Sens uruchomienia cyfrowej telewizji naziemnej DVB-T

Taka sama. Multipleks ma określoną pojemność (a właściwie przepustowość) i zazwyczaj jest wykorzystany w pełni lub prawie w pełni. Są wyjątki, np. MUX3, gdzie kanałów jest bodaj 5, chociaż może być 7-8. Kanał HD zajmuje więcej pasma niż SD, tak więc w multipleksie mieści się ich mniej.

Coraz więcej ludzi ma plazmy i LCD, gdzie dla dobrej jakości obrazu, HD jest praktycznie konieczne.

Kpc21 , no ale i tak przy HD jest więcej danych do przesłania niż przy SD (właśnie dlatego HD zajmuje więcej pasma) a utrata części danych z sygnału HD nie spowoduje ci że otrzymasz stabilny sygnał SD tylko dostaniesz poszatkowany sygnał HD.

A że w sygnale jest więcej danych do przesłania to sygnał HD będzie raczej bardziej podatny na szatkowanie niż identycznej mocy sygnał SD.

W kwestii HD w powietrzu to ja jestem przekonany że przez co najmniej 5 lat się to nie stanie.

A to dlatego że w tej chwili DVB-T wystartowało jedynie w niektórych miejscowościach (tylko z niektórych nadajników), w wielu muxy wystartują dopiero “po 2012” a niektóre nadajniki dopiero "od 31.12.2013 ", co do mux1 to nawet nie są znane żadne orientacyjne daty startu, wyłączanie analoga jest zaplanowane na 2013 ale znając życie i tak się opóźni a w wielu miejscach przed wyłączeniem analoga muxy nie mogą ruszyć z pełną mocą lub nie mogą wystartować wcale.

Poza tym nadawcom pomysł uruchomienia HD w darmowych muxach jest bardzo nie na rękę bo im zależy na dochodach ze sprzedaży dekoderów satelitarnych i abonamentach z nich a wpuszczając HD w eter odbiorą satelicie przewagę.

Dlatego uważam że nie ma co na to liczyć.

A argument że muszą wpuścić HD w darmowe muxy bo upowszechniają się tv HD też jest bez sensu - od tego właśnie jest satelita w HD żeby zaspokajać takie potrzeby (trzeba pamiętać że jak zawsze chodzi tu o kasę a nie o korzyść dla ludzi).

Spokojnie za te kilak lat jak juz HD zejdzie pod strzechy to bdą już na satelicie nowe bajery mające przyciągnąc klientów :stuck_out_tongue: Gdyby rzeczywiście był tak jak piszesz to by do dzisiaj w eter czarno-białą puszczano. A co do zakłóceń to jaka różnica czy zniknie Ci mniej duzych pikseli, czy więcej małych? o.O

lith , to nie jest taka prosta sprawa, sygnał cyfrowy jest znacznie bardziej skomplikowany niż sygnał analogowy.

Przy zakłócaniu sygnału cyfrowego nie znikają ci pixele tylko pakiety danych które czasem są odzyskiwane z bufora a czasem są nie do odzyskania - tzw. “pixeloza”, “czkawka”, brak płynności czy inne objawy są wynikiem utraty znacznych ilości danych których nie dało się odzyskać.

Utrata określonej ilości danych w sygnale HD może powodować nawet całkowitą niemożność odbioru podczas gdy utrata takiej samej ilości danych z sygnału SD może objawiać się jedynie pojawianiem się pixelozy.

Jeszcze w kwestii siły sygnału i zakłóceń to u nas w polsce w eterze jest straszny bajzel powodowany przez nielegalne nadajniki czy też powszechne używanie urządzeń nie mających polskiej homologacji które powodują zakłócanie częstotliwości licencjonowanych dla transmisji tv, gsm, wifi, czy też innych, ludzie się zwyczajnie nie przejmują tym że używając ich powodują zakłucenia.

A przez to że nadajniki nadają na możliwie jak najmniejszej mocy (dla oszczędności) a na mapkach zasięgu często podaje się max zasięg jaki da się na danej mocy uzyskać przy idealnych warunkach więc sygnał łatwo ulega zakłóceniu i rzadko kiedy rzeczywisty zasięg pokrywa się z teoretycznym.

Jak to będzie w rzeczywistości z tym HD to zobaczymy…

Nie wiem, U rodziców według mapy zasięgu nie powinno być póki co nic. W tej chwili bez problemu sciągają z ok 60-80km niby. Bliżej budują sie kolejne nadajniki. Ja nie widzę problemu. Wiem jak wyglądaja zakłóceniana cyfrowej i nie widze róznicy czy przytnie się hd, czy sd. Czy zniknie mi 10 pixeli z sd, czy 50 z hd.

Znanym problemem są też wzmacniacze do anten szerokopasmowych, które w razie awarii potrafią “siać” zakłóceniami po całej okolicy.

