Pisałem z doświadczenia (małego) które mam Nie zwykłem tracić czasu na każdy film który ktoś zalinkuje, ale teraz przeglądam; tutaj jest ta taśma? Jeśli tak, to o niej myślałem. jest podatna na temperaturę…
Tak - ta taśma i da się do niej podczepić.
185 wytrzyma bez problemu. A ogniwa takie litowo-jonowe
Fajne kolory daje Asus nie.
Niżej panasoniki chyba ale te wyżej? mam kilka pod ręką samsungów, niby też różowo/czerwone (słabo ogarniam kolory) ale odcień jakiś inny
Nieważne
Btw. Oba ogniwa z asusa? :> Wrzucają co mają pod ręką?
Jeśli już tutaj jestem to was zapytam, którego lapka bralibyście mając jakąś tam wiedzę.
Parametry ogólnie podobne, ale Lenovo, czy MSI…?
Chodzi o Lenovo Legion i MSI i tutaj też pytanie, bo są w wersji Thin, chyba nowsze a więcej w normalnej.
Może te większe mają lepsze chłodzenie?
Lapki 17 calowe.
Asusy wszystkie trzy. Wszystkie z objawem, laptop nie chce się włączyć. Modele: F540 F540L F540S R540 R540L R540M R540MA R540S R540SA X540 X540L X540S X540SA
Ja nie przepadam za Lenovo, nie kupił bym, ale moja opinia jest spaczona naprawami tego @#$@%$^^*$(%$^@!?
A ja się nie wypowiem, nie serwisuję sprzętu. Z wygody wychodzę z założenia, że wolę dopłacić do marki, żeby ktoś na produkcji/projekcie sprawdził to za mnie Nie zawsze działa, ale najczęściej
Lenovo = MSI dla mnie… ta sama półka cenowa i jakościowa. Jeden produkt pewnie wyjdzie jednym lepiej innym razem drugim.
Mnie ciągnie do MSI, jednak trochę ta czerwień nie bardzo mi się widzi na klawiaturze a Lenovo fajny czarny i białe podświetlenie.
Poza tym MSI są te cieńkie 2.2kg i grubsze 2.8 kg i nie wiem, czy przypadkiem te chyba cięższe starsze modele nie są lepsze pod względem chłodzenia.
MSI ma w tej samej cenie matrycę 144 Hz, ale z tego co piszą większe herce mogą być okupione gorszą jakością jasności i kolorów jak to ma miejsce z Lenovo 120 Hz.
Musisz mieć laptopa?
edit.
Nieważne! skonczmy offtop nalegam!
Muszę mieć coś większego niż obecnie lapek 15 cali.
Myślałem o monitorze do niego, ale chociaż pomyka nieźle z SSD , jednak ma już 10 lat i raczej nie ma co do niego dawać monitora.
Blaszak nie wchodzi w grę.
OK dobra, nie ma sprawy kończę OFF
No więc wracając do tematu. Te baterie ogniw, czy ogniwa liion (nie wiem co ma ten laptop) mają swoją płytkę z układem sterującym. Jak wspomniał @wasabi1084 coś może między tym układem a bios nie grać…
Wymieniać do skutku.
…a jeśli tam wewnątrz są zwykłe ogniwa 18650 (nie sprawdzałem) to wymienić z oryginału nawet samemu i się nie certolić. Takie ogniwa nawet na allegro kosztują po kilkanaście zł za sztukę. Ze zgrzaniem jest gorzej Ale jak się ktoś wkurzy, to nawet zlutuje zimnymi i będzie działać
U niego są najprawdopodobniej takie ogniwa
Płytka jest z układem sterującym, pewnie odczytującym temp. z wszystkich ogniw i może nawet regulujący proces ładowania dla każdego modułu osobno.
W pamięci zapisują się prawdopodobnie informacje o ilości ładowań i rozładowań, i być może i inne dane.
Epromy na bank różnią się od tych oryginalnych. Często podczas aktualizacji BIOSu, aktualizowany jest też eprom w Baterii, być może podróbka jest na innym układzie i dlatego tutaj się nie robi. Tak czy inaczej, moim zdaniem to kwestia oprogramowania w epromie.
Swoją drogą, zawsze ostrzegamy w firmie klientów o takich efektach, i dzięki temu unika się rozczarowania i nerwów, gdy dłużej trwa.
