Ruter czy karta sieciowa Wi-Fi USB

Więcej nie będzie.

Zrób też 20/40 jak możesz. Ja u siebie mam obydwie sieci pod tą samą nazwą (2,4 jak i 5), 2,4 20/40 na 2,4. Na 5 miałem 20/40/80 i wyciągało na jednym jedynym kompie pełne łącze (400) a po ustawieniu na 20/40 obcięło do 300. Plus taki że zasięg się zwiększył o kilka metrów. Czasami też pomaga zmiany trybu pracy z a/n/ac na np ac. Jak się ma pod tą samą nazwą to urządzenia przełączają się tylko między 2,4 a 5 a nie dwiema oddzielnymi sieciami.

Odpaliłem chromeOS Flex ale trwa to wszystko zbyt długo. Włączało się, długo konfigurowalne ze swoim kontem aż uzupełniłem swoje konto google i się zresetowało i teraz już się nie włącza… jedyne co to myszka która się nie rusza na czarnym tle…

Na drugim laptopie udało mi się jako gość używać. Zrobiłem ookla i po wifi 36 a po kablu 118 czyli podobnie jak na innych. Także to chyba konfiguracja jednego z urządzeń albo UPC albo TP linka.

Nie wiem może mi się wydaje ale wziąłem 1.5m bliżej do ściany TP linka, żeby był bliżej salonu gdzie jest UPC i wydaje mi się że się polepszyło, 135 pokazuje, po kablu. Może ten zasięg wifi. Ale w konfiguracji UPC zrobiłem już kosztem transferu lepszy zasięg także powinno pokazywać więcej niż te marne 130…

Nie no ręce opadają, to co wyżej pisze jednak o kant &#@#. Teraz nic nie ruszając robię test i znowu magiczne 108 ledwo…

na razie mam tak i sie zastanawiam po co mi 1gb internetu jak wyciagam po wifi 200 na laptopie :smiley:
Nazwe sieci mam takie same i na telefonie widac wlasnie jako jedno polaczenie i obok 2.4/5

Czy to możliwe że mam transfer jaki mam czyli te max 100 na speedtescie a wczoraj używając laptopa który łapał ledwo ostatnia kredka zasięgu z drugiego pokoju ten ruter TP link po wifi ściągał mi pliki z prędkością 11-15 Mb/s? Trochę dużo zwłaszcza że ja ściągam po kablu podpiętym bezpośrednio do UPC na tej karcie co wyciąga max 600 jakieś 30 do 40 mb/s?

Myślę że to dużo po wifi z tak słabym zasięgiem i może te testy prędkości z chrome są G warte?

Hmm, a może to problem różnych jednostek? Mbps to nie jest to samo co MB/s, vide:
https://www.nexera.pl/pl/articles/mbps-a-mbs-czym-sie-roznia-145117460/
100 Mbps to 12.5 MB/s

To różnica jednostek. Soft jeżeli coś ściągasz to transfer pokazuje Ci zazwyczaj w MB/s czyli megabajtach na sekundę. Natomiast speedtest.net, Test szybkości internetu | Fast.com i inne testery prędkości pokazują Ci wyniki w Mb/s czyli w megabitach na sekundę. Różnica jest 8 krotna, ale tak na prawdę to wychodzi na to samo.
Trzeba też mieć na uwadze że jeżeli ktoś by miał switcha lub router z portami 10Gb/s w domu i takie porty w dwóch różnych komputerach, to przesyłając pliki między tymi dwoma komputerami realny transfer ograniczony byłby kodowaniem po sieci per np ftp, prędkością dysku, wykorzystaniem dysków przez inne oprogramowanie i realnie ten 1GB/s z kawałkiem może osiągnąłbyś tylko przy dwóch dyskach nvme które były wykorzystywane tylko do transferu plików.