Od tygodnia mam Redmi 9 i zauważyłem że pomimo włączenia powiadomień i ustawienia aplikacji Sklep Google Play nie otrzymuje powiadomień o nowych dostępnych aktualizacjach aplikacji.
Wszystko co można było ustawić dla powiadomień Sklep Google Play mam ustawione tak jak na screenach poniżej
Mam dwa telefony i na obu, ten sam przypadek. Google zmieniło sposób aktualizowania aplikacji. Powiadomienia nie będą wyświetlane tak, jak to było kiedyś. Wszystko jest ok.
@anon423116 dzięki za informację. Przyznam że nie wiedziałem i tym bardziej jestem zdziwiony.
A wiadomo coś na temat jak Google będzie teraz powiadamiało o aktualizacjach aplikacji ze Sklepu Google Play?.
A przy okazji zapytam Ciebie, czy jak uruchomisz aplikację Sklep Google Play i wejdziesz na zakładkę Biblioteka to masz nieustające kręcące się kółko jak by aktualizacja która nie może się skończyć?.
Mam to samo kółko, na początku myślałem, że to bug z przeskakiwania z telefonu na telefon i system niby zgłupiał na jakim jaką apkę miałem - jak widać raczej nie.
@krystian3w też tak właśnie myślałem z początkiem jak miałem jeszcze Huawei P9 Lite Mini że to coś Android 7.0 szwankuje i robi się błąd pobrania albo synchronizacji. Nawet wówczas usunąłem konto Google, odinstalowałem aktualizacje Sklepu Google Play ale nic to nie dało. I tak samo mam teraz na Redmi 9.
@krystian3w dzięki za linka, czytałem właśnie o tym że Google wstrzymało powiadomienia o aktualizacji i dostępnych aktualizacjach apek w Sklepie Play… hm… skąd takie zagranie żeby wstrzymywać powiadomienia?.
Żeby Użytkownik nie wiedział z automatu które aplikacje można zaktualizować czy też że dana aplikacja się zaktualizowała?. Co to wnosi Google że tak zrobił, przyznam że nie wiem.
Jeżeli chodzi o Bibliotekę to Google też to chce zlikwidować. U mnie, co prawda się pojawia, ale nie idzie usuwać (usuwają się elementy, ale po przełączeniu widoku znowu się pojawiają), nowe pozycje się nie dodają do niej.
DP też o tym pisało zdaje się tu:
@krystian3w te zdeinstalowane / usunięte apki wpadają do Biblioteki jeszcze, ale jak niekiedy chcę się je usunąć X to potrafi wyłączyć całą aplikację Sklep Play od tak bez powodu.