Zakupiłem kartę graficzną Radeon HD 3650. Posiada dwa wyjścia DVI.
podpiąłem do niej dwa monitory, wszystko działa elegancko, jednak na obu monitorach obraz jest rozmazany. Jeden z nich używałem wcześniej, nie bylo takich problemów.
Monitor 1 (stary) : LG L1718S
Monitor 2 : LG L1730S
Na obu monitorach jest rozczielczość 1280x1024 (czyli nic się nie zmieniło. Probowałem zmienić odświeżanie ale nic to nie dawało. Rozdzielczość zresztą też. Oba monitory są analogowe.
Takie rozmazanie może mieć przyczynę w złym ustawieniu skalowania we właściwościach sterownika graficznego. A konkretnie w Nvidii uzyskam (w moim przypadku) rozmazanie gdy ustawię skalowanie na GPU i tryb Pełny ekran:
Pogrzeb w tych opcjach dokładnie . Co masz w Dostosowania ?
Nie siedzę w AMD ,ale dziwi mnie brak tej funkcji ,ktoś kto zna się na ATI powinien wiedzieć o co chodzi ,moim zdaniem w tym skalowaniu może być problem.
Marcin1147, zmieniłem to zanim była twoja odpowiedź. ale dzięki, dałem już resetuj
Co do instrukcji, nie pasuje do końca do mojego Catalysta, wg niej mam po prostu wejść w
For Windows XP users, expand Digital Panel Properties and highlight the Attributes tab
A ja przecież nie mam tam nic w Attributes. Screeny programu na instrukcji wyglądają inaczej niż mój program. Może oni mają jakąś starszą wersję i powinienem jej poszukać.
Bezpośrednie, kupiłem nowy kabel DVI - D SUB (komp - monitor) . nie wiem czemu nie ma tej opcji… Gdybym znalazł to skalowanie i by nie pomogło to mógłbym być już prawie pewien uszkodzenia tej karty. A tak to nie wiadomo. ■■■■■■■
A może w tym rzecz ,może to powoduje zakłócenie obrazu ,może jakby monitor miał wejście DVI ,to nie było by problemu…Z tego co widzę to przy różnych wyjściach ,znikają/pojawiają się inne opcje…
– Dodane poniedziałek, 12 mar 2012, 21:32 –
:idea: Spróbuj zmienić odświeżanie na 60Hz (Jak w CCC masz nie aktywne ,to zmień w właściwościach w systemie)