Przyśpieszenie działania maszyny wirtualnej w virtual box

Oba dyski czy tylko ten, z którego korzysta virtualbox? Jakby coś to 31 gb dałem w sumie dla virtualboxa, czyli nie że system ma 31gb wolnego miejsca.

Mam na myśli model dysku z którego korzysta maszyna wirtualna.

RAM DDR4, 8GB,2400MHz, CL15
Dysk WDC WD5000AAKX-001CA0

Zrozumiałem o co Ci chodzi czytając do dopiero trzeci raz i to po 20 minutowej przerwie od pierwszych dwóch razy :smiley:. Musiałem się nieźle wczytać by ogarnąć czego swap i ram w danym momencie jest.
Oczywiście masz rację, może nie precyzyjnie się wyraziłem, ale nie chodziło mi o to by dla VMki dać cały wolny ram na matce. Chodziło mi o o to, że im więcej dasz w sensownych granicach tym lepiej będzie działała VMka.

3096MB to dobra ilość, mówię o pamięci ram.

Guest additions robi sporo problemów wiem, sam to przerabiałem. Niestety nie da się tego w żaden sensowny sposób rozwiązać. Ja jak je instaluję to zaraz po instalacji systemu, wcześniej tylko robię snapshota by nie instalować po milion razy systemu na VMce. Dodatkowo zazwyczaj ściągam najnowsze ISO guest adds ze strony vritualboxa bo czasami wychodzi update GA, ale nie ma updatetu dla VBoxa i Ci ich nie pobierze.

Też mam mały dysk 120GB, ale jak muszę mieć VMke normalnie działającą to jakoś ją jestem w stanie wcisnąć bo różnica pomiędzy HDD a SSD dla VMki jest kolosalna. Od siebie mogę podpowiedzieć patent, by do VMki dodać dwa wirtualne dyski, jeden leżący na SSD i na nim zainstalować system, a drugi leżący na HDD i na nim trzymać pliki i ewentualnie instalować aplikacje. Jest to dalej półśrodek bo aplikacje będą działały wolniej i dłużej się wczytywały, ale jest trochę lepiej niż w przypadku gdy wszystko leży na HDD.

Skoro tak mówisz to sprawdzę, powiedz mi tylko jak robisz tego snapshota, jeśli dobrze rozumiem jego znaczenie- jest to jakby sklonowanie systemu.

A chociażby Oracle VM VirtualBox Extension_Pack
https://www.oracle.com/technetwork/server-storage/virtualbox/downloads/index.html#extpack

Akurat to mam zainstalowane. Powiedzcie mi co wybrać tutaj: image oczywiście pod wydajność.

Nic to nie zmieni, zostaw VDI (dedykowany format virtual box). Toole - Guest Additions ( https://www.virtualbox.org/manual/ch04.html )
Jak masz vHDD na dysku talerzowym a nie na SSD - nie spodziewaj się za dużo. Na próbę przenieś dysk wirtualny na SSD i zobaczysz, czy jest poprawa (będziesz miał odpowiedź).
Snapshot - to nie klon, to stan dysku (ew. też pamięci) na daną chwilę. Snapshoty też spowalniają vHDD - przykładowo dobre praktyki vmware mówią, że 3 dni i powinien być usuwany snapshot.

Idę spróbować, dam znać jak poszło. Ten link co dałeś @bachus to jest do czytania czy coś tam się pobiera, bo przejrzałem tak szybko i nic nie widziałem

Zainstaluj system, wyłącz VMke - normalnie z poziomu systemu.
Zrób snapshot.
Włącz VMke i instaluj addonsy, jak się źle zainstalują to wyłącz VMke, przywróć snapshot i kombinuj.
Jak już zainstalujesz addonsy to usuń snapshot bo zajmuje miejsca i może powodować pogorszenie wydajności.

Nie wiem czemu, ale czasami za którymś razem addonsy instalują się poprawnie - nie mam pojęcia od czego to zależy. W ostatnim jednak czasie nie miałem żadnych problemów z ich instalacją.

AAAAAAAA przypomniało mi się coś. One się krzaczą gdy włączy się akceleracje 3D, nie wiem czemu … zobacz czy masz takie ustawienia w ekranie:

System ładnie pracuje na SSD, co prawda nie jest to wydajność taka sama jak na normalnym komputerze, ale jest dość porównywalna.

Czyli już wiemy co było wąskim gardłem dla Twojej wirtualnej maszyny :slight_smile:

Tak na SSD zdecydowanie działa szybciej, wie ktoś jeszcze jak w tym virtualboxie włączyć wirtualizację VT procesora?

http://www.mamkomputer.info/wirtualna-maszyna-virtualbox/

Krok po kroku

Jest jakiś konkretny powód, dla którego używasz VirtualBoxa? Osobiście proponowałbym przerzucenie się na VMWare Playera, jest znacznie lepszy (szybszy też).

Popularność, ktoś mi powie jak włączyć wirtualizację cpu w virtualboxie?

Czemu chcesz włączać wirtualizację CPU? ‘Nested Virtualization’ na tym laptopie to zabójstwo.

Laptopie? Ogólnie chciałem uruchomić emulator androida, ale nie mogę bo muszę mieć wirtualizację cpu.