W czasach, kiedy uruchamiali TV kolorową, raczej nie istniały płatne platformy telewizyjne (chyba, że się mylę). Mowa o Europie Zachodniej, no bo w Polsce był tylko jeden nadawca telewizyjny i takie decyzje były podejmowane odgórnie.

Przy obecnym zapełnieniu multipleksu III, TVP spokojnie mogłaby co najmniej jeden z kanałów (np. TVP2, bo TVP1 chyba jeszcze na wyłączność ma n-ka) nadawać w HD.

Kpc21 , masz rację, jak kupiłem badziewną antenę ze wzmacniaczem to odbiór był jeszcze gorsz niż na zwykłym dipolu z kawałka kabla a jak kupiłem porządną telmorowską również ze wzmacniaczem (różnica w cenie między tymi antenami wynosiła ok 20zł) to od razu odbiór był znacznie lepszy.

A w kwestii polskich absurdów to widzieliście co będzie w MUX1?

Zdublowane będą jedynka, dwójka, i regionalna trójka (które są już w MUX3) + 4 inne kanały z których 2 według ostatnich informacji będą dopiero stworzone przez nadawców nie mających żadnego doświadczenia którzy obiecują profil programowy który raczej ciężko zrealizować (źródło: http://przelaczenie.eu/?s=muxy).

A mogliby ten multiplex wykorzystać znacznie lepiej.

Polecam zapoznać się też z tą stroną: http://przelaczenie.eu/?s=jak

Nie będą zdublowane. Miejsce w MUX1 TVP ma dostać tymczasowo dopóki MUX3 nie będzie miał ogólnopolskiego zasięgu. MUX3 miał być uruchamiany po wyłączeniu TV analogowej, lecz TVP zrobiła to wcześniej (tam, gdzie była taka możliwość techniczna), bo z MUX1 ciągle są jakieś problemy i niejasności. Zresztą nie wiadomo, co TVP zrobi z MUX3 po starcie z MUX1 - tym bardziej, że stara się o pozostawienie dla siebie tych 3 miejsc w MUX1 na stałe. Kanały takie, jak TVP1, TVP2 i TVP Info może stamtąd wyrzucić, a umieścić tylko programy regionalne (które teraz, dzieląc pasmo z TVP Info, nie mają żadnych szans na rozwój - a warto wspomnieć, że w latach 90. oddział katowicki nadawał własny program całodobowo) oraz kanały tematyczne. Obecnie jednak TVP nie potrafi nawet zagospodarować MUX3 - cały czas jest tam wolne miejsce, chociaż nie zostały w nim umieszczone wszystkie kanały tematyczne. A powinien tam się znaleźć chociażby TVP Sport, który nie może być nadawany na satelicie bez kodowania ze względu na ograniczenia licencyjne (prawa do nadawania wydarzeń sportowych TVP kupuje tylko na obszar Polski).

Kpc21 , możliwe że masz rację, ja się opieram o te informacje jakie są obecnie dostępne.

Tak czy inaczej wychodzi na to że nie ma co liczyć na DVB-T na normalnym poziomie jak w innych krajach.

Niestety sygnał analogowy TV mam z anteny zbiorczej w bloku i na chwilę obecną zero mozliwości odbioru TV cyfrowej… :expressionless:

Niestety ze zbiorczymi jest problem tego typu że kanaly nie są na swoich częstotliwościach, tylko idą przez przekaźniki na niskie kanały. Inne czestotliwosci są po prostu wycinane, dlatego należy walczyć z administracją budynków o odblokowanie częstotliwości na których nadają MUXy :slight_smile:

Ja jestem w komfortowej sytuacji, u mnie operator kablówki wrzucił w kabel MU2 i MUX3 tylko na innych częstotliwościach niż są one nadawane w eter przez emitela ale są to dokładnie te same multipleksy (sprawdziłem identyfikatory muxów, kanałów i nadawcy).

Po ponad 2 miesiącach “testów” DVB-T z Wisły stwierdziłem dużo niedociągnięć , szatkowanie/zanikanie sygnału mimo zainstalowanej profesjonalnej anteny kierunkowej , niedostosowanie rozdzielczości zwłaszcza starszych programów/filmów itp. i zdecydowałem sie na najtanszą opcje satelitarną czyli N na karte (19.90 miesięcznie za pakiet około 40 programóww tym 2 HD tvn i tvp1 i czasem polsat testowo)

Może po prostu mieszkasz za daleko, poczekaj na bliższy nadajnik.

Nie najtańszą - Polsat pakiet Mini HD wychodzi taniej (chyba że potrzebujesz HD, wtedy trzeba doliczyć 5 zł/mies. za wynajem dekodera). Ale przy N na kartę nie trzeba wiązać się umową.

Jest już harmonogram uruchomienia MUX-1:

http://www.polskacyfrowa.org/index.php?id=6