Potrzebuję kupić router wifi - dom dwa piętra, ok. 140 m2. Polećcie coś budżetowego. Zależy mi przede wszystkim na zasięgu. Co powiecie o D-Link 853 lub Xiaomi Mi AIoT R2350 AC2350?
Kup, ponarzekaj na słaby zasięg, potem kup coś innego.
Polecam kupować w internecie ponieważ można skorzystać z 14-dniowego zwrotu.
A na zupełnie poważnie, jedyne sposoby na zapewnienie dobrego zasięgu w domu (zwłaszcza jak to “stare” budownictwo) to sieć AP lub mesh.
To chyba najtańszy trójpunktowy MESH, który obecnie można kupić. Nie spodziewałbym się po tym zbyt wiele.
do każdego punktu musi być doprowadzony kabel RJ?
Tak byłoby najlepiej ale wystarczy (min) do jednego.
ps. https://www.youtube.com/watch?v=XqEj7qjRpJo&t=56s
dzięki za porady pooglądam, poczytam tym meshu
Zacytuje przysłowie z lat 90-tych ubiegłego wieku.
“Tanie mięso psy jedzą” - cytuje się je przy zakupie taniego sprzętu elektronicznego czy tanich szmat w lumpeksach.
Coś z widocznymi antenami prętowymi, a nie takimi wbudowanymi w środku.
I zależy też, czy komputer ma taką antenę prętową, czy wbudowaną.
Laptopy mają tylko wbudowane.
w kompie mam tplink T2U, potrzebuję jeszcze internet na dwóch tv TCL i lapku
Router będzie stał gdzieś po środku między urządzeniami?
komputer stacjonarny i jeden tv na dole, drugi tv i laptop na górze, na tym samym pionie praktycznie. Jeszcze nie wiem gdzie bedzie router ale sądzę, że dam go na dole w pokoju gdzie stacjonarka
Ja sprzedaję router, który miesiąc używałem w domu na piętrze i odbierał sygnał na dole bez problemu. Dom budowanyw latach 1994-1996.
Według mnie spokojnie da radę u ciebie skoro u mnie dawał rade, a w tamtych latach grubszy strop robili niż teraz
Nie pisałem o tym wcześniej bo by mnie tu zjechali za to.
Mogę się zgodzić z przedmówcą, że dobrze rozstawiony router tej klasy powinien dać radę.
a czy ten D-Link DIR-853 ogarnie? mam okazję kupić go w dobrej cenie
Ilość anten kompletnie nie wpływa na zasięg. Za ile tego D-Linka mozesz mieć? Ja nie lubie D-Linków bo one mają coś dziwnego z łącznością Wi-Fi i np. jak ten netegear negocjuje połączenie z laptopem na predkośc 300Mb/s to taki D-Link może, chyba, ze coś poprawili w firmware, na mniej niż 100Nb/s. Mówię o połaczeniu między laptopem, a routerem bo to w jakiś sposób wpływa też na uzyskaną prędkośc internetu.
Nowy D-Link ten co ty piszesz kosztuje prawie tyle co ja chce za Netgear-a. Co lepsze, myśle, że Netgear.
Oczywiście jest szansa, że na Allegro ktoś ciebie przelicytuje, ale jak nie za 260 zł plus 20 przesyłka masz praktycznie nowy router. Wyjmiesz, przetrzesz ściereczką z kurzu i niczym się nie różni od nowego 100 zł droższego z X-Kom
U mnie nie wiele gorzej działa Huawei B919 bez ani jednej antenki na zewnątrz takze wiesz
160zl, jeszcze na gwarancji, ma 3 miesiące
To ja nie wiem, wyraziłem swoją opinię o D-Linkach. Kilka miałem tanich i droższych. W każdym tak było jak pisałem wczesniej, nawet na sztywno ustawiając dla 2.4Ghz 40Mhz, a dla 5Ghz 80Mhz. Znajomy ma model za 600 zł D-Linka i klnie na niego jak się da, ale żal mu sprzedać go za 300-350 zł i wziąść mój bo twierdzi, że to nie wina routera tylko akrty WiFi łączącej się z routerem, a to nie dokońca prawda bo to router wysyła sygnał.
Oszczędzisz, a potem płacz, czego laptop pokazuje małą predkośc w połączeniu z WiFi i przez to bedzie wolno chodzić internet
Ja bym tego D-Linka porównał z jakimś TP-Linkiem na tym samym poziomie cenowym. Żadnej różnicy nawet w dopracowaniu firmware. D-Link już dawno przestał dbac o swoje produkty. Teraz najbardziej dbają o firware Netgear, Asus, Ubiquiti czy inne droższe.
Wyszperałem. Ten D-Link jest na Realteku, Netgear, który ja sprzedaje na Broadcomie i to już mówi samo za siebie
Ja ciebie nie namawiam na mojego Netgea. Ja go sprzedaje bo skoro Huawei B818 chodzi u mnie tak samo to po co mi dwa
Natomiast gdyby nie to, że musze miec LTE i miałbym światłowód to bym Netgeara nie sprzedawał, aczkolwiek do wspomnianego Huaweia mozna też podpiąć internet kablowy w przyszłości, której raczej nie dożyje u siebie
A czy ten D-Link nie jest przypadkiem na MediaTeku?