Ruter czy karta sieciowa Wi-Fi USB

Ja bym męczył ten problem (z grafiki) do spodu. Użyłbym pendriva z jakimś distro Linuxa, zabootował z niego Della i wtedy zrobił testy. To by pokazało czy problem jest sprzętowy czy softwarowy.

O kurde brzmi grubo ale nie takie rzeczy robiłem.

Jeszcze jedna rzecz przyszła mi do głowy (mało prawdopodobna ale możliwa) - czy masz możliwość zalogować się do tego modemu/routera UPC? Może tam jest ustawione jakieś ograniczenie dla adresu MAC karty sieciowej z Dell-a?

Jasne chciałem to zrobić i porobić zdjęcia ustawień właśnie. Dziś to zrobię. Czy jest może jeszcze gdzieś instrukcja jak takiego Linuxa zrobić na pendrive? Chciałbym się za to zabrać a pewnie zajęli to chwilę bo będę to sam robić

Lepiej zrób zrzuty ekranu :wink: O takie:

Tak o to mi chodziło narzędzie wycinanie z Windowsa

Zamiast Linuxa możesz wypróbować Chrome OS Flex:

Oczywiście zapomniałem hasła do UPC i musiałem twardy reset zrobić także zaraz oowklejam jakie są ustawienia fabryczne ale dla informacji nic się nie zmieniło. O ile modem z to linkiem się automatycznie połączył bo nie zmieniałem nic także połączenie nawiązał ale jest to 115mbps

To może skorzystaj z Ventoy, sprawdzisz na Chrome OS albo na linuksie albo na jednym i drugim. Pendrive z obrazami *.iso może zostać jako pendrive ratunkowy, o ile jest wolny do dyspozycji, 8 lub 16 GB.

Działanie ChromeOS Flex z Ventoy potwierdziła aż jedna osoba :joy:, ale możesz spróbować:
test list . Ventoy .

Pobieranie Ventoy:
Download . Ventoy .

Instalacja Ventoy na pendrive - nagłówek „Windows with GUI”:
https://www.ventoy.net/en/doc_start.html .

Tworzone są dwie partycje, na tą widoczną, która podmontuje się w systemie wrzucasz luzem obrazy iso. Czekaż aż się skopiuje i bezpiecznie usuwasz nośnik z systemu.

Uruchamiasz z USB i dalej co tam @januszek z ChromeOS poradzi.

Jakbyś chciał dorzucić linuksa to pobierasz np. Fedorę Xfce:
Fedora Xfce | The Fedora Project .

Mam pełno pendrive 16gb także mogę coś próbować

Jak coś, to lepiej Kingston niż Sandisk :wink:

3
4

12

jeszcze jedna rzecz myslalem - a moze by te modemu spiac na chwile kablem i zobaczyc jak takie polaczenie miedzy nimi zadziala? czy to wiaze sie wtedy z konfiguracja tp linka na nowo?

czy to wiaze sie wtedy z konfiguracja tp linka na nowo?

Jeśli jest w TP Link możliwość exportu ustawień do pliku do zrób taką kopię konfiguracji i to co prawdopodobnie musiałbyś zrobić to:

• wyłączyć WDS
  • włączyć tryb Access Point lub podobnie brzmiący
  • serwer DHCP dalej pozostawiasz wyłączony
  • łączysz modem UPC HorizĄ z TP Link do wejść LAN <-> LAN

Powinien działać jako switch, bez własnego routingu i serwera DHCP.

ok zrobie w drugiej kolejnosci, na razie robie na USB ten CHrome OS Flex. Widze ze jak go zrobie to musze po prostu bootowac z usb i wyprobowac ten „system” czy jak to nazwac. Jak to sprawdze wieczorem okolo 22 to pozniej ewentualnie zrobie wlasnie po kablu LAN-LAN ten acces pointa i sprawdze co tam mozna wyeksportowac za ustawienia bo to dobry pomysl.

Zanim zaczniesz mieszać w TP Linku to najpierw zmień tutaj z 20 na 20/40, o ile masz taką możliwość. Im mniejsza częstotliwość tym większy zasięg ale przy 2,4GHz nie będzie miało to większego znaczenia. Na próbę można przy 5GHz zmniejszyć do 40 lub 20 ale znacznie mniejszy to prędkość sieci (a zwiększy zasięg).

Jest opcja 20/40 przy 2.4ghz ale nie widzę sensu przy 5 GHz zmniejszać MHz żeby mniec lepszy zasięg kosztem prędkości.

zrobilem 20/40 na 2.4 i na 20 przy 5ghz. zostawie tak na dzien i popatrze jak to wplywa na della i na mojego laptopa w salonie 2 m od modemu UPC ( tem laptop jest wlasnie po kablu ale nieraz po prostu po wifi ze upc sie laczy i jest zawsze blisko modemu bo ma slaby zasieg tej trefnej karty sieciowej czy tam kabelka idacego do niej).

o ile na kabel te zmiany nie maja wplywu to po wifi transfer mam 70-115 na laptopie. Wiem, ze to stad, ze zmniejszylem mhz a mial sie polepszyc zasieg ale sprawdzajac moje polaczenie internetowe mam 156 wartosc mbps przy karcie sieciowej? troche chyba malo?