Pytanie o wybór mikrofonu

Witam, nie znam się na sprzęcie komputerowym, dlatego pytam kogoś, kto się zna o mikrofon, czy dobry itd.

Zastosowanie będzie ograniczało się tylko do rozmów podczas trwania eventu i rozmów ogólnych.

I takie pytanie raczej retoryczne, wszystkie mikrofony mają ten sam standard wejścia mini jack 3,5mm? Bo jakieś wejście mam z namalowanym mikrofonem na obudowie i może się obejdzie bez przejściówek.

Zazwyczaj się nie czepiam, ale popraw tytuł, bo myślałem, że chodzi Ci albo o kartę pamięci microSD, albo kabel microUSB.

Dobra naprawione, czekam na recenzje ;D

Mam taki i nie jestem zadowolony. Klips jest dość sztywny, więc ciężko go w coś wpiąć. No i mam z nim problemy, jest mimo wszystko cichy, ale może to wina karty dźwiękowej na mojej mobo, bo ma sporo pozytywnych opinii. Chociaż wcześniej działał raczej dobrze, więc sam nie wiem o co chodzi…

Sprawdź u kogoś innego swój mike :stuck_out_tongue: Czasem to nawet wina sterowników.

Hej,

Nie wszystkie - niektóre mają port USB, inne złącze XLR bądź TS/TRS. Aczkolwiek jeśli w komputerze masz oznaczone gniazdo mikrofonowe, to praktycznie każdy mikrofon z małym jackiem (3,5mm) będzie pasował.

Nie wiem, jakim budżetem dysponujesz, ale lepszym wyborem niż Zalman powinien być na przykład:

Pozdrawiam,
Dimatheus

Mikrofon to nie gpu żeby nie wiadomo ile kosztował tak max 5 dych obstawiałem. Myślałem też nad tym z tracera też ale trochę jakby wyprzedzał moje potrzeby, no nic to go przetestuje jak mi przyjdzie.

Weź zamlana. Jak na tęcenę jakość jest dobra, ale oczywiście bardzo duży wpływ na efekt końcowy ma karta dźwiękowa w przypadku mikrofonów na jack’a.

ja bym polecił https://www.morele.net/mikrofon-trust-starzz-all-round-21671-1100110/ sam mam i polecam a ten zalman wcale nie jest taki dobry bywają problemy z czułoscią mikrofonu

Trust Mico (USB) podobno lepszy od strazz :wink:

Ok, mikrofon https://www.morele.net/mikrofon-tracer-screamer-tramic44883-733829/?utm_source=smda_conv&utm_medium=Convertiser&utm_campaign=IN_Convertiser już jest rozpakowany, przetestuje go na dniach, temat do zamknięcia.

1 polubienie

Hej,

Czekam zatem na informację, jak sprawuje się ten sprzęt w Twoich zastosowaniach i na Twoim sprzęcie. :slight_smile:

Pozdrawiam,
Dimatheus

No i mam problem, może coś jeszcze muszę skonfigurować?

gdy mam ustawione tak jak teraz to słychać lekki szum co moim zdaniem odpowiada za sprawność mikrofonu. ja kogoś słyszę a ktoś mnie nie, podpiąłem z przodu.

Ps brak czasu więc pisze dopiero teraz.

Hej,

Generalnie w ustawieniach audio konkretnego programu powinieneś ustawić, jakie źródło dźwięku jest tym, które ma być rejestrowane. W jakim programie nie jesteś słyszalny? Jak wyglądają ustawienia urządzenia w menadżerze systemowym dźwięku w zakładce nagrywanie?

Pozdrawiam,
Dimatheus

Czyli źródło dźwięku mam ustawić jako mikrofon czy jakiś sterownik? Na razie próbowałem na fejsbukowym messengerze u 2 osób (rozmowa głosowa ale bez kamerki)

Hej,

Dokładnie tak - mikrofon jako urządzenie domyślne.

To w ustawieniach programu też wypadałoby zajrzeć do sekcji domyślnych ustawień dźwiękowych.

Jeśli chodzi o ustawienie mikrofonu, to na pewno zmniejszyłbym zwiększenie wydajności mikrofonu do 10dB.

Pozdrawiam,
Dimatheus

Sorki, brak czasu ostatnio.

Jest to messanger jako chat a nie aplikacja (na kompie w przeglądarce)

a takie pytanie czy podpięte jednocześnie słuchawki i mikrofon mogą ze sobą kolidować i powodować ten problem z komunikacją?

Hej,

Jeśli używasz nieodpowiedniej przejściówki, gdy posiadasz złącze combo (czyli słuchawki i mikrofon w jednym gnieździe jack), tak właśnie może się dziać. Masz dwa osobne porty na mikrofon i słuchawki czy jeden port wspólny?

Pozdrawiam,
Dimatheus

Znaczy tak przy teście mikrofon podpiąłem z przodu, jest tam narysowany mikrofon co sugeruje jego przeznaczenie dla niego.

Słuchawki mam z tyłu podpięte, ale zdaje się ,że mam opcje podpięcia jednocześnie także mikrofonu (taki rozdzielnik w słuchawkach 2 urządzenia i jackiem do gniazda).

Ja pytałem o sytuacji gdy jedno mam podpięte z przodu a drugie z tyłu.

A możesz pokazać to na zdjęciach - to przednie i tylne wejście?