Do takiego wniosku doszedłem używając jej od miesiąca zamiast 800*600 na zwykłym monitorze 15 cali.Wszystko jest bardzo małe na ekranie litery,przyciski,okna to staje się męczące.Wady wzroku nie mam.
Większość ludzi ma 1024*768 ale nawet nie zdaje sobie sprawy,że to powoduje zmęczenie i trudno pacować przy tym
Choć wydaje się że na 800*600 mniej sie zmieści na ekranie,to jednak pożytek ogółem jest większy ,wystarczy przesunąć okna.
Kwestia jest jedna -> rodzaj monitora. Przy LCD rzeczywiście może to nie mieć znaczenia, przy CRT (tak jak u mnie) ma znaczenie, przy mniejszych rozdzielczościach jest też mniejsza częstotliwość odświeżania, co już może męczyć wzrok i po prostu denerwować. Osobiście wolę 1024 x 768 pikseli (natywna rozdzielczość dla mojego starego hebla) :]
Optymalną rozdziałką dla CRT 15" jest 800x600. Ale kto dzisiaj ma tak stary i malutki monitor? 1024 jest chyba wciąż najpopularniejsze, ale powoli odsuwa się w cień na rzecz większych rozdzielczości, a w monitorach LCD częstotliwość odświeżania praktycznie nie ma znaczenia.
@ ftalo , obojętnie jaki by to nie był monitor, to aby można było na nim pracować z takim efektem, na jaki został zaprojektowany - musisz mieć ustawioną zalecaną rozdzielczość.
Dla 15" przyjmowało się 800x600, a dla 17" - 1024x768… Oczywiście niejeden użytkownik pracował na wyższych i było mu dobrze, jednak jest to kwestia przyzwyczajenia i wzroku, który nie jest temu obojętny
Powiem szczerze, że w dzisiejszych czasach nie katowałbym nikogo starym monitorem CRT…
ftalo 800*600 to ma być najlepsza rozdziałka do pracy przy komputerze ? to ty chyba grasz tylko w kółko i krzyżyk i o niczym pojęcia nie masz a o grafice to już nie wspomne, choć przy takim monitorze 15calowym to się nie dziwie…ja mam 17 i mi za mało…
To nie ma nic wspólnego z częstotliwością odświeżania.
Niektórzy po prostu przy przesiadaniu się na monitor innego typu, muszą się przyzwyczaić.
Ja normalnie siedze na LCD-ku.Gdy jednak ostatnio miałem przyjemność pracować na CRT (“okrągłym”, nie płaskim), zdziwilem się, jak można normalnie pracować na czymś takim
hehe a ja mam 20calowy LCD roździelczośc 1680x1050 ;] Rozdzielczość trzeba dopasować do monitora, jak gram w jakąś gre i mam ustawioną inną roździelczość niż zalecaną to widać piksele, jak ustawie na 1680x1050 jest doskonale gładkie i pięknie wygląda.
Dla LCD istnieje pojęcie rozdzielczości natywnej, tzn. że na LCD będzie widać, że rozdzielczość jest inna niż do której została stworzona (piksele się rozjeżdżają).
Natomiast na CRT obraz jest tak samo wyraźny niezależnie od rozdzielczości (piksele nie są rozmazane).
Jednak takie rozmazanie na LCD będzie bardziej widoczne np. na tekście, natomiast na grach i w filmach aż tak bardzo w oczy to się nie rzuca.