Ja już nie ogarniam. Teraz pokazujesz jakiś spuchnięty liion (i to z telefonu? (sic!)), a wcześniej chyba zwykłe 18650 Czy ktoś to może wreszcie sprawdzić, bo mało profesjonalnie wygląda ta rozmowa
Kilka postów wyżej masz jego baterię. Widzisz ją? Zdjęcie czarne. Ona jest z takich modułów, tak mi wygląda, bo to wewnętrzna bateria, miękka. Zwykle takie są w nowszych. W Green Cellu jest napisane w zamienniku POLIMEROWE ogniwa, czyli w oryginale pewnie też ma takie.
A przykład podałem, w celach edukacyjnych. Stosuje się i takie i takie. Poza ogniwami niewiele się różni.
Więc tak,
GC zwróci pieniądze.
Zregenerują mi baterię ale o mniejszej pojemności tj 2800mAh, bo tych miękkich ogniw nie regenerują ze względu na ich gabaryty. Co do EPROMU koleś mi nie odpowiedział lecz kazał wszystko pisać drogą mailową bo do mojego laptopa nie ma wyceny bo to musi być wycena indywidualna.
Na tę chwilę zawieszam temat. Oddaję baterię do regeneracji i odezwę się co wyszło.
Dostałem maila zwrotnego od firmy regenerującej baterie
“Przykro nam, ale nie regenerujemy baterii do tego modelu laptopa. Jest to bateria wykonana na niestandardowych ogniwach, których nie ma dostępnych w dobrej jakości w tych wymiarach.”
Dziękuję wszystkim za pomoc i chęć dowiedzenia się co jest przyczyną. Zostało mi jedynie uzbieranie pieniędzy i zakup laptopa który pozwoli mi na swobodne weekendowe granie oraz pracę.
Może macie jakieś propozycje używanego jak i nowego laptopa?
Priorytet to fullhd (fajnie jak będzie w 120Hz ale pewnie tylko używany), min 12 (max min 10) gb ram, karta graficzna 4 gb vram pewnie jakiś GTX 1650, ssd (500 gb) lub ssd+hdd (128Gb+1tb). Budżet do 3200.
Uzbieram sobie, uceluję fajną okazję i wtedy kupię
W opisie użytkownika tego lapka w sklepie X-kom :
“Komputer dostarczany jest z systemem Ubuntu 12.04 LTS (remiks, brandowany przez Della), a nie bez oprogramowania, jak zaznaczono na stronie - z punktu widzenia użytkownika właśnie tego systemu ocenię więc pierwszy kontakt z Inspironem. I na wstępie dla osób, które postanowią z niego korzystać - system niepoprawnie współpracuje z baterią (nie jest w stanie poprawnie wyliczyć czasu pracy), a po aktualizacji do najnowszej wersji to już zupełnie katastrofa Sądząc po stronie internetowej Ubuntu, komputery Dell są “flagowcami” dla tego systemu. Jednoczesne dostarczenie urządzenia z takowym oprogramowaniem, które z tym urządzeniem w pełni nie współpracuje, a dodatkowo sygnowanie tego oprogramowania swoimi logotypami, budzi negatywną opinię o samym producencie i wadze, jaką przykłada on do jakości swoich produktów”.
Więc jak nic coś Dell z tym modelem i baterią przekombinował.
Możliwe, bo jak nawet nie mają kompatybilnych ogniw pod regenerację to coś nie halo
Myślę, że główny problem to jednak chip i firmware baterii. Coraz częściej pojawiają się Delle które mają problemy z wymianą baterii, tak samo z zasilaczem, niektóre wymagają nowych wersji zasilacza.
Miałem kilka przypadków zafiksowania laptopa po wymianie baterii lub aktualizacji bios ale zwykle reset bios, start bez baterii lub odinstalowanie sterowników baterii w systemie pomagały. Czasem te wszystkie operacje trzeba wykonać na raz i wszystko wraca do normy. Raczej wykluczam niesprawną nową baterię, choć nie wykluczone że coś jest nie tak z układem ładowania. Skorzystaj z tego poradnika może coś wskórasz https://blog.swiatbaterii.pl/podlaczony-nie-laduje-komunikat-w-systemie-windows/