Witam,
Mam pytanie. Czy opłaca się do domu, gdzie są grube ściany dać o ten wzmacniacz:
http://www.komputronik.pl/product/199546/tp-link-tl-wa750re.html
Czy lepiej połączyć AP kablem z routerem?
Albo robisz porządnie kładziesz kable, montujesz AP (jeszcze lepiej centralnie zarządzane) w odpowiedniej ilości (dla dużego domu minimum 2-3 lub więcej). Albo na odp…l takim wzmacniaczem i modlisz się do matki boskiej ethernetowej aby wszystko działało.
odpuść. Miałem wzmacniacz i był o kant d… potłuc. Też mam grube ściany.
Lepiej kupić normalny router i podłączyć kablem, może i wygoda jest trochę niższa ale za to siła i jakość sygnału zupełnie bez porównania.
Mam router czarny TP-LINK z trzema antenami. Na piętrze jest słabszy sygnał a na drugim to jeszcze słabszy. Mam też TP LINKA AP z dwoma antenami, ale zapomniałem już jak ustawia się adres IP dla AP.
Jeśli juz i jeśli nie masz ochoty kłaść kabli, kup takie coś https://www.x-kom.pl/p/345693-adapter-homeplug-plc-tp-link-tl-pa7020p-kit-powerline-1000mb-s-2-szt-gniazdo.html
Zastosowałem to w jednej z firm, gdzie nie było możliwe położenie kabli w konkretnym odcinku i sprawuje się to bardzo dobrze. Do PLC podepniesz sobie kablem już co zechcesz, np. AP.
roobal, sprzęt do którego dałeś link wydaje mi się, że jest dobry,tylko ja mam ściany o grubości 30 cm i nie wiem, czy ten sprzęt zda egzamin. Jeżeli chodzi o kładzenie kabli, to nie chodzi, czy mam ochotę, czy nie, ponieważ to kwestia poprowadzenia jednego kabla do routera, tylko muszę przewiercić sufit a jest gruby.
Przecież te PLC wykorzystują linię elektryczną, więc co ma grubość ścian? Wpinasz jeden adapter przy routerze, wpinasz skrętkę, drugi wpinasz gdzie chcesz i skrętką podpinasz AP. U mnie działa stabilnie.
Podłączyłem AP do routera. Na AP dałem adres 192.168.1.2. Natomiast router ma 192.168.1.1. W gateway na AP mam taki sam adres IP jaki ma router. Niestety, kiedy na górze jest internet, to na dole nie ma. W AP mam ustawione jako range extender a miałem do wyboru opcje na Access point. Nie działał internet, na dole gdy ap był połączony kablem do portu LAN w routerze, który jest na dole. Mimo to, na AP jest status connected, lampka wifi miga oraz lampka przypominająca trzy dymki w poziomie( lampka nie miga a świeci ciągle). A gdybym chciał kablem połączyć, aby net był na dole, to jak mam ustawić?
Pokaż adresację hosta podłączonego do AP.
Umieszczam zrzut konfiguracji routera jaki był od samego początku.
No tak i chyba wiem w czym problem, skoro mam ustawione jako range extender to przez kabel nie będzie działać. W AP mam gateway taki sam jak na routerze. Tylko adres IP mam z 192.168.1.2 a automatycznie mi wcześniej przypisał na 192.168.1.113.
Co z AP?
Jednak nie zapisały się ustawienia i jest ten adres IP o którym pisałem, czyli 192.168.1.113. A save naciskałem.O to zrzuty z AP.
Dałem zrzuty z AP.
Pokaż jeszcze co host pobiera podlaczony do ap.