Mam panowie pytanie. Mam internet radiowy pod zwykły kabel coś jak od telefonu stacjonarnego i chce zrobić tak żebym miał internet na kompie stacjonarnym i na laptopie. Na stacionarnym to przez kabel lapka chce pod wifi. I czy jak kupie router to muszę mówić że router musi mieć wifi czy jak to jest z tym
Obecnie zdecydowana większość routerów posiada Wifi (taki już się standard przyjął, bo juz nikt nie kupuje bez wifi)
Jak chcesz mieć wifi w laptopie, to rzecz jasna, router musi mieć wifi (bo on “rozsyła” przez niego internet w powietrze)
chodzi mi gównie o to czy muszę się zapytać w sklepie że chce router z wifi czy wystarczy kupić router i nic więcej o to mi chodziło kolego
Nie musisz, ale możesz zapytać w ramach upewnienia się, czy WiFi pracuje w standardzie n czy tylko b/g.
To na 95% oczywiste, że jest to standardem aby router miał WIFI, ale nie jest koniecznością. Sam używam routera jako firewalla i nie sprawiło mi problemów znalezienie routera bez WiFi, znaczy, że takich na rynku jeszcze troche jest.
Przy zakupie routera sprzedawca zapyta Cię raczej, czy chodzi o zwykły DSL, czy ADSL (np. neostrada).
to ja mam który wziąść dsl
Tak, jeśli masz wtyk RJ-45, jeśli RJ-11, to ADSL (RJ-11 jest węższy niż RJ-45). I jak wyżej wspomniał phx84lbn, zwróć uwagę na standard, w jakim nadaje router - b/g/n (w kolejności od najwolniejszego do najszybszego), sprawdź w jakim standardzie odbierać ma sprzęt, z którego chcesz korzystać.
jak bedzie odbierał w b/g/n i jaki to ma sens w jakim ja chce odbierać od czego to zależy w jakim mam odbierać
Może zadam inaczej pytanie. Na jakim sprzęcie chcesz korzystać z internetu (podaj model laptopa oraz kartę sieciową w komputerze stacjonarnym - w tym drugim raczej będziesz go łączył przez kabel, tak obstawiam)? Jak podasz, będziemy w stanie podać przykłady najlepszego modelu (napisz też, jaki masz +/- budżet na niego).
chyba rozumiem na czym polega te częstototliwości. Trzeba najpier sprawdzić jaką karta od wifi w lapku na jaką łapie częstotliwość jeśli o to chodzi to powidzcie jak mam to sprawdzić?
– Dodane 15.04.2013 (Pn) 19:55 –
przez kabel będę łączył kompa stacjonarnego. a w lapku jest karta wifi Atheros AR5BMB5 ALBO PA3258U-1MPC tak na karcie wifi pisze w lapku. Głownie mi kolego chodzi o laptopa żeby połączył się z wifi przez rutera komputer chodzi pod kablem więc jest o.k
Rozumiem, o co Ci chodzi, aczkolwiek lepiej podać markę i model laptopa, czasem trudno znaleźć informacje dot. konkretnych modeli kart sieciowych w takim sprzęcie.
To zależy od urządzeń które odbierają.
Te starsze mają w sobie karty sieciowe o standardach “b” i “g”
jest nowy standard, “n” szybki… .//w porównaniu do starszych// Jeżeli nie masz urządzeń które obsługują “n”, i nie zamierzasz kupować nowego sprzętu (laptop, tablet, telefon, telewizor) z najwyższej półki… to nie musisz szukać routera z tym standardem.
Jakie masz urządzenie teraz od UPC ? Podaj model.
to jest u znajomego kolego jakiś najtańszy albo jak zobaczysz tą karte wifi to powiedz jaki router na jaką częstotliwość mam kupić bo nie mam pojęcia jaka ta karta wifi ma częstotliwość czy ma b g n nie wiem
– Dodane 15.04.2013 (Pn) 20:01 –
do tego lapka dołożyłem tą karte wifi a lapka kumpel ma toshiba satelite A10. Kumpel ma internet radiowy ale wiem jedno że z telefonu ściągnie wifi i internet chodzi bo wczoraj patrzyłem
jeżeli kolega od UPC ma urządzenie które… daje innym urządzeniom Internet przez
to proponuje kupić dobry router ASUS RT-N10U http://www.ceneo.pl/13985446
edyta:
No to jak ma już wifi, to w czym problem? Skoro działa Internet wifi na telefonie, to do tej samej sieci, podłącz laptopa.
Napisałem chyba wyraźnie, żebyś podał model laptopa… Brak szczegółowych informacji dot. tej karty w sieci.
Podał sieciówke… która jest w G
ma laptopa toshiba satelite A10
– Dodane 15.04.2013 (Pn) 20:09 –
Nie ma z UPC tylko ma internet radiowy czyli na taki kabel jak wchodzi do kompa do karty sieciowej
Laptop ma wifi tylko chce kupić router żeby internet był na stacjonarnym a z lapka żeby ściągał wifi czyli z rutera. A jaką telefon ma częstotliwość wifi
Zależy od telefonu.
Reasumując…
Kolega chce mieć Internet na stacjonarnym (po kablu) + na laptopie (bez kabla).
Ty będąc u niego łączysz się przez jego Internet z telefonu (bez kabla).
Jeżeli odp: TAK, to nie musisz niczego kupować… wystarczy to co ma.