na nowo od zera.
Wygląda to na jakiś problem windowsowo-sterownikowy (btw. nie używaj programów narzędziowych producentów sprzętu, jeśli wyraźnie nie zaleca tego producent laptopa, czyli HP - wiele osób na tych forach przejechało się już np. na najnowszych sterownikach ze strony nVidia/AMD/Intel/itp.).
Pobierz HWiNFO (portable spokojnie wystarczy) i sprawdź czy po uruchomieniu w prawej części okna masz informację o grafice Intela. Przykład poniżej:
Co do głośnej pracy - widziałem opinie innych użytkowników tego modelu skarżących się na to samo co ty - matryca + hałaśliwe wentylatory. Dobrze by było odpalić np. jakąś dystrybucję live Linuksa i to zweryfikować, bo może to być efekt zasyfiałego od crapware’u Windowsa 10.
Wypełniam oświadczenie zwrotu, tylko te 14 dni to od dnia wystawienia faktury, czy od dnia odbioru.
Od dnia odbioru
Znalazłem oświadczenie odstąpienia od umowy. Tak od dnia odbioru trzeba wysłać to oświadczenie i potem jest 14 na zwrot przedmiotu.
Jest tylko NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti [HP]. Serwis dziś potwierdził, ale już tylko zdawkowymi odpowiedziami na zasadzie zlewam cię. że zablokowana jest ta karta w układzie i nie da się jej uruchomić.
Jeszcze raz spróbuje z HP Omen prawdopodobnie ale znalazłem wersje z gniazdami z tylu laptopa tylko starszy procesor 8 generacji. Na Aliena mnie nie stać, już w ogóle. Podoba mi się ta aluminiowy palmrest od góry
Czasem dwie aktywne karty graficzne destabilizuja system operacyjny, czemu właściwie upierasz się na zintegrowaną, ona daje wyłącznie oszczędność energii jeśli uda się odłączyć dedykowaną
Nie upieram się. Chodzi o jakość tego ekranu. I regularne z wiechy systemu. Nie reaguje na myszkę. Dlatego oddaje ten wadliwy egzemplarz. Robiłem reset systemu ale nic nie daje. Będę miał starsza wersje ale za to wszystkie prawie sloty z tylu. Super sprawa.
Czy teraz np. Ma problem z uruchomieniem się. Dopiero za drugim trzecim razem startuje a tak czarny ekran i wycie wiatraków. I to ma być nowy HP,
Przepraszam, ale znalazłem w praktycznie tej samej konfiguracji ale za 3900 Laptop Lenovo Y540. To 1300 zł taniej, ale słyszę że trzeba je po dokręcać w środku. i że tragiczna jakość. Nie mam się kogo zapytać czy to ma sens.
Pytanie czy ma osprzęt do dodatkowego dysku HDD, ewentualnie ile taki kosztuje. czy jakieś problemy z montażem itp.
Tak to prawda. Trzeba dokręcić w tym laptopie kartę zintegrowaną bo jak jest niedokręcona to może nie działać. Nie wiem dlaczego nie dokręcili jej w fabryce.
Jak coś to bleeding w tym laptopie też występuje Co do jakości, będzie wiadomo za 2 lata - póki co wszystko się w moim egzemplarzu trzyma jak trzeba, nie mam nic do zarzucenia. Jest miejsce na dodatkowy dysk.
Rozumie że jest miejsce, ale czy jak w HP Omenie jest tzw. ramka na dysk i gniazdo bezpośrednio do podłączenia dysku HDD, czy jest ?
Sprawdź na stronie producenta konkretny model jaki zamówiłeś. Bo pewnie konfiguracji tego modelu jest kilka.
Odbiorę to zobaczę. Omen ma dwa sloty na te śmieszne małe bardzo drogie dyski. I dodatkowo HDD. Tu jest jeden taki i HDD
To pomyśl. LENOVO
Mam i na spasowanie nie narzekam. I z tego co widzę wiele osób zauważyło, że poprawili się z jakością już od Y530. Ale jasne, lepiej się pośmiać z Fiata wśród laptopów
Czemu Fiata, i tak drugiego dysku za 1 tys. bym nie kupił, lepiej zewnętrzny za te pieniądze 8 GB, I to bez względu, że jestem teraz na rencie, a kiedyś zarabiałem 9 tys. dziennie. 10 lat temu.
Bo Lenovo to taki Fiat. Dobra cena, akceptowalna jakość, ale nie ma znaczka Della i kiedyś się psuly więc niektórzy jeszcze jadą na stereotypach
Lenovo to dla mnie jedna z najgorszych marek. Wstydziłbym się przy ludziach wyciągać laptopa z logiem “lenovo”. Ja jestem fanbojem ROG, potem Dell, MSI.
HP (jeżeli chodzi o laptopy) jest dla mnie też na samym końcu ale przynajmniej przed Lenovo. Gorsze od Lenovo to chyba tylko Kiano może być albo inna Manta.