Router Mikrotik zamiast obecnego, godny zastąpienia

Mam Synology MR2200ac. Jakim Mikrotikiem polecilibyście go zastąpić? Link ze sklepu z ceną poproszę. Ewentualnie Mikrotik z Wi-Fi 6 ax 3000. Pytałem kiedyś w czyimś temacie, ale nikt nie odpowiedział.

Mikrotik nie ma jeszcze w ofercie nic na AX.
Niezmiennie godnym polecenia jest model hAP AC2, ~260 PLN.
Jak chcesz pełen wypas to RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN, ~940 PLN, ale wg. mnie to jest overkill nawet dla domowego łącza 1 Gbps, co dopiero na LTE.

Dzięki, do zamknięcia.

Jeżeli działa i ma wsparcie producenta, to po co zmieniać?

Jedynie jeżeli potrzebujesz jakichś konkretnych funkcji których obecny router nie obsługuje, zmiana może mieć jakiś sens.

Ciekawy byłem bo tak strasznie tą firmę tu polecacie.

Mikrotik przepisuje CapsMana i zmienia całkowicie implementacje sterowników w nowych romach, inaczej nie będzie w stanie wdrożyć tego standardu. Jak ich znam, zrobią to z opóźnieniem w stosunku do wszystkich innych innych firm. Z drugiej strony, jak już będzie, to taniej i z większą konfigurowalnością. Zobaczymy, pożyjemy.

Napewno nie dla zwykłego “Kowalskiego”, który ma mniejsze pojęcie o sieciach niż nawet ja, a ja mam nie wielkie. Polecanie takiego routera masowo na forum tylko dlatego, ze tańsze i ma mnóstwo funkcji, zaawansowanych jest bez sensu dla mnie bo i tak większość kupi co innego, albo kupi i odda jak się przekona. Ale tutaj wszyscy mierzą wszystkich swoją miarą. Nie mam zamiaru nikogo tą wypowiedzią obrażać, stwierdzam tylko fakt. Ja po włączeniu z linku jakaś stronę konfiguracji Mikrotika co ktoś tu kiedyś dal, stwierdziłem, w życiu nawet za darmo, chyba, ze już w ogóle nie miał bym nic do roboty tylko w te drobiazgi się wczuwać.

Bo mają stosunkowo tani sprzęt z możliwością segregacji sieci i jak do tej pory długim wsparciem.

Na rynku są różne produkty aby każdy mógł wybrać co mu pasuje.
Po to również jest demo routerOSa żeby sobie zobaczyć czy taki sposób zarządzania urządzeniem nam odpowiada.

Jeżeli sieć składa się z jednego smarfona i smartTV to większość funkcji będzie kompletnie zbędna, jeżeli jednak jest trochę więcej urządzeń to i wymagania wobec sieci powinny być inne.

Przecież konfiguracja podstawowa to raptem kilka minut dla nieobeznanej osoby. Co masz do wpisania? Nazwę sieci i hasło? . A jak chce się osiągnąć coś specjalnego to wystarczy podać model, jaki jest problem i na większości forów poświęconych sieci dostanie się skrypt, lub info jak zrobić.

Polecam, bo wiem, że za rok ktoś kto to kupi, nie zostanie z ręką w nocniku, z niezałatanym ruterem w którym ktoś sobie szaleje.

1 polubienie

@RETTERO

Przewagą Mikrotika jest nie tylko cena i funkcjonalność, a co najważniejsze aktualizacje softu i jego jednolitość. Nie ważne czy masz router za 200 zł czy za 3000, soft dla każdego urządzenia jest ten sam. Jedyna różnica to limity licencyjne. Nie ważne czy router ma 10 lat czy rok, cały czas wydawane są aktualizacje. To jest największa przewaga Mikrotika. Mikrotik ma tak zwany quick setup, nie musisz być ccna czy ccnp, aby skonfigurować Mikrotika.

Jest jeszcze hAP AC3 ~400 PLN.

Jest model z Wi-Fi AC 2200 i USB 3.0?

senetic.pl ma w Polsce sensowną ofertę MikroTika. Zajrzyj sobie i zobacz czy coś nada się do twoich potrzeb.

Zresztą przede wszystkim pytanie co chcesz osiągnąć. Pamiętaj, że możesz sobie niemal zbudować własny router, są płyty, karty, modemy.

Np. za ok 200zł można kupić płytkę RBM33G, 3x RJ45 1000Mb/s, 2x miniPCI-e, 1x USB, 1x microSD, 1x M.2. Więc można sobie dobrać karty jakie są potrzebne a nawet użyć dysku m.2. Rozwiązań jest sporo.

