Przygoda z nowym laptopem HP OMEN 17 CB0052NW

ROG to nie marka tylko linia modelowa Asusa. Zapomniałeś o Acerze - reszta się zgadza.

No, zwłaszcza w serwisach laptopów.

I na pewno te serwisy mówią o komputerach Lenovo z serii Y530 i Y540? Bo co ten wątek wychodzi to nikt konkretów nie potrafi podać.

A Toshiba to taka Toyota, co mogę powiedzieć o swojej starej i nie tylko, ale niestety marka upadła z awarią elektrowni w Fukushimie. Co nieco jest laptopów w internecie, ale malutko w Google pod zakładką zakupów. Niezłe porównanie, bo obie marki na “T” I z tego samego kraju

HP OMEN w wersji z gniazdami od tylu znalazłem. Nawet jeden z ekranem UHD. Procesor co prawda 8 generacji. Ale cenę o minimum 3 tys. Wyższa. Nie widzę uzasadnienia. Zresztą ceny tak skoczyły przez ostatnie dwa lata. Ciekaw jestem jaki będzie efekt nadchodzącego krachu na ceny. Tak mniej ryzykuje. A działać będzie.

Podskoczą, ponieważ w przypadku kryzysu słabsze waluty tracą (m.in. PLN), dodatkowo dobije je inflacja i w rezultacie nawet jeśli stawka dolarowa będzie taka sama, trzeba będzie zapłacić za komputer znacznie więcej.

Znajomi serwisanci mówili mi o seriach Legion i Ideapad, ale nie wnikałem jakie to były konkretnie modele (prawie zawsze chodziło o kiepski montaż). Sam 2 lata temu chciałem kupić Legiona, ale (i to było dość dziwne) sprzedawca mi odradził (w tych samych pieniądzach kupiłem równorzędnego parametrowo Tajwańczyka). Parę miesięcy później ta sama sytuacja - zamiast Ideapada doradzono mi Tajwańczyka. Jesteś pewien, że Lenovo poprawiło jakośc?

Albo spadną, bo spadnie popyt. Vide przykład cen ropy naftowej. Kryzys dotknie wszystkie gospodarki świata - Amerykanie już zapowiedzieli dodruk pieniądza, więc aprecjacja USD wcale nie jest pewna (to samo dotyczy EUR). Od początku roku PLN stracił 10% do USD (od początku marca - mniej/więcej początek pandemii w EU/USA - 6,5%). Jeśli chodzi o inflację w PL - styczeń 2019: 0,7%, luty 2020: 4,7%. Widać to w cenach elektroniki?

Nie wiem jak będzie z ta jakością, dlatego umówiłem się z serwisantem, że dostanie go na podkręcanie śrubek bo i tak będę dokładał dyski i Ram. Ma autoryzacje Lenovo.

Sprzedawca może doradzić produkt na którym ma wyższą marżę - dla mnie to niestety żaden dowód.
Prędzej zdanie serwisantów, ale znowu - pierwsze Legiony miały swoje problemy, dopiero Y530 (z tego co czytałem - a uwierz mi, czytałem dużo przed zakupem) zrobiły się “całkiem niezłe”, na Y540 też nie ma żadnych większych skarg. Nie są to oczywiście komputery idealne, u siebie na dzień dobry musiałem przemapować klawiaturę (bo jest idiotyczny przycisk do nagrywania obrazu, a nie ma przycisku “menu kontekstowe”), zmienić tryb pracy wentylatorów na “cichy”, włączyć tryb oszczędzania baterii i jest naprawdę OK - tym bardziej, że alternatywą (ok. 15", mocny CPU, mocne GPU) był Dell z beznadziejnym ekranem, Hyperbook - kadłubek, albo Razer który w Polsce kosztował 7 tys. a od producenta nie dostałem nawet odpowiedzi czy mogą wystawić fakturę z VAT-EU - bo przy składaniu zamówienia nie ma takiej możliwości. Z pozostałych wad Y540: touchpad się szybko wyciera i komputer nie wspiera słabszych niż 230W zasilaczy co może być pewnym problemem, bo jak chce się drugi - żeby nie targać - to trzeba wysupłać 500 zł (ew. polować na używkę - ok. 250 zł)

Nie, nie wydaje mi się, że chodziło o marżę - to była raczej wywiadowcza rozmowa post factum (kupiłem innym kanałem sprzedaży). Co ciekawe - sprzedawca nie narzekał na same laptopy, ale na jakość serwisu (pogrzebałem podówczas w necie i faktycznie - wały gorsze niż u konkurencji). Może masz rację i wreszcie poprawili i jakość montażu, i serwisu - kto wie? Bo to, że zalewają rynek i walczą ceną jest oczywiste. No cóż - najlepsze zdanie mam o Acerze, MSI i Dellu mimo, że aktualnie użytkuję głównie Asusy i Lenovo (sic! ale z serii ThinkPad :wink: ).

Jak kogoś interesuje, okazuje się, że program do aktualizacji laptopów HP nie wykrywa nie aktualny BIOS. Zrobiłem aktualizacje, przynajmniej teraz uruchamia się normalnie. Zawsze to przed wysyłką do sprzedawcy

Bo programy do aktualizacji bardzo rzadko monitorują o aktualizacji BIOSu. Jest to na tyle wrażliwa aktualizacja, którą powinno się wykonywać świadomie a nie przez automat. Takie programy zwykle aktualizują sterowniki rzadziej BIOS.
Choć oczywiście zdarzają się wyjątki. Jak w przypadku moim. Gdzie BIOS na moim laptopie aktualizowany jest przez sam system Windows z poziomu Windows Update i traktowany jest jak zwykła aktualizacja systemu.