Router Wi-Fi - co warto kupić?

Albo w tym filmiku o Synology wszystkich funkcji nie pokazali, nie oglądałem bo mi się nie chce, albo dodali w nowszej wersji, ale mój Synology ma to co piszesz tylko bez tak dogłębnej i szczegółowej konfiguracji jak ma to Mikrotik. Ja tych funkcji nie używam przy internecie LTE do 60Mb/s bo uważam, ze przy takiej prędkości ograniczanie jej jest bez sensu. Przy światłowodzie 300 lub 600Mb/s to ma sens. Chodzi mi o to ograniczanie internetu. Dzieci nie mam to nie muszę im nic ograniczać, ale jest, więc kiedyś może się przyda, aczkolwiek z routerem dzieci nie narobie :stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue:

Nie wiem co Ubiquiti ma takiego fenomenalnego poza ceną mimo wszystko wyższa od nawet Synology czy Asusów.

To trochę źle uważasz, ale 60Mb na jedną osobę to całkiem sporo.

Przy “10Mb” (w praktyce 5-6Mb i jakieś 700kb uploadu) bez QOS nie dało się internetu używać, jak na innym komputerze w domu odpalił się WU, albo ktoś zaczynał coś ściągać, to strony ładowały się wieki. Przy 100Mb bez QOS takie rzeczy nie są mocno odczuwalne, chyba że ktoś ciągle gra i mu skoki pingu przeszkadzają.

Cena nie jest jakaś strasznie wysoka za ich platformę SDN (przełączniki, brama, AP zarządzane z chmury lub przez kontroler sprzętowy/programowy).

Same AP też nie są droższe niż inne konkurencyjne rozwiązania, w sumie to chyba jedne z tańszych produktów. Tańszy jest tylko mikrotik i ich seria AP, ale znacznie bardziej zakręcona w konfiguracji.

Próbowałeś? :wink:

Nie, ale ty chyba skoro pytasz tak rzeczowo :stuck_out_tongue:

Nigdy tego nie zauważyłem, a zdarzało się, ze dzieci brata grały namiętnie w LoL, WU tez aż tak mi nie wpływał. Może to tez kwestia router bez QoS itp.

Właśnie przy takim internecie ograniczanie ma największy sens. U mnie w domu przy Mikrotiku LTE z antenką na dachu wyciągam do 100 a jestem 5 km od nadajnika. Ale, jak jest ostro zajęty internet przez lata lekcje itp. to potrafi zlecieć i do 20, i wtedy bez automatycznego przydzielania pasma niema szans aby jednocześnie mogły swobodnie pracować 3 4 osoby.

Wiesz jak działa ograniczanie dynamiczne? Wchodzisz do netu i dostajesz pełne pasmo, ale wchodzi ktoś jeszcze i zaczyna ściągać film. Wtedy gdy ty klikasz na stronie, to jemu ścina na chwilę pasmo, i jak sobie czytasz to on w tym czasie ciągnie ma maksa. Ale wchodzi 3 i odpala LOLA, dostaje tyle ile jest potrzebne do LOLA i priorytet, żeby ping był mały, jak ty klikasz na stronę to masz wtedy transfer, a ten który ściąga dostaje to co jest w danej chwili wolne. I do tego trzeba rozbudowanego zarządzania, bo prostym quos się nie ogarnie.

Żeby nie było, Cisco ma lepsze rozwiązania i stabilniejsze. Ale ceny, ceny, ceny.

Gdyby ktoś narzekał na trudną obsługę urządzeń, nieintuicyjne GUI to zawsze jest cisco z prostym intuicyjnym interfejsem tekstowym oraz kompletem podręczników (należy zakupić osobno) aby korzystanie ze sprzętu było proste i wygodne.
:stuck_out_tongue_winking_eye:

No nie wiem. Asusy są drogie.

Dobrą opinię, jeśli chodzi o wdrożenia. Ubi to jednak firma, która żyje z tych AP. W portfolio Mikrotika i Synology WiFi nie jest na pierwszym miejscu.

Osobiście nie jestem jakoś szczególnie zadowolony z WiFi od Cisco.

A ja np. nie jestem zadowolony z względnie tanich routerów domowych Ubiquiti, tragedia. Ale już anteny zewnętrzne bardzo sympatyczne i trwałe.