Q6600 9600gt 4gb ram WYŁĄCZA SIĘ :<


(Novator14) #1

Witam! Jak w temacie. Mam problem taki, iż jak włącze lepszą gre np prostreet to komp się wyłączy. Gdy już ma obciążenie to wydaje takie gwizdy. Nie wiem co może być przyczyną. Specyfikacja jest taka jak w linku:

http://www.allegro.pl/item488255694_qua ... b_dvd.html Dodam jeszcze, że gdy gram w slabszą gre np GTA San Andreas to komp się wyłaczy po około 5 minutach gry, a prostreet odrazu jak włączam. Zasilacz się nie przegrzewa (tak mi się wydaje) ,grafika jest zimna, radiator z napisem "Gigabyte" wydaje mi się że ma temp ponad 60 stopni. Dziękuje za odpowiedzi.


(Mmerchut) #2

Zasilacz: 500 watt PPFC Cichy wydajny =D>

Może jakiś z twoich kumpli ma markowy zasilacz 500wat i mógłby ci go pożyczyć.


(suchmen) #3

Sorry ale ja mam taki sam zestaw tylko że ati hd2600 i 2gb ramu i jakoś jestem od roku na zasilaczu 350W i jakoś nic się nie dzieje, chyba że to karta geforce 9600 potrzebuje znacznie więcej watów niż hd2600 ale nie wiem


(Mmerchut) #4

Tak ale ten jego zasilacz to kompletna klapa, zresztą jak 99% zasilaczy w zestawach z allegro.


(Yamaha503) #5

Napisz do gościa na allegro, który Ci sprzedał kompa. Opisz problem, może on Ci pomoże :slight_smile:

W końcu 24 m-ce gwary :slight_smile:

BTW. Jeżeli byś kupował złożony już to tylko od porządnych firm np. HP czy DELL, a tak to omijaj z daleka bo nie wiadomo jaka mina tam jest wsadzona :slight_smile:


(Novator14) #6

Czyli mówicie, że zasilacz lipny. Pytałem się kolesi co kupili ten sam zestaw i 4 których sie pytałem twierdziło, że STALKER idzie bez problemu. A mi nawet się nie włączy :frowning:


(Mmerchut) #7

Raczej zasilacz.

Ps. trzeba było tu napisać przed kupnem komputera.


(Novator14) #8

Kompa mam juz od 6 miechów. Gram wyłącznie w cs 1.6, po zainstalowaniu prostreet dostrzegłem problem. Starsze gry ida jak żyleta i grać mogę smiało (nawet po 18h testowałem)


(efazeti) #9

sprawdź kompa Orthosem, najlepiej Blend test - czy podczas pracy tego programu będą jakieś błędy

sprawdź też czy karta graficzna ma podpięte zasilanie?


(Novator14) #10

Zrobiłem skan tym programem i takie cos sie pojawiło. głośniczek syystemowy zaczoł wydawać dzwięki. Obciążenie procka z rzędu 75-85%.

"Using CPU #1

Beginning a continuous self-test to check your computer.

Press Stop to end this test.

Test 1, 4000 Lucas-Lehmer iterations of M19922945 using 1024K FFT length.

FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4

Hardware failure detected, consult stress.txt file.

Torture Test ran 0 minutes 29 seconds - 1 errors, 0 warnings.

Execution halted."


(efazeti) #11

podkręcałeś procesor/pamięci?


(Novator14) #12

Nic nie robiłem od kupna. Wszystko jest ustawione seryjnie.

Nie znam sie, aż na tyłe ale możliwe, że wadliwa jest płyta głowna. Ale nie jestem pewny. Mam 4gb ramu a pokazuje np podczasz skanowania ccleaner'em ze ma 3gb ... Na ramach pisze 2x2048 i podczas gdy włączam kompa też pisze ze 4gb.


(efazeti) #13

sprawdź pamięci tym programem

wypala się go na cd i bootuje z niego kompa

potestuj pamięci tak ze 2-3h (najlepiej każdą kość osobno)

jeśli będą błędy - pamięci uszkodzone

jeśli nie będzie - Twoje problemy raczej powoduje zasilacz


(Novator14) #14

Dobra zobacze to. Ale narazie musze poczekać gdyż nie mam pod ręką żadnej surowej płyty cd ;/

I jeszcze jedno. Jeszcze nie miałem wypadku z tym gdy np słuchałem mp3, wypalałem płytę, włączony steam, opera włączona na raz, i nic. A to tylko podczas gry się robi...


(efazeti) #15

na stronie producenta dostępne są także wersje programu na pendrive czy też dyskietkę

jeśli masz pod ręką jakąś dystrybucje linuxa (np. Ubuntu) to po uruchomieniu z niej kompa będziesz miał także możliwość sprawdzenia pamięci memtestem


(Yamaha503) #16

No bo tak robią, że ładują 4GB do systemu 32x a tam tylko 3 GB, bo system 32x nie wykorzysta więcej niż 3,05 GB ramu


(Novator14) #17

Wykres z fanspeed wygląda tak http://img117.imageshack.us/my.php?imag ... ompow0.jpg

Gdy dam mu jakieś zadanie temp procka rosnie do 50 stopni przy czym sie wyłącza (próg ustawiony na 50 stopni) nie wiem ile mozna ustawic zeby nie przegrzewac procka.


(Jahro25) #18

ojej masz w biosie ustawione tylko 50 stopni dawaj dam spokojnie 80 lub 85 nic nie będzie się działo


(Novator14) #19

Ok dam 80 , bałem się że się może spalić, kumpel mi mówił że procek ma wytrzymałość do 100 stopni.

Dałem do 80 i jak włączałęm prostreet wyłączył sie przed samym menu. Żeby włączyć ponownie komputer musialem wylaczyc zasilacz na okolo 5 sekund i po ponownym wlaczeniu zasilacza , uruchomienie komputera sie powiodlo. Wszedlem natychmiast w biosa i sprawdzilem temp, w biosie pokazuje ze procek ma temp 35 stopni :|. Niemożliwe żeby tak szybko ostygł... Wydaje mi się że zasilacz jest do kitu ;/


(Mmerchut) #20

No to raczej zasilacz się napięciami bawi ^^

Najlepiej zmień tego zasilacz bo jest to jakiś no-name

najlepiej na StealthXStream 500W SLI (200zł) bądź Pentagram 460W Silent Force (160zł)