Masz Global, który jest wprowadzany później niż wersja na rynek chiński. Dodatkowo przy aktualizacji do wersji 12.5 popsuli masę rzeczy i czasowo wstrzymali jej wprowadzanie do czasu naprawy. W Chinach już ruszyła, u nas w PL, gdzie większość sklepów sprzedaje raczej global niż EU trzeba będzie jeszcze trochę poczekać. Dodatkowo, w Androidzie od wersji 10 poprawki bezpieczeństwa na większość luk są łatane poprzez Aktualizacje systemowe Google Play, które aktualnie powinieneś mieć z 1 grudnia 2021r.
Wchodzisz w aktualizator widoczny na drugim twoim screenie i wybierasz te „3 kropki” widoczne w górnym prawym rogu. Ręcznie wskazujesz plik ZIP, który pobrałeś.
Powinien zrestartować się do recovery i zaktualizować.
Nie wiem czy dobrze rozumiem że teraz poprawki bezpieczeństwa na większość luk są łatane poprzez Aktualizacje systemowe Google Play i Stan Aktualizacji Zabezpieczeń będzie zawsze widoczny na dzień 5 stycznia 2021 roku?.
@Domker czy link z ROM co wrzuciłeś jest tym samym ROM co by był jak by pojawiła się aktualizacja na Redmi 9?.
Ustawienia - Stan bezpieczeństwa - aktualizacja systemowa Google Play, tam poprawki są z 1 grudnia. Łata to większość łuk. Sprawdź, właśnie powinna być dostępna aktualizacja.
Ustawienia - stan bezpieczeństwa - aktualizacja bezpieczeństwa, tam masz z 5 stycznia.
Stan aktualizacji bezpieczeństwa zmieni się wraz z nową wersją MiUi. Musisz czekać.
u mnie dziś wskoczyło na 1 stycznia 22 ;p
W teorii działa to tak że budżetowe telefony dostają te aktualizacje co 2-3 miesiące, średniaki i flagowce co miesiąc, ale jak widać różnie z tym bywa, nawet budżetówki ostatnio dostają co miesiąc poprawki.
Masz aktualizację @xttbx z 1 stycznia 2022 r. jako Aktualizacja Systemowa Google Play czy Aktualizacja Bezpieczeństwa?.
Przyznam że przez rok czasu nie wiedziałem że wszelkie luki są aktualizowane pod Google Play i szukałem co jest powodem że Aktualizacja Bezpieczeństwa nadal jest na dacie 5 stycznia 2021 r.
I różnie też bywa z aktualizacjami ROM jedni dostają wcześniej drudzy jeszcze czekają.
Aktualizacja systemowa google play - 1 styczeń 2022.
Aktualizacja bezpieczeństwa 5 styczeń 2021.
Nie przejmuj się za bardzo wersją MiUi, większość błędów łata niezależnie Google i wgrywa właśnie poprzez Aktualizacje systemową żeby nie czekać aż twórca danego smartfonu raczy ruszyć cztery litery i poaktualizuje swoje nakładki. Poza tym… błędy błędami, a i tak na klikanie użytkownika w niefajne linki i instalowanie niefajnych rzeczy łatek nie ma.
Koledzy niby dobrze prawią…ale moim zdaniem autor postu nie posiada telefonu w wersji Global bo byłaby wersja oprogramowania zatytułowana RJCMIXM a posiada RJCEUXM czyli wersję Europejską EU - tak wynika z załączonych zdjęć.
Już wielu osobom aktualizowałem MIUI właśnie w ten sposób, że na chwilę aktualizacji zmieniałem Region na np. Szwajcaria i wykrywało aktualizację. Po zaktualizowaniu wracałem na region Polska.
Region zmieniamy:
Ustawienia>Dodatkowe ustawienia>Region
@wexel1974 to ROM z linku od @Domker jest nie pod wersję Redmi 9 co posiadam?. Link jak widzę jest do ROM w wersji RJCMIXM, a musiał by być do wersji RJCEUXM.
@krystian3w u mnie nadal jet 5 stycznia 2021 i 5 grudnia 2021 rok. Ale jak kliknę w Aktualizacja Systemowa Google Play to pojawia się info Nie udało się zaktualizować. Aktualizacje są tymczasowo niedostępne i takie info widnieje zarówno jak jest dostęp do Internetu (dane mobile czy też Wi Fi) jak również jak w ogóle nie ma ma dostępu w ogóle do Internetu.
asziatko
Link od @krystian3w dotyczy oprogramowania Global a Ty masz wersję EU. Nie radziłbym instalacji innej wersji oprogramowania niż takiej jaką posiadasz ( myślę, że aktualizator „ręczny” nawet nie pozwoliłby na to ).
Aktualne wersje oprogramowania masz na: https://c.mi.com/oc/miuidownload/detail?device=1900381
Jest tych Remi 9 dużo - Twój to Redmi 9 EEA i stąd ściągnij odpowiedni ROM. Dalej postępuj tak jak napisał Domker
Wersja miui z linku który podałem jest wersją do której się zaktualizuje telefon ( Nakładka MIUI ).
Co do Google Play to nie wiem czy to aktualizacja samego Google Play czy tylko jego zabezpieczeń.
Spróbuj zmienić region na np. Szwajcarię i zobacz czy masz aktualizację MIUI. I zaktualizuj wszystko co możesz w telefonie.
Wrócę jeszcze na chwilę do Aktualizacji Zabezpieczeń. Kliknąłem w wiesz Aktualizacja Systemowa Google Play > Uruchom Ponownie Teraz jak na screenach powyżej i Redmi 9 po chwili uruchomił się w trybie Redmi 9 Recovery 3.0. Menu wyglądało tak jak na screenie
Screen znaleziony w Sieci. Trzykrotnie klikałem w Reboot było ponowne uruchomienie i znowu Redmi 9 Recovery 3.0. Dopiero za czwartym razem uruchomił się Redmi 9 poprawnie, żadne dane nie zostały utracone, wszystkie aplikacje są. Ale Aktualizacja Systemowa Google Play nie została zaktualizowana do nowszej daty, nadal jest 1 grudnia 2021 rok.
Co tego było powodem…?. Przyznam że teraz to nie co strach jest włączać tą aktualizację czy po raz kolejny nie uruchomi się Redmi 9 Recovery 3.0.
@kozak795 mogę poczekać jak tylko będzie MIUI 13 dla Redmi 9, większych problemów to nie robi że nie ma aktualizacji zabezpieczeń chodź dobrze by było żeby aktualizacja zabezpieczeń była aktualna.