Witam (jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość). Wczoraj siedzę sobie na komputerze stacjonarnym i tu nagle patrze Avast napisał że znalazł rootkita. Pare razy próbowałem go usunąć Avastem ale bez efektu. Więc dziś na laptopie poszukałem jakiegoś dobrego forum i znalazłem Was. Chciałem puścić skan Avasta i napisać dokładnie co miałem na komputerze. A tu patrze “Nie znaleziono zagrożeń”. I teraz rodzi się pytanie czy mój komputer jest bezpieczny czy nie. ( Program : Malwarebytes Anti-Malware nic nie znajdował wczoraj i nic nie znajduje dziś).
Przed chwilą jeszcze raz (tym razem włączyłem ręcznie aktualizacje avasta) i znowu jest napisane " nie znaleziono zagrożeń " . Tylko jest takie pytanie : czy jest jakiś program którym mógłbym przeglądnąć system i mieć 100% pewność że na komputerze nie ma tego rootkita ??
Sprawdzilem był to właśnie plik : sfloppy.sys . Więc zastanawiam się czy wykonywać skan Dr.WEB Curelt! ale tak na wszelki wypadek przeskanuje. (jak przeskanuje to dam odpowiedź)
Proszę zapoznać się z tematem i poprawić tytuł na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.
Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.