Pytanie do was

Wiem że może to być dziwne ale może i jestem młody ale tak bardzo lubię komputery że jak odkryłem że muszę wymienić wentylator w laptopie bo mi się procesor przegrzewał zrobiłem to bez problemu wymieniłem wentylator z niedziałającego na działający ten sam model i teraz laptop mi spokojnie działa został mi tylko update sterowników karty graficznej go karta graficzna mi szwankuje a w przyszłości planuę być technikiem informatykiem (BTW mam 13 lat i jestem W 7 klasie)

Co o tym sądzicie?

Wymieniłeś wentylator z przyjemnością, wymieniłeś procesor. Wszystko działa. Twoja rzeczywistość sama mówi co o tym należy sądzić :slight_smile: nie musisz pytać. Zajmuj się tym dalej, naprawiaj sprzęty, wyciągaj wnioski, oglądaj kanały YT osób które zajmują się serwisem w IT. Można podejrzeć jakie mają sprzęty jakie akcesoria do napraw. Patrz co się opłaca naprawiać, co nie opłaca, co jest proste i zyskowne, co jest trudne i drogie w naprawie. Zdobywaj wiedzę praktyczną. Jeżeli dalej będziesz to czuł to…

Z czasem możesz iść na staż do dobrze prowadzonej firmy informatycznej/serwisowej/IT. Poznasz nowe sposoby radzenia sobie z problemami. Warto raz na jakiś czas zobaczyć na żywo jak to robią inni, zwłaszcza osoby wysoce wykwalifikowane. To dodaje nowej świeżości.

To działa w dwie strony. Ty też wniesiesz w ich zespół swoje rozwiązania i pomysły. Jeżeli będziesz dobry, to często firma w której masz staż nie będzie chciała żebyś odszedł. Zaproponują ci pracę.

Manualnych zdolności tak szybko AI nie opanuje :wink: więc dobrze chyba kombinujesz :stuck_out_tongue:

No
Chociaż tutaj jest lepsze towarzystwo niż na forum ithardware

Skoro procesor wymienny, to stary bardzo laptop. Jak tak, to pewnie po prostu sterowników do nowszych systemów brakuje i dlatego nie działa.

Sorry ale zrobiłem błąd ale poprawiłem
Nie wymieniałem jeszcze nigdy procesorów przede wszystkim dlatego że nie mam potrzeby ale zawsze mogę wymienić jakoś z amd radeon na amd silver bo taki też mam
Nie laptop nie jest stary bo Lenovo Ideapad 3 81W1

Tam jest wlutowane to na stałe.

Pewne rzeczy da się wymienić nawet jak masz wlutowane, ale to jest poziom ekspert. Mówimy o elektronice precyzyjnej, laptopach więc polecę Ci dwa kanały. To są wysokiej klasy specjaliści z wieloletnim doświadczeniem i dobrym warsztatem, więc nie zniechęcaj się że nie umiesz tego wszystkiego do razu. Jednak jak chcesz być serwisantem wyższej klasy to warto w tym kierunku zmierzać.

1 polubienie

Zdecydowanie wolę ten forum tutaj zdecydowanie jest lepsze towarzystwo

Bardzo miło słyszeć:) ale pamiętaj, że wiedza dopiero coś znaczy jak wykorzystujesz ją w praktyce. No i na początku nie musisz znać wszystkiego. Jeżeli chcesz na serwisie w przyszłości zarabiać, to musisz być na bieżąco. Rok za rokiem producenci wprowadzają jakieś nowe pomysły do konstrukcji laptopów. Często związane z utrudnianiem życia serwisantowi.

Mam pytanie
Czy jest to dobry pomysł by rozmontować z drugiego takiego samego laptopa nieużywanego i z rozłączaną baterią coś tam rozmontować nie wiem np. Płytę główną a potem się na niej uczyć co jest gdzie?

Czy aby na pewno?

Wymieniłem wentylator ale nie procesor

Oj macie rację nie doczytałem chodziło tylko o wentylator ale moje zdanie wyrażone w pozostałych odpowiedziach pozostaje niezmienione :slight_smile:

Och… A już się robiło ciekawie… :wink:

Czemu? W domowych warunkach przy odrobinie wprawy i pomysłowości wymienisz CPU w laptopie.

Potrzebna opalarka, albo hot-air, sito BGA do tego CPU, chyba, że kupisz z kulkami, topnik, plecionka miedziana, trochę kalafonii, od dołu jakiś grill elektryczny i sporo umiejętności manualnych. Dawno dawno temu, jak jeszcze w kraju nie było za bardzo sprzętu, nie jeden układ BGA tak lutowałem.

A płyty elektrycznej, do dzisiaj używam czasami do suszenia niektórych płyt, jak zabraknie miejsca gdzie indziej. :grinning:

To nie jest „odrobina” wprawy, żadną miarą :smiley:

Według mnie położenie glazury w łazience, cięcie płytek pod kątem, czy kładzenie tynku jest trudniejsze. Przynajmniej, mi sprawiało więcej kłopotu niż jakaś tam wymiana CPU. :stuck_out_tongue_winking_eye:

A wiesz na czym polega praca ludka który jest technikiem informatykiem ?
Wymień w kilku puntach co taki ludek ma umieć i co robi ?

Po pierwsze to można sobię sprawdzić w internecie ale spoko
Sprzęt: Diagnozowanie, naprawa i konserwacja komputerów, laptopów oraz urządzeń peryferyjnych (drukarek, skanerów).
Oprogramowanie: Instalacja, konfiguracja i aktualizacja systemów operacyjnych (Windows, Linux) oraz oprogramowania użytkowego.
Sieci komputerowe: Projektowanie, budowa i administrowanie lokalnymi sieciami (LAN). Konfiguracja sprzętu sieciowego (routery, przełączniki).
Bezpieczeństwo: Zabezpieczanie sieci, konfigurowanie uprawnień użytkowników i dbanie o cyberbezpieczeństwo.
Bazy danych: Tworzenie, administrowanie i obsługa baz danych.
Tworzenie stron: Projektowanie, tworzenie i administrowanie stronami oraz aplikacjami internetowymi.
Wsparcie techniczne: Rozwiązywanie bieżących problemów technicznych u użytkowników (helpdesk).
Język angielski: Znajomość języka angielskiego w stopniu umożliwiającym pracę z dokumentacją techniczną.
Umiejętności miękkie: Skuteczna komunikacja z klientami i współpracownikami, rozwiązywanie problemów oraz analityczne myślenie.
Serwis: Diagnozuje i naprawia usterki sprzętowe oraz problemy z oprogramowaniem.
Administracja: Zarządza systemami komputerowymi, kontami użytkowników i uprawnieniami w sieci.
Wsparcie IT: Pomaga użytkownikom w rozwiązywaniu problemów technicznych.
Implementacja: Wdraża nowe systemy informatyczne oraz konfiguruje sprzęt i oprogramowanie.
Tworzenie: Projektuje i tworzy strony internetowe oraz zarządza bazami danych.
Dokumentacja: Prowadzi dokumentację techniczną oraz ewidencję sprzętu i oprogramowania.
Konserwacja: Wykonuje regularne kopie zapasowe danych (backup) i przeprowadza konserwację sprzętu.