Rozmazany obraz monitora [screen]

Witam

Zakupiłem kartę graficzną Radeon HD 3650. Posiada dwa wyjścia DVI.

podpiąłem do niej dwa monitory, wszystko działa elegancko, jednak na obu monitorach obraz jest rozmazany. Jeden z nich używałem wcześniej, nie bylo takich problemów.

Monitor 1 (stary) : LG L1718S

Monitor 2 : LG L1730S

Na obu monitorach jest rozczielczość 1280x1024 (czyli nic się nie zmieniło. Probowałem zmienić odświeżanie ale nic to nie dawało. Rozdzielczość zresztą też. Oba monitory są analogowe.

screeeee.jpg

http://img26.imageshack.us/img26/2216/screeeee.jpg

Takie rozmazanie może mieć przyczynę w złym ustawieniu skalowania we właściwościach sterownika graficznego. A konkretnie w Nvidii uzyskam (w moim przypadku) rozmazanie gdy ustawię skalowanie na GPU i tryb Pełny ekran:

rozmazanie:

Przechwytywanie_.JPG

Właściwe ustawienia - nie ma rozmazania:

Przechwytywanie2.JPG

Może jest coś podobnego pod AMD.

szczerze mówiąc nie moge tego znaleźć w catalyst, ale poprobuję.

Jest/było coś takiego :

scree33ee.jpg

hmm. u mnie tak to wygląda, moze to tylko dla cyfrowych? bo ja mam dvi analogowe

Pogrzeb w tych opcjach dokładnie . Co masz w Dostosowania ?

Nie siedzę w AMD ,ale dziwi mnie brak tej funkcji ,ktoś kto zna się na ATI powinien wiedzieć o co chodzi ,moim zdaniem w tym skalowaniu może być problem.

wpisz w pasku adresu

about:config

gfx.direct2d.disabled; true

Sappi , ale były by hece gdyby to dotyczyło tylko przeglądarki … :smiley:

Snappi, jak się nie znasz to się nie wypowiadaj!

Jakim cudem zmiana opcji w PRZEGLĄDARCE wpłynie na jakość obrazu monitora?

Co do skalowania na AMD masz tutaj dokumencik:

http://support.amd.com/us/kbarticles/Pa … aling.aspx

@Lukash, przeszukalem chyba wszystko nie znalazlem skalowanie… (link)

@Sappi, w filtrze wpisałem gfx.direct2d.disabled; true i nic nie znalazło.

wpisałem zatem gfx.direct2d.disabled i zmieniłem false na true. (link)

scree33e444e.jpg

Dlaczego się go słuchałeś jak powiedziałem że mówi on bzdury? Ograniczyłeś sobie wydajność przeglądarki, gratuluje…

hipodrom , Marcin1147 , podał Ci instrukcję , a te wartości które zmieniłeś w przeglądarce kliknij prawym myszki i wybierz Resetuj.

Marcin1147, zmieniłem to zanim była twoja odpowiedź. ale dzięki, dałem już resetuj

Co do instrukcji, nie pasuje do końca do mojego Catalysta, wg niej mam po prostu wejść w

For Windows XP users, expand Digital Panel Properties and highlight the Attributes tab

A ja przecież nie mam tam nic w Attributes. Screeny programu na instrukcji wyglądają inaczej niż mój program. Może oni mają jakąś starszą wersję i powinienem jej poszukać.

Albo ty masz starszą wersje. Powinieneś mieć 12.2, jaką masz?

Taką właśnie mam

Nazwa pliku : 12-2_xp32_dd_ccc.exe

screen : scree33e445554e.jpg

Zamknij system > Odepnij jeden monitor ,zostaw ten na którym było OK > odpal ,i zobacz czy w CCC po odpięciu pojawiła się ta opcja.

zrobione, nie pojawiła się. obraz także dalej rozmazany.

zastanawiam się czy to nie wina może tej nowej karty graficznej. jakaś uszkodzona czy coś. może uruchomie 3dmarka i sprawdze w ten sposób.

Spróbuj z 3D markiem…

Czy ta karta którą kupiłeś jest nowa czy używka ? Czy podłączasz przez przejściówkę czy bezpośrednio dvi > dvi (czemu nie ma tej opcji…?)

używka,

Bezpośrednie, kupiłem nowy kabel DVI - D SUB (komp - monitor) . nie wiem czemu nie ma tej opcji… Gdybym znalazł to skalowanie i by nie pomogło to mógłbym być już prawie pewien uszkodzenia tej karty. A tak to nie wiadomo. ■■■■■■■

No mogło by to rozjaśnić sprawę.

A może w tym rzecz ,może to powoduje zakłócenie obrazu ,może jakby monitor miał wejście DVI ,to nie było by problemu…Z tego co widzę to przy różnych wyjściach ,znikają/pojawiają się inne opcje…

Dodane poniedziałek, 12 mar 2012, 21:32

:idea: Spróbuj zmienić odświeżanie na 60Hz (Jak w CCC masz nie aktywne ,to zmień w właściwościach w systemie)