Rootkit?

Witam (jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość). Wczoraj siedzę sobie na komputerze stacjonarnym i tu nagle patrze Avast napisał że znalazł rootkita. Pare razy próbowałem go usunąć Avastem ale bez efektu. Więc dziś na laptopie poszukałem jakiegoś dobrego forum i znalazłem Was. Chciałem puścić skan Avasta i napisać dokładnie co miałem na komputerze. A tu patrze “Nie znaleziono zagrożeń”. I teraz rodzi się pytanie czy mój komputer jest bezpieczny czy nie. ( Program : Malwarebytes Anti-Malware nic nie znajdował wczoraj i nic nie znajduje dziś).

Proszę o pomoc, z góry dziękuję.

Może chodzi o ten plik sfloopy-sys-avast-wykrywa-jako-rootkit-t470447.html Więc po aktualizacji Avasta wszystko już Ok

Przed chwilą jeszcze raz (tym razem włączyłem ręcznie aktualizacje avasta) i znowu jest napisane " nie znaleziono zagrożeń " . Tylko jest takie pytanie : czy jest jakiś program którym mógłbym przeglądnąć system i mieć 100% pewność że na komputerze nie ma tego rootkita ??

Wykonaj pełny skan Dr.WEB CureIt!

Sprawdzilem był to właśnie plik : sfloppy.sys . Więc zastanawiam się czy wykonywać skan Dr.WEB Curelt! ale tak na wszelki wypadek przeskanuje. (jak przeskanuje to dam odpowiedź)

To był błąd Avasta ale oczywiście możesz wykonać skan DrWebem dla potwierdzenia, czy wszystko OK

Ściągnąłem program Dr.WEB Curelt! właśnie robię nim skan. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

maciejwp ,

Proszę zapoznać się z tematem i poprawić tytuł na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.