Pytanie o wzmacniacz TP-LINK do WIFI

Witam,
Mam pytanie. Czy opłaca się do domu, gdzie są grube ściany dać o ten wzmacniacz:
http://www.komputronik.pl/product/199546/tp-link-tl-wa750re.html
Czy lepiej połączyć AP kablem z routerem?

Albo robisz porządnie kładziesz kable, montujesz AP (jeszcze lepiej centralnie zarządzane) w odpowiedniej ilości (dla dużego domu minimum 2-3 lub więcej). Albo na odp…l takim wzmacniaczem i modlisz się do matki boskiej ethernetowej aby wszystko działało.

odpuść. Miałem wzmacniacz i był o kant d… potłuc. Też mam grube ściany.
Lepiej kupić normalny router i podłączyć kablem, może i wygoda jest trochę niższa ale za to siła i jakość sygnału zupełnie bez porównania.

1 polubienie

Mam router czarny TP-LINK z trzema antenami. Na piętrze jest słabszy sygnał a na drugim to jeszcze słabszy. Mam też TP LINKA AP z dwoma antenami, ale zapomniałem już jak ustawia się adres IP dla AP.

Jeśli juz i jeśli nie masz ochoty kłaść kabli, kup takie coś https://www.x-kom.pl/p/345693-adapter-homeplug-plc-tp-link-tl-pa7020p-kit-powerline-1000mb-s-2-szt-gniazdo.html

Zastosowałem to w jednej z firm, gdzie nie było możliwe położenie kabli w konkretnym odcinku i sprawuje się to bardzo dobrze. Do PLC podepniesz sobie kablem już co zechcesz, np. AP.

roobal, sprzęt do którego dałeś link wydaje mi się, że jest dobry,tylko ja mam ściany o grubości 30 cm i nie wiem, czy ten sprzęt zda egzamin. Jeżeli chodzi o kładzenie kabli, to nie chodzi, czy mam ochotę, czy nie, ponieważ to kwestia poprowadzenia jednego kabla do routera, tylko muszę przewiercić sufit a jest gruby.

1 polubienie

Przecież te PLC wykorzystują linię elektryczną, więc co ma grubość ścian? Wpinasz jeden adapter przy routerze, wpinasz skrętkę, drugi wpinasz gdzie chcesz i skrętką podpinasz AP. U mnie działa stabilnie.

Podłączyłem AP do routera. Na AP dałem adres 192.168.1.2. Natomiast router ma 192.168.1.1. W gateway na AP mam taki sam adres IP jaki ma router. Niestety, kiedy na górze jest internet, to na dole nie ma. W AP mam ustawione jako range extender a miałem do wyboru opcje na Access point. Nie działał internet, na dole gdy ap był połączony kablem do portu LAN w routerze, który jest na dole. Mimo to, na AP jest status connected, lampka wifi miga oraz lampka przypominająca trzy dymki w poziomie( lampka nie miga a świeci ciągle). A gdybym chciał kablem połączyć, aby net był na dole, to jak mam ustawić?

Pokaż adresację hosta podłączonego do AP.

Umieszczam zrzut konfiguracji routera jaki był od samego początku.

No tak i chyba wiem w czym problem, skoro mam ustawione jako range extender to przez kabel nie będzie działać. W AP mam gateway taki sam jak na routerze. Tylko adres IP mam z 192.168.1.2 a automatycznie mi wcześniej przypisał na 192.168.1.113.

Co z AP?

Jednak nie zapisały się ustawienia i jest ten adres IP o którym pisałem, czyli 192.168.1.113. A save naciskałem.O to zrzuty z AP.

Dałem zrzuty z AP.

Pokaż jeszcze co host pobiera podlaczony do ap.

Do Ap nic nie jest podłączone kablem, ponieważ mam ustawione jako range extender. Gdy oba urządzenia połącze kablem, to nie mam internetu na dole, jest tylko na górze. W sensie na dole wifi nie działa, lan tak. Na routerze daje status: