Witam złożyłem komputer z podzespołami
procesor: Amd fx8300 3,3ghz
karta graficzna readon r7 250 1gb ddr5
ram: 16gb
płyta główna : gigabyte ga-78lmt-s2
zasilacz-MX-F1 600w
no i komputer się resetuje zazwyczaj pare sekund po starcie później spokój … taaa chyba że obciążę proccesor to wtedy blue screen albo reset … pobrałem hurtworlda który nie wykorzystuje nawet połowy możliwości mojego procesora pogram czasem godzinee i bluescreen a czasem nawet 3 i nic … dzisiaj próbowałem już chyba wszystkiego wyjmowałem po kości ramu i obciążałem procek programem OCCT dalej to samo wyjąłem procesor wyczyściłem paste i wymieniłem na nową dalej to samo, zdefragmentowałem dyski nic nie pomogło nawet reinstal systemu zrobiłem i dalej to samo!! … kondensatory na płycie nie są spuchnięte jak obciążam karte graficzną programem OCCT nie resetuje się proszę o pomoc bo już nie mam siły ;///
Kiepsko, ntoskrnl.exe znaczy się jądro systemu daje znać, że coś z hardware zdycha ;-(
Z tego co pamiętam kod 0x00000124 dotyczy najpewniej procka, nie kręciłeś, nie był kupiony “nówka nieśmigana” z pewnego portalu aukcyjnego?
procesor był nowy i używał go mój brat a jak on zmienił na inny to dał mi swój i złożyłem pc jemu nie resetował sie nigdy ;//
Ogólnie w przypadku tego błędu najczęściej chodzi o napięcia na procesorze.
Wymienialiście kiedyś pastę? Na start: Ile masz stopni na procku? Jakie napięcie (bios powinien pokazać) ew. hw info.
Jesteście w stanie z bratem zrobić “reset” biosu (zworka/bateryjka na płycie) ?
Drugim, potencjalnym, winnym mogłaby być grafika (ale raczej procesor), to dość stary model, masz na szczęście brata z 2gim kompem obok, więc zróbcie (jak bios nic nie da) przekładkę karty do niego i… podłączenie Twojego kompa do jego zasilacza (stary zasilacz też może dawać niestabilne napięcie).
Jeżeli przywrócenie BIOS nie pomoże, karta będzie sprawna, zasilacz dobry, to zostaje jeszcze test ram i na koniec pzrełozenie procka do innej płyty, jak będzie ok - płyta, jak źle- procek.
zrobiłem reset biosu i po tym komputer odrazu się wyłączył teraz działa normalnie nawet się nie zresetował jak zawsze po starcie jeszcze obciąże procka i dam znać czy dalej blue screeny wywala
egdfgd.txt (2,0 KB)
yryyry.txt (2,1 KB)
2 najświeższe blue screeny żaden nie ma błędu 124
Odinstalowałem karte graficzną z komputera odpaliłem occt na procesor i komputer nie wywalił już blue screena ale pisze że wykryto błąd na rdzeniu 2 …
co to może być za błąd jak naprawić ?
podczas 2 próby occ wywaliło blue screena z kodem 124 ;//
Żeby naprawić trzeba zdiagnozować najpierw do końca, oczywiście możesz przeinstalować sterowniki do karty graficznej, ale lepiej przełóż ją do brata zainstaluj i odpal jakaś grę. Błąd 101 to też sprzętowa sprawa, według sieci to najczęściej karta … Jeżeli u brata będzie działała ok, to super, jak wywali BSODA, to masz winnego - pewnie spoiwo w czipie …
U brata nie sprawdze bo boi się że mu się coś zepsuje xd
ale ogólnie wszedłem w menadzera urząceń do procka i w danych zasilania mam
S0->D0
S1->NIEOKREŚLONY
S2->NIEOKREŚLONY
S3->D3
S4->D3
S5->D3
DLACZEGO TE 2 SĄ NIE OKREŚLONE ?
ogólnie jak sprawdzić napięcie w biosie i ev jak zmienić na prawidłowe ? ?
Prędzej dziadkiem zasilaczem spowodujesz spięcie / pożar i upieczesz jego Geforca 1080
Jedyne co możesz mu popsuć uszkodzona kartą to bajzel w sterownikach WIndowsa.
Ta wklejka jest z menadżera urządzeń , nie biosu, nic istotnego tam nie ma.
Skoro jednak brat niedobry, to niech zasponsoruje Ci na Allegro jakaś kartę za 20 zł. Jak z nią komp zadziała, to Twoja była walnięta, jak dalej wykrzaczy, to dalsze poszukiwania….
Po 101 warto sprawdzić karte przekładając do innego komputera, to niestety jedyny sposób na 100% potwierdzenie/wykluczenie jej.
a mógł byś mi powiedzieć jakie karta i procek powinny w biosie miec napięcia i jak to zmienić w razie w bo raz pobrałem msi afterburner i tam przez pomyłke zmieniłem napięcie może takie się zapisało w biosie i wywala …
No to pytałem, czy podkręcałeś
Przy takim sprzęcie o afterburnerach zapomnij.
Powinieneś mieć opcje przywróć domyślne (karcie też!) lub odinstaluj gada. Co do Vcore, , to pojęcia nie mam. Standardowo jeżeli przebiłeś 1.4V to za dużo chyba , powiien być stabilny (jeżeli napiecie utrzyma go) na niskim V koło 1,15, ale zobacz dokumentacje jak masz. Teoretycznie BSODY mogą lecieć też z płyty, procek - głodomorek, a sekcja zasilania niemłoda.
jaki błąd został wykryty bo nie kumam …
Taki, ze procek jest najprawdopodobniej niestabilny : temperatura / napięcie / uszkodzenie wewnętrzne.
Niestety nadal 1 i 2 nie znamy…
jakie powinny być prawidłowe napięcia procka i gdzie je mierzyć ? mam miernik zaraz sprawdze
Aha i czy jest mozliwe ze przez zabrudone piny lub wejscia na piny procesor jest niestabilny ?
I co to da? Masz wyszukać w BIOS jakie masz ustalone napięcie, w danej chwili procek może być nieobciążony, w peaku dobija do limitu i brak stabilności. Ponadto masz też sprawdzić temperaturę. Od biedy pewnie obie rzeczy sprawdzisz w HW INFO/ CPUZ.
Jasne, zakładając, że zalałeś je pastą termoprzewodzącą. kurz zwykły raczej to trochę za mało by doprowadzić do tego. Prędzej przy demontażu powyginałeś coś.
Sprawdź VCORE i TEMP, kartę u brata inaczej nie ugryziemy tego problemu.
PS> Jak w BIOS maszteż napięcia na poszczególnych liniach z zasilacza, to zrób zdjęcie.
Ogolnie zrobiłem 1 rzecz i mnie ciekawi zrobiłem occ procka i grafiki łacznie co ciekawe komputer zawiesił sie gdy grafika osiągnęla 65°c