Reklamy na YT

Coś zmienili? Pojawiły się a ublock mam włączony.

U mnie jakoś się nie wyświetlają. Ale trzeba włączyć filtry w Ublock Origin. :joy:

1 polubienie

A/B testy na przeciwdziałanie filtru skryptowego “json-prune” i dziwne dopuszczenia z EasyList/EasyPrivacy.

Niby gwaser :cheese: ma dzisiaj dodać ulepszony “json-prune” pod YouTube.

AdGuard z kolei testuje skrypt "smart json-prune" i niby działa idealnie (niestety trudno go przerobić na filtr czytelny z uBO).

Podobno co do dopuszczeń by nie było Errorów że wideo się nie załadowało - to prawie zatoczyliśmy koło.

Ja na domyślnych ustawieniach wtyczki nie mam reklam.

Bo chyba w historii nie było żadnej wtyczki do wycinania reklam.

Pierdo…enie. Rozszerzenie.

Bajdu, bajdu. Ale są także takie filtry, które znajdziesz na Github niejakiego KonoromiHimaries i z certyficate.it.

Pierwsze słyszę by Mateusz umiał wyciąć bez szwanku reklamy na YouTube (pre-roll i mid-roll ad) a Majkel raczej nie próbuje i nawet usunąl listę Pi-Hole / HOSTS dla YouTube TV (z randomowymi hostami “googlevideo.com”).

Nie wiem, ale reklam nie widzę na YouTube.

Możesz być poza grupą testów A/B lub jesteś zawsze wylogowany.

Wylogowani niby są wykluczeni z A/B testów.

I zalogowany i nie, nie widziałem reklam przy aktywnym ublock origin z wszystkimi aktywnymi filtrami + dodanymi jako własne ze wspomnianych źródeł.

Ty tak serio? Wyłącz połowę to internet zacznie szybciej chodzić :smiley:

Cały czas internet chodzi mi z transferem ~250Mb/s tak jak w umowie z dostawcą i nie ma wpływu przynajmniej dla mnie ilość filtrów.

Okazało się, że problem był u mnie. Miałem włączoną przeglądarkę od 362 godzin z około 150 kartami i pewnie dlatego ublock przestał poprawnie działać. Po wyłączeniu i włączeniu przeglądarki wszystko wróciło do normy.

Jaki jest sens w trzymaniu 150 otwartych kart? Co przez to zyskujesz?

Nie będę opisywał szczegółowo, ale otwierałem 500 kart i następnie po kolei je pobieżnie przeglądałem. Na tych które zostały są dla mnie potencjalnie ważne informacje, które oglądam dokładniej i to co istotne zapisuję.

Przy statycznych stronach ma to jakiś sens, ale przy dynamicznie zmieniających się… no, ale to Twój komp i Twoja przeglądarka :slight_smile:

Tak, to raczej niecodziennie zastosowanie.

Tak z czystej ciekawości. Ten komputer na którym otwierasz 500 kart to ile ma pamięci RAM? Bo musi być to naprawdę wypasiona maszyna. U mnie przy 6-8 kartach przeglądarka potrafi zająć w RAM ponad 1.5 - 2 GB RAM więc przy 500 kartach wynik musi być imponujący. :wink:

Mam 8GB RAM. Aktualnie przy około 100 kartach (trochę już pozamykałem) Firefox zajmuje około 5GB pamięci RAM, co dziwne przy 500 otwartych katach przeważnie zajmuje tylko 6GB.

Nie jest to wypasiona maszyna, ale działa zaskakująco szybko. Nie mówię o mocy obliczeniowej procesora czy wydajności karty graficznej w grach, ale o działaniu systemu i przeglądarki. Nie wiem jak to jest, ale w ogóle nie czuć spowolnienia komputera przy takiej ilości kart, nawet wtedy jak miałem włączoną przeglądarkę przez 362 godziny bez restartu. Kiedyś miałem włączoną nawet 550 godzin i problemów z wydajnością też nie było.

Dodam jeszcze, że na innym komputerze z 4GB RAM nie da się już pracować mając 50 otwartych kart po kilku godzinach.