Witam
Mam małą zagwostkę, jako że nie bardzo śledzę informacje o sprzęcie. Mianowicie - czy warto interesować się takim laptopem: https://www.karen.pl/product/436187/Lenovo_Ideapad_320_15ABR_80XS00AHPB_Czarny_8GB.html ?
Sprzęt głównie służyłby do neta, multimediów i (no o ile udałoby się coś uruchomić) trochę do grania.
Obecnie mam EliteBook’a z C2D T9400, 4GB Ram i integrą i coraz bardziej widzę, że zaczyna trochę niedomagać.
Na pewno nie jest wart tej ceny. Wszystkie procesory AMD z serii A to nieporozumienie na laptopach. W tej cenie można spokojnie znaleźć coś z Core i3/i5 i grafiką dedykowaną nVidii (które też z reguły są lepsze niż mobilne Radeony).
W czystej teorii (benchmarkach) - to Twój Core2Duo jest lepszy, niż ten AMD.
Nie warto, możesz dostać wydajniejszy sprzęt w tym budżecie, wszystko zależy od Twoich wymagań.
- Kwota przeznaczona na zakup:
- Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość):
- Główne zastosowanie (np. gry, inne multimedia, praca biurowa, konkretny program itp.)
- Wymagania specjalne (np. matowa matryca.):
- Osobiste preferencje:
- System operacyjny (laptop z systemem bądź bez niego)
Tak na szybko Acer Aspire 5 i3-7130U/6G/500/Win10 GT940MX FHD IPS
Ewentualnie Zestawienie polecanych laptopów i Ultrabooków na styczeń 2018 r.
Z tym prockiem od AMD? W żadnym razie. Tylko i3-7130U jak trochę poczekasz i3-8130U (posiada Turbo Boost 2.0). Dopiero Ryzeny Mobile będą ok i Kaby Lake-G. Teraz to jedynie szukaj Acera Spire 5 w konfiguracji z matrycą IPS.
Bez wingrozy ta sama cena, jak tego co napisałeś…
Cena w okolicach 2500 zł
preferowane matowe matryce
zastosowania jak już napisałem głównie praca biurowa i multimedia. ewentualnie wcoś pograć ale zdaję sobie sprawy że budżet nie urywa…
Najlepiej z systemem.
I dzięki za odpowiedzi, w takim razie będę szukał dalej. Nie byłem po prostu pewien tych AMD bo niewiele miałem z ich rozwiązaniami doczynienia
Oczywiście nie kupuj z 6GB RAM bo to 4+2 GB czyli brak Dual Channel więc unikaj takich konfiguracji.
Albo z ssd za stówkę więcej. Zawsze to wydajniej niż na talerzowych. I obsługuje więcej pamięci. Zamiast max 12 jest max 20.
Ale wiesz że on nie ma slotu na drugi dysk
Nie ma czegoś takiego. To tak jakbyś napisał, że samochód głównie ma służyć do jazdy po zakupy, jazdy w mieście i trochę do ścigania na torach F1.
Nie ma najmniejszego znaczenia ILE sprzęt ma służyć do grania, jak ma, to ma.
Druga sprawa: co do 6 GB RAM to mam odmienne zdanie niż FXJ. Lepiej kupić komputer z 6 GB, niż z 4 GB RAM nawet w Dual Channel. Oczywiście lepiej jest kupić z 8 GB RAM (lub więcej), ale gdy mamy wybór 4 Dual - 6 Single , to lepiej 6.
Czyli 2+4 to nie dual channel? To dzięki za zwrócenie uwagi. Będę miał na uwadze…
Przeważnie gram w starsze tytuły - Serious Sam HD, CS (zatrzymałem się na wersji 1,6), jakiś Quake itp. Ale jakby przez przypadek udało się uruchomić coś nowszego (nawet na słabszych detalach) to wcale nie będę narzekał. W każdym razie chodzi o to że jakimś zapalonym graczem nie jestem.
Ogólnie do wyboru masz różne warianty z ramem lecz to wszystko wpływa na cenę
No to powinien napisać o jakie gry chodzi. Jak gry, to gry - to też nowe gry, a nie tylko stare gry.
Miałem swego czasu, jakieś ~10 lat temu człowieka, który przyszedł do mnie po poradę, bo chciał kupić komputer. “Najtaniej”. Dysk jak najmniejszy, pamięci może z 1 GB, procesor najtańszy, bo on “tylko przegląda Internet, napisze dwie, trzy strony w Wordzie, tylko czasem, ale to naprawdę rzadko chciałby pograć w najnowsze gry”.
Tak mnie to wówczas ubawiło, że do dziś mnie śmieszy.
Ja w najnowsze gry raczej nie celuję. Nie ten budżet (i przede wszystkim raczej nie laptop). Poza tym u mnie z grami jest gorzej jak u “niedzielnych graczy”.
Ta grafika jest w cenie, patrz na slot M.2 na SSD i matrycę IPS + 3 lata gwarancji do końca lutego.
Nie, no spoko, to taki mały OT się rozwinął.
Wracając do głównego wątku - moja rada, poparta jednak doświadczeniem: szukaj spośród laptopów z Core i3 6 lub 7 generacji z 8 GB RAM i dyskiem SSD. To podstawa i zarazem prawie pewność, że wszystko będzie działało bardzo dobrze jak na Twoje wymagania. W tej cenie kupisz takie komputery.
Jak są od pewnego czasu 7-gen odświeżone na 2018 r i 8-gen i3 za rogiem !
i3-8130U
i3-8121U