Pulpit na Windows 11 25H2 oraz zapis zrzutów

Pobieram plik i każę zapisać go na pulpicie. Ale on się tam nie pojawia. Jest w folderze C:\Users\Użytkownik\Desktop, ale nie ma go na pulpicie wyświetlanym na monitorze. Wygląda na to, że pulpit oraz Desktop to są teraz inne lokalizacje. W takim razie, jaki jest adres pulpitu oraz, co i jak ustawić w parametrach pobierania, żeby plik zapisywał się na pulpicie, a nie tylko w folderze Desktop?

Print Screen i… plik zamiast w pamięci zapisuje się w jakimś specjalnie tworzonym folderze. Jak to zmienić?

A.

Jak logujesz się do komputera? Kontem lokalnym czy Microsoft? Jeśli lokalnym, to masz nazwę (login) „Użytkownik”? Czy to tylko przykład? Jeśli tak, to czy na pewno to jest ten sam profil?

No i na początek - prawym klawiszem na Pulpit w Eksploratorze (czyli nie na pulpicie) i właściwości. Potem lokalizacja - czy faktycznie wskazuje ten pulpit (desktop), o który Ci chodzi.
Przykładowo:

Ja wskazuję w ustawieniach przeglądarki gdzie mi ma zapisywać, nie wiem czy o to Ci chodzi?

Może zwaliła ci się funkcja odświeżania pulpitu, kliknij PPM na wolnej przestrzeni pulpitu, następnie wybierz „:arrows_counterclockwise: odśwież” i może plik się magicznie pojawi (chociaż dziwne, że przeżywa w ukryciu po zastosowaniu „wyloguj”/„zamknij” czy nawet „uruchom ponownie”, by przerwać hybrydowy rozruch).

W ustawieniach kafelkowych szukaj pod „przechwytywania ekranu” - dla samego przycisku Print Screen lub z Alt wystarcza to:

Windows + Shift + S (bajer pamiętający Windows 8) ani Windows + Print Screen nie używam, więc mi nie przeszkadzają (używam apki z Windowsa 10 wydanie 1507 (à la 15H1), bo jest podobna do tej z Windows 7).

Podobno co aktualizacja kafelkowej aplikacji „narzędzie wycinanie” kombinacja z S zapisuje zrzut na dysk (nie chce szanować preferencji użytkownika), może trzeba apkę odinstalować co roku zamiast grzebać w niej co około miesiąc po jej aktualizacji.

Nowa, czysta instalacja. Pulpit:

Zawartość folderu Desktop:

Pliki są w folderze Desktop, ale nie widać ich na Pulpicie.

A.

Masz ukryte ikony pulpitu…

Sprawdź czy masz aktywną tą opcję…

Oczywiście, że „Pokaż ikony Pulpitu” nie jest aktywne. OperaSetup.exe oraz Nowy folder to nie są ikony i nie Pulpitu. To plik i folder. Dokładnie tak samo mam w poprzedniej wersji Windows 24H2, bodajże. Dzięki temu nie widać ikony Kosza (to jest ikona Pulpitu) oraz „Dowiedz się więcej o tym zdjęciu”, ale pliki czy foldery są widoczne normalnie.

To może z innej beczki - jak usunąć „Dowiedz się więcej o tym zdjęciu” bez zmieniania tła Pulpitu na jakieś własne?

Odnoszę wrażenie, że z każdą kolejną wersją użytkownik może w systemie zmienić coraz mniej. :frowning:

Dzięki - Agata

U mnie też po odhaczeniu „Pokaż ikony pulpitu” znikają wszystkie ikony. Nawet te, które sam utworzyłem.

„Dowiedz się więcej o tym zdjęciu”

Wiersz poleceń (Terminal)

REG ADD HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\HideDesktopIcons\NewStartPanel /v {2cc5ca98-6485-489a-920e-b3e88a6ccce3} /t REG_DWORD /d 1

Nie, no opcja „pokaż ikony pulpitu” musi być zaznaczona. Inaczej pulpit jest pusty.

Jak nie chcesz ikon Pliki użytkownika, Kosz, Sieć, czy Komputer (Ten komputer), to odznaczasz to w Personalizacja → Kompozycje → Ustawienia ikon pulpitu.

Nie loguj się na konto Agaty, gdy jesteś Elizą lub Elżbietą? Uszanuj prywatność profilu komputerowego w związku partnerskim lub dziecka, prawnego albo biologicznego członka rodziny.

Jak użyłaś ISO ważącego 7 GiB to może jest ono uszkodzone na tyle lekko, że psuje tylko ikony pulpitu - sprawdź sumy kontrolne, jak zalecił wtedy Microsoft.

Media Creation Tool raczej ma zerowe szanse na pobranie skompresowanego ISO z błędami (poniżej 7 GiB) lub kreacji nośnika rozruchowego z dziwnym błędem wyłącznie dla pulpitów.

Właśnie. W poprzedniej wersji systemu tak się nie dzieje. Ikony pulpitu to jedno, a cokolwiek na pulpicie to zupełnie inna sprawa.

Dzięki za poradę o terminalu, spróbuję.

E.

Może jest podpięty dysk Microsoftu i wtedy w zależności od ustawień, wszystko może być w katalogu OneDrive.

Kliknij Autorozmieszczanie ikon, bo może gdzieś wyleciały poza ekran.

Nie jest.

Próbowałam, dzięki, to nie to.

Po prostu sprawdź, czy masz katalog OneDrive na dysku systemowym.

A zaznaczyłaś tę opcję? Bo inaczej nie mamy o czym rozmawiać dalej.

…myślę, że porada wyżej rozwiązuje Twój problem.

Nie rozwiązuje, jak dalej folderu i pliku exe nie ma (może są już na Gǃkúnǁʼhòmdímà), a OneDrive nieaktywowany.

Może widzisz jakiś wirtualny pulpit.
Kliknij prawym przyciskiem myszy na pulpicie i utwórz jakiś folder. Pojawił się?

CMD jako admin i wklej komendę następnie enter i restart systemu.
REG ADD HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\HideDesktopIcons\NewStartPanel /v {2cc5ca98-6485-489a-920e-b3e88a6ccce3} /t REG_DWORD /d 1