Wczoraj wieczorem podczas zamykania komputera kliknąłem “Zaktualizuj i zamknij” i poszedłem spać. Dziś wstaję włączam i od 3h widnieje napis: “Przygotowanie do konfigurowania systemu Windows. Nie wyłaczaj komputera.”
Jak to rozwiązać :(?
Wczoraj wieczorem podczas zamykania komputera kliknąłem “Zaktualizuj i zamknij” i poszedłem spać. Dziś wstaję włączam i od 3h widnieje napis: “Przygotowanie do konfigurowania systemu Windows. Nie wyłaczaj komputera.”
Jak to rozwiązać :(?
JA bym poradził zresetować komputer.Aktualizacje powinny się skonfigurować przy drugim uruchamianiu komputera.
W najgorszym przypadku uszkodzi się system lub system cofnie instalację aktualizacji.
Sprawdź:
F8 podczas uruchamiania komputera --> Ostatnia znana dobra konfiguracja --> Enter.
Marcin1025 Jak zresetować komputer?XMan Komputer nie reaguje na F8.
Wyłaczałem go i włączałem i cały czas startuje od tego…
Nie trzymaj wciśniętego klawisza F8 tylko często klikaj na niego.
Jak Ci się zawiesza komputer np; nie rusza się kursor to wciskasz przycisk reset na obudowie komputera.
Spróbuj wciskać f8 od samego momentu włączenia komputera powinno Cię przekierować do ostatniej znanej konfiguracji.
Panowie tak robię, wciskam cały czas F8 od momentu uruchomienia lapka. Wpisuje hasło do bios, dalej klikam, klikam i wyskakuje logo asus, klikam dalej i pochwili znów wyskakuje napis… i mieli…
Jaki masz system na tym laptopie?
Możesz użyć płyty z systemem i wybrać opcję naprawy systemu.Tak ja bym próbował to zrobić.
Jak bym nie miał ważnych danych na dysku to bym sformatował dysk i zainstalował system od początku.
Na laptopie może to być inny klawisz.
Wchodzisz tam gdzie jest tryb awaryjny a następnie wybierasz ostatnią znaną dobrą konfigurację - Enter.
WIN8, z tym, że nie mam płyty, a dane ważne mam. Nie chcę formatować, tym bardziej, że to była tylko aktualizacja…
Czyli mam wejść przez tryb awaryjny, tak? i co potem?
Nie, wchodzisz tam gdzie jest między innymi tryb awaryjny --> strzałką wybierasz Ostatnia znana dobra konfiguracja --> Enter.
No to teraz muszę pomyśleć jak wejść w tryb awaryjny i spróbuję to dać i zdam relacje
Podaj jaki to jest laptop, nazwa/model, powinno pisać pod spodem na naklejce.
Laptop to ASUSX75JB-TY006H.
Hmmm… nic nie robiłem, bo miałem pracowity dzień, włączam laptopa i nagle się włączył. Wyłączyłem go dla sprawdzenia czy wszystko działa i wyłącza się teraz parę minut…
Bez płyty/uruchomionego systemu nie odpalisz trybu awaryjnego na systemach windows 8 wzwyż.
Sprawdzałem tę stronę i nie pomogło. Przez całą noc zostawiłem na tym Czekaj i teraz laptop się włączył, ale muli. Więc chcę go cofnąć i wyłączyć aktualizacje, co myślicie?
Skoro się włączył, to niczego nie cofaj i nie wyłączaj aktualizacji. Tak to ostatnio działa! Zrestartuj go kilka razy i włącz/uruchom defragmentację partycji systemowej. Przed tym warto jeszcze oczyścić system Oczyszczaniem systemowym i CCleaner’em: http://www.dobreprogramy.pl/CCleaner,Program,Windows,13061.html
Za późno… Włączył się, ustawiłem możliwość kliknięcia F8 przy rozruchu. Wszedłem w Windows Upadate, dałem żeby zainstalował kolejne aktualizacje i go zostawiłem. Przyszedłem po godzinie i laptop był zawieszony. Wkurzyłem się i go zresetowałem. Wszedłem w panel F8 i dałem cofnięcie do sprzed dwóch aktualizacji i proces się wykonuje…
Pytanie co potem???
Defragmentacja dysku i to w sumie tyle. No chyba że przy okazji straciłeś jakieś ważne programy więc będziesz musiał je ponownie zainstalować.