Przyspieszyć start ubuntu

witam bootchart daje mi taki oto wykres,

http://www.occur.pl/images/0245c46c/622 … 7dca80.png

można coś jeszcze u mnie wyłączyć by uruchamiał sie szybciej system ??

jest to ubuntu 10.10

Na optymalizacji startu Linuksa się nie znam, choć wydaje mi się, że około 15 sekund to niedługo? A może spróbujesz hibernować system, zamiast go wyłączyć? System wychodzi ze stanu hibernacji szybciej, niż się uruchamia.

W linuksie wyjście z hibernacji jest dłuższe niż uruchomienie :shock:

Dokładnie.

Nie jest tak tragicznie, mi debian wolnej startuje.

Wydaje mi się że 15 s to niezły wynik, sam mam 17s na arch z xfce. Jeżeli chcesz więcej to najlepszym wyjściem jest przejście na inną dystrybucje (np. arch, debian) + jakieś leki WM (fluxbox, openbox, ewentualnie lxde).

Jak dla mnie to zbyt maniakalna gonitwa za 2 dodatkowymi sekundami, wiem też tak miałem ale mi przeszło, dziś mi wisi czy system wstaje 20 sekund czy 2 minuty, dla mnie ważniejsza jest stabilność. Tobie jak nie zależy na stabilności to możesz pogrzebać w systemie a jak nisko cenisz sobie bezpieczeństwo to możesz dodatkowo wywalić:

• [*:1tedq82u] AppArmor , jeśli uważasz że jest dla Ciebie zbędny;

no właśnie mam dysk ssd…

może ktoś pomóc i podpowiedzieć jak przekompilować jądro ?

oraz jak wywalić te ssh ?

To może poczytaj to http://www.dobreprogramy.pl/ste-fan/Dys … 19724.html

mam włączone:

Execute Disable Bit

jak i

AHCI Configuration

http://www.google.pl/search?q=kompilacj … =firefox-a

to wiem, ale mógłby ktoś z forum pomóc co wywalić ?? bo nie chce nic zepsuć

Sama rekompilacja jądra nic nie da. Trzeba wiedzieć jak dobrze skonfigurować jądro, co nie jest trywialne, więc ten aspekt to sobie odpuść.

Jeżeli wywalisz NetworkManagera, to konfiguracja wifi będzie jednym wielkim bólem. Chyba że zamienisz go na wicd albo coś innego w tym stylu. Nie wiem czy to będzie szybsze, ale na pewno nie chcesz używać ifup. Chyba że to komputer stacjonarny podłączony po kablu, to wtedy ifup jest jak najbardziej wskazany.

Możesz wejść w System -> Preferencje -> Programy startowe i powyłączać takie rzeczy jak Agent kluczy SSH, Aktualizacja katalogów użytkownika, Dostępność wizualna, GNOME Login Sound, Powiadomienie alarmowe Evolution (jeżeli nie używasz Evolution), Zdalny pulpit.

Jeżeli nie potrzebujesz przeźroczystych okienek i innych takich bajerków, to możesz wyłączyć compiz. System -> Preferencje -> Wygląd -> zakładka Efekty wizualne -> wybrać “brak”

Wywalić GDM? Sugerujesz roobal, że logowanie się do konsoli i uruchamianie z niej gnome będzie szybsze? Czy może zamienić go na XDM? Zysk na czasie niepewny, utrudnienie życia pewne.

A tak w ogóle, to moim zdaniem start w 15 sekund to bardzo dobry wynik (szczególnie w porównaniu z moim 1,5 minuty) i nie ma sensu się szarpać o te kilka sekund.

Jak masz system plików? Wiem że btrfs miało kilka opcji dla ssd. Co do menadżera logowania, ostatnio zrobiłem sobie prosty konsolwy skrypt do logowania, mogę się chętnie z tobą podzielić jak będziesz chciał (ale to dopiero jak będę miał dostęp do mojego kompa).

system plików ext4

czy to może ma znaczenie że mam 2GB RAM a system 64bitowy ?? procesor to t7250

Po co GDM jak można włączyć autologowanie na poziomie init, nigdy się w to nie bawiłeś? No tak, przecież Ubuntu nie korzysta bezpośrednio z init :twisted: Ale zapewne można skonfigurować Startup tak aby było możliwe autologowanie do konsoli i automatyczny start Xservera, więc wszelkie menedżery logowań są tu zbędne. Tak poza tym, uważam że mimo wszystko logowanie z konsoli będzie szybsze niż z GDMa, zanim sam GDM się uruchomi to u mnie startuje już Xserver i Gnome a można przecież włączyć automatyczny start Xservera tak żeby uruchamiał się zaraz po zalogowaniu do powłoki.

Pozdrawiam!

Nie. Powiedziałbym nawet, że to dobrze że masz system 64bit. http://www.dobreprogramy.pl/etam/Prawdy … 18701.html

ładnie pięknie ale konkrety, może ktoś napisać jak to zrobić ??

Napoczątku usuń GDM.

Spróbuj do pliku .profile (znajdziesz go w /home) dodać linijkę na końcu

if [-z "$DISPLAY"] && [$(tty) == /dev/tty1]; then 

startx

fi

Spowoduje to automatyczny start X’ów.

womperm ja zawsze dodaje to do .bashrc (w swoim katalogu domowym), nie mam w ogóle pliku .profile. roobal jeżeli z kompa korzysta tylko jeden użytkownik to nie ma problemu, sam jeszcze nie dawno stosowałem takie rozwiązanie, ale denerwował mnie to że kiedy otwierałem Fx to miałem pełno kart z jakimiś gierkami, od tego czasu każdy z moich braci ma swoje konto, i jak już pisałem używam do logowania skryptu mojego autorstwa, który nie wymaga podania hasła użytkownika. fasaber jeżeli rozwiązanie roobala ci odpowiada to tu masz wszystko ładnie napisano http://dug.net.pl/tekst/18/autologowanie_i_autostart_x/ niestety w ubuntu chyba nie ma pliku /etc/initab, zaraz o tym poczytam i najwyżej dopiszę w EDIT.

EDIT

Już mam edytujesz plik /etc/init/tty1.conf, w nim zmieniasz linię

exec /sbin/getty -8 3840 tty1

na

exec /sbin/getty -8 -n -l /usr/local/sbin/autologowanie 38400 tty1

Jeżeli nie będzie działać to może wywal to -8 i oczywiście najpierw wywal gdm-a.

Możesz albo wszystko robić z automatu albo logować się w konsoli, po zalogowaniu wykona się skrypt, który podał womprem. Takie rozwiązanie jest przydatne, gdy masz w systemie kilku użytkowników jak pisał dragonn , jeśli jednak tylko Ty używasz komputera, to włącz autologowanie w konsoli jak podał dragonn.

Nie prościej było stworzyć nowe profile w Firefoksie dla każdego użytkownika? :slight_smile:

Pozdrawiam!