Czyli nie mają gotowca full wypas tylko “zrób sobie sam” ? Co jeśli ja nie umiem tego złożyć itd, to co, ze sobie kupię poszczególne elementy? Ale co ja się pytam jak zaraz mnie zjedziecie, ze to takie proste jak robienie kanapki. Kroisz Pchclen, tam masło, kroisz szynkę, kładziesz na kanapkę i finito. Co raz bardziej mnie przekonujecie, ze nie jest to sprzęt dla każdego tylko dla zaawansowanych bo tak naprawdę taki mój Synology nie ma konkurencji gotowej z USB 3.0 tri-band. Już nie dyskutuje o konfiguracji bo może jest i wersja Quick setup, ale nawet jak o tym dyskutowałem to chodziło mi, ze opcje zaawansowane są dla zaawansowanych bo raz, ze w wersji Webowej nie ma po polsku, a dwa to ze są zbyt zaawansowane. Podejrzewam, ze taki gotowiec Mikrotika z usb.30 nie będzie wiele tańszy od Synology. Biorąc pod uwagę webową konfiguracje synology zarówno Quick jak i zaawansowaną to zdecydowanie uważam, ze Synology wygrywa. Jeśli umiał bym składać router i mógłbym sprzedać Huawei B818 z Synology i zrobić od Mikrotika własny router z LTE cat 18 lub cat 20, nawet dokładając to bym to zrobil. Nie umiem i nie zrobię, a płacić komuś, żeby to zrobil pewnie zero sensu całkiem.

Tak, to jest sprzęt dla bardziej zaawansowanych.
Względnie standardowa konfiguracja wymaga rozumienia podstawowych pojęć sieciowych i
j.angielskiego.

Fabrycznie jest przygotowana wstępna konfiguracja, ale jeśli ktoś nie ma zamiaru tego zmieniać, to raczej nie ma sensu kupować routera z RouterOS i lepiej wybrać jakiś sprzęt z obsługą dla przeciętnego Kowalskiego.

Dlaczego uważasz, że ktoś ma Cię zjechać? Sprzęt dobiera się głównie do potrzeb i ewentualnie do budżetu. Jeśli Tobie pasuje i spełnia Twoje wymagania Synology (chociaż w mojej opinii robią gówniane routery, już wolałbym TP Linka), to zostań przy Synology.

Są osoby, które potrzebują funkcjonalności i możliwości konfiguracji sprzętu i nie gonią za modą na Wifi6 albo AC2200. Bo to tylko gonitwa za byciem na czasie. Natomiast rzeczywistość jest inna i działanie tych urządzeń może odbiegać od tego co deklaruje producent. Zaś jak masz hajs, to kupujesz router i AP jako osobne urządzenie, które spełnia Twoje wymagania. Nikt nie broni postawić Ci Synology czy TP Linka jako router, tak samo jak ktoś inny może mieć chęć postawić sobie w domu router Mikrotika czy Cisco. Każdy ma inne potrzeby. Nikt nikogo nie zamierza tu jechać za brak wiedzy na temat sieci. Ja osobiście proponuję Mikrotika tylko ze względu na jednolitość oprogramowania, aktualizację, możliwości i cenę.

W czym jest gowniany ten Synology bo pojąć nie mogę i w czym jest gorszy od TP-Linka bo tu mnie rozwaliłem??

Interfejs to jakieś nieporozumienie. O ile UI w NAS jest okej, w routerach mi nie psauje. Konfiguracja tego to porażka. Dodatkowe opcje wymagają licencji, np. VPN. Failover WAN działa z dvpy, a dokładniej działa jak mu się podoba. Miałem taką akcję, że fizycznie odpięty WAN pokazywał jako aktywny. Przy wyłączeniu jednego z WAN, nie przełączał na backup.

O ile TP Link robi shiit, wolę już ich produkty. Synology robi dobre NASy, ale routery już niekoniecznie.

Nie istnieją takie produkty w żadnej firmie. Czy zastanawiałeś się kiedyś dlaczego są routery po np. 10 000 zł, bez WIFI USB itp.? Jakbyś przełożył na komputery, większość firm robi All in one. Jakoś to działa do biura, ale jakby zachciało ci się lepszej grafiki, to już trzeba nowy komputer. Mikrotik to tak jakbyś sobie montował PC. Jest na rynku trochę zmontowanych propozycji, ale w przeciwieństwie do innych firm, to nie są gotowce, tylko płyty z dopasowaną kartą np. WIFI i dobraną obudową.
Niema przeszkód aby np. wymienić w większości modeli kartę na inną. Masz np. router LTE, 4G, wychodzi sobie nowszy, lepszy, kupujesz sam modem, wkładasz do routera i masz radość.

To koledzy teraz pytanie za 100 punktów :stuck_out_tongue:
Czy znalazł bym kogoś kto zrobil by na zamowienie router mikronik, który będzie miał 4 rdzeniowy procesor, 256MB ram, przynajmniej po jednym gigabitowy porcie WAN i LAN, wiFi AC powiedzmy w 5Ghz przynajmniej 867Mb/s, usb 3.0 i modem LTE z agregacją 4 pasm i za ile taki bajer? :slight_smile:
Sam tego nie zrobię, ale za ile ktoś taki wynalazek stworzy skoro u Mikrotika można wszystko stworzyć jak piszecie? :slight_smile:

Chateau 5G

Ma to wszystko poza USB 3.0, ale to bez znaczenia, bo router nie służy do podłączania pamięci masowych :slight_